Kumkwat o egzotyczny owoc pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej, który swoim wyglądem przypomina małą pomarańczę. Jakie ma właściwości i gdzie go kupić?
Co to jest kumkwat?
Ten owoc o bardzo egzotycznej nazwie pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Jego nazwa w języku kantońskim oznacza “złota pomarańcza” (kant. 金橘 kam kwat – kam 'złoto’, kwat 'pomarańcza’).
Kumkwat pierwotnie uprawiany był na obszarze Chin, Japonii, Indii oraz Tajwanu. Do Europy został sprawdzony dopiero w połowie XIX wieku. Obecnie plantacje tego owocu znajdują w innych krajach, w tym w cieplejszych rejonach Stanów Zjednoczonych, takich jak Floryda i Kalifornia.
Jak wygląda kumkwat?
Owoce kumkwatu rosną na wiecznie zielonych, niewielkich drzewach lub krzewach. Kumkwat swoim wyglądem bardzo przypomina pomarańczę, jest jednak od niej znacznie mniejszy. Można powiedzieć, że kumkwaty są takimi pomarańczami w miniaturze, wielkości oliwki. Z tego względu bardzo często nazywany jest„małym złotym klejnotem z rodziny cytrusów”.
Istnieje kilka odmian kumkwatów, z których najbardziej znane to Nagami i Meiwa.
- Nagami: Nagami Kumquat to najpopularniejsze drzewo kumkwatu uprawiane w Stanach Zjednoczonych. Mała, wiecznie zielona roślina o ciemnozielonych liściach jest łatwa w pielęgnacji. Oprócz owoców drzewo ma również białe, słodko pachnące kwiaty. Nagami jest zwykle bardziej cierpki niż Meiwa.
- Meiwa: Kumkwaty tej odmiany są bardziej rozpowszechnione w Chinach. Meiwa jest zwykle słodsza i bardziej okrągła niż Nagami.
Jak smakuje kumkwat?
Kumkwat jest jednym z najbardziej zaskakujących z owoców, nie tylko ze względu na rozmiar, ale także ze względu na smak i sposób spożycia. To jedyny cytrus, którego można jeść „ze skórką”.
W odróżnieniu od pomarańczy, grejpfruta czy mandarynki kumkwat ma cienką, słodką skórkę i pikantny, nieco cierpki środek. W skórce kumkwatu skoncentrowana jest większość słodyczy. Miąższ jest niezwykle kwaśny, marszczący się w ustach. Świeży kumkwat smakuje najlepiej, jeśli przed spożyciem zostanie delikatnie przetoczony między palcami, ponieważ w ten sposób skórka uwalnia olejki eteryczne. Kiedy owoc w całości, uzyskujesz słodko-kwaśny smak, który nie przypomina niczego innego. W owocach znajdują się też nasiona, które nie są jednak polecane do spożycia.
Dlaczego warto jeść kumkwaty?
Korzystne działanie kumkwatów na organizm znane jest od wieków. W niektórych krajach azjatyckich kumkwat był używany w leczeniu przeziębień, kaszlu i innych stanów zapalnych dróg oddechowych
W tym niewielkim owocu znajduje się wiele składników odżywczych i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Owoce te są bogate we wspierającą odporność witaminę C (73% dziennego spożycia w 100 g), w błonnik (6,5 grama na porcję) oraz związki roślinne, w tym flawonoidy, fitosterole i olejki eteryczne.
Najwięcej flawonoidów znajduje się właśnie w jadalnej skórce kumkwatu. Niektóre flawonoidy zawarte w tych owocach mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, dzięki temu minimalizują ryzyko chorób serca i nowotworów.
Fitosterole zawarte w tych owocach pomagają w blokowaniu wchłaniania cholesterolu przez organizm i przez to obniżają jego poziom we krwi.
Olejki eteryczne z kolei pozostawiają zapach na dłoniach i w powietrzu. Najbardziej znany z nich limonen ma działanie przeciwutleniające.
Kumkwat – jak jeść?
Kumkwat najlepiej jeść świeży razem ze skórką, która zawiera najwięcej cennych składników odżywczych. Owoce też można przetwarzać i wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów.
Słodko-kwaśny smak kumkwatu sprawia, że jest idealny do marmolad, a także jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, zwłaszcza wołowych czy jagnięcych.
Kwaśny posmak kumkwatu świetnie współgra z wieloma zieleninami, zwłaszcza z cykorią i szpinakiem. Kumkwaty doskonale sprawdzają w warzywnych, jak i owocowych sałatkach.
Kumkwaty dodadzą też nieoczekiwany, ale mile widziany akcent do prostego ciasta.
Kumkwat suszony kandyzowany można z powodzeniem dodawać do owsianki, muesli czy różnego rodzaju koktajli i jogurtów.
Gdzie kupić kumkwat?
Kumkwaty nie są jeszcze tak popularne w Polsce jak inne cytrusy, dlatego stosunkowo trudno jest dostać świeże kumkwaty w sklepie. Najczęściej znajdziemy je w dużych popularnych dyskontach spożywczych. Największa na to szansa jest w sezonie, który trwa od listopada do czerwca. Suszone kumkwaty kandyzowane kupisz przez cały rok w sklepie Go4taste.pl.