• Chutney z jabłkami i rodzynkami

    Chutney o słodko-kwaśnym smaku, przyrządzany z jabłek, winogron, rodzynek i cukru trzcinowego. Może być serwowany w zastępstwie surówek, jako zdrowy dodatek do mięs i wędlin.

    Składniki

    Porcja: 4 osoby

    • - 500 g jasnych lub różowych winogron
    • - 1 jabłko Golden
    • - 150 g rodzynek koryntek lub sułtanek
    • - 150 g cebuli
    • - 100 g cukru trzcinowego
    • - 20 cl białego octu
    • - 50 g świeżego imbiru

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Czas przygotowania: 15 minut
    Czas gotowania: 30 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Umyć winogrona i oberwać grona, przepołowić je i usunąć z nich pestki. Obrać cebulę i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Obrać imbir i pokroić w drobne słupki. Jabłko pokroić na ćwiartki, obrać je i usunąć pestki.

    Etap 2

    Do rondelka wlać ocet oraz wsypać cukier. Zagotować, dodać pokrojony imbir, rodzynki, cebulę, kawałki jabłka oraz winogrona. Wymieszać i gotować na niewielkim ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

    Etap 3

    Pozostawić w rondelku do ostygnięcia, następnie przełożyć do słoika

    Uwagi

    Ten kwaśno-słodki chutney idealnie pasuje do mięs oraz ryb. Po otwarciu przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku i wyjąć 30 minut przed podaniem.

    Czym jest chutney?

    Jest to gęsty sos o słodko-kwaśnym smaku, przyrządzany z owoców lub warzyw, a także mieszanki owocowo-warzywnej, z dodatkiem octu, cukru oraz przypraw. Ma konsystencję musu albo dżemu. Jest specjalnością kuchni brytyjskiej i wywodzi się z czasów kolonialnych. W Anglii stosowany jest jako dodatek do dań, głównie zimnych. W kuchni polskiej może być serwowany w zastępstwie surówek.

    Chutney na kanapkach z wędliną

    Źródło przepisu

    http://www.marieclaire.fr/cuisine/chutney-pommes-raisins,1196616.asp

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć