Chutney o słodko-kwaśnym smaku, przyrządzany z jabłek, winogron, rodzynek i cukru trzcinowego. Może być serwowany w zastępstwie surówek, jako zdrowy dodatek do mięs i wędlin.
Składniki
Porcja: 4 osoby
- - 500 g jasnych lub różowych winogron
- - 1 jabłko Golden
- - 150 g rodzynek koryntek lub sułtanek
- - 150 g cebuli
- - 100 g cukru trzcinowego
- - 20 cl białego octu
- - 50 g świeżego imbiru
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 30 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Umyć winogrona i oberwać grona, przepołowić je i usunąć z nich pestki. Obrać cebulę i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Obrać imbir i pokroić w drobne słupki. Jabłko pokroić na ćwiartki, obrać je i usunąć pestki.
Etap 2
Do rondelka wlać ocet oraz wsypać cukier. Zagotować, dodać pokrojony imbir, rodzynki, cebulę, kawałki jabłka oraz winogrona. Wymieszać i gotować na niewielkim ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
Etap 3
Pozostawić w rondelku do ostygnięcia, następnie przełożyć do słoika
Uwagi
Ten kwaśno-słodki chutney idealnie pasuje do mięs oraz ryb. Po otwarciu przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku i wyjąć 30 minut przed podaniem.
Czym jest chutney?
Jest to gęsty sos o słodko-kwaśnym smaku, przyrządzany z owoców lub warzyw, a także mieszanki owocowo-warzywnej, z dodatkiem octu, cukru oraz przypraw. Ma konsystencję musu albo dżemu. Jest specjalnością kuchni brytyjskiej i wywodzi się z czasów kolonialnych. W Anglii stosowany jest jako dodatek do dań, głównie zimnych. W kuchni polskiej może być serwowany w zastępstwie surówek.
Źródło przepisu
http://www.marieclaire.fr/cuisine/chutney-pommes-raisins,1196616.asp
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka