- Oczekiwanie na dostawę
- Daktyle Hayani Jumbo mrożone, wielkość około 25 mm, miękkie z pestkami
- Pochodzą z Izraela
- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów, bez siarki
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Daktyle są przechowywane w -18 stopni Celsjusza, w ciągu 12 godzin przesyłki się nie rozmrożą w 100%, potem przechowywać w lodówce do 7-10 dni co najmniej do spożycia. Produkt wrażliwy.
Hayani Jumbo to smaczny, miękki, mięsisty daktyl z wyraźną miodową nutą importowany z Izraela. Doskonały jako codzienna przekąska, a także jako dodatek do ciast i deserów.
Daktyle Hayani Jumbo uprawiane są na terenie Izraela. Hayani nie są tak słodkie, jak inne odmiany daktyli, ale mają wyczuwalny miodowy posmak. Są soczyste, aromatyczne i znacznie mniej kaloryczne niż pozostałe odmiany. Dojrzałe daktyle Hayani charakteryzują się podłużnym kształtem, gładką konsystencją i błyszczącą ciemnobrązową lub czarną skórką.
Izraelczycy nazywają Hayani „świeżymi całorocznymi daktylami”. Bezpośrednio po zbiorach są mrożone. Mięsista konsystencja owoców i wysoka zawartość cukru sprawiają, że daktyle po obróbce zachowują doskonały wygląd i smak. Po rozmrożeniu naprawdę wyglądają tak, jakby właśnie zostały zebrane z palmy daktylowej.
Daktyle Hayani pakowane są w szczelne i bezpieczne torebki typu doypack, które posiadają praktycznie zapięcie tzw. strunę. W takim opakowaniu daktyle zachowują swoje wartości odżywcze i świeżość., pod warunkiem przechowywanie ich w lodówce.
Jeżeli wolisz miękkie daktyle wybierz Daktyle Medjool Jumbo.
Jeżeli wolisz daktyle bez pestek wybierz Daktyle irańskie lub Daktyle Deglet Nour.
Właściwości
- są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego;
- zawierają również cenny potas.
Więcej informacji o daktylach znajduje się w naszym poradniku daktyle - właściwości.
Zastosowanie w kuchni
- daktyle Hayani najlepiej spożywać solo, bezpośrednio z opakowania;
- można je dodawać do porannej owsianki, do płatków kukurydzianych lub kasz;
- mogą być składnikiem sałatek owocowych i warzywnych, deserów lodowych i owocowych;
- doskonałe do sporządzenia koktajli i musów;
- można dodawać je również do wszystkiego rodzaju dań wytrawnych, również z mięsem.
Przechowywanie
Daktyle Hayani przechowywać należy w mroźnym miejscu, w szczelnym pojemniku. Jeśli chcemy utrzymać ich świeżość na dłużej, musimy umieścić je w lodówce/zamrażarce.
Przeciwwskazania
Daktyle, ze względu na wysoki indeks glikemiczny, nie są rekomendowane do spożycia przez diabetyków. Nadmierne spożywanie daktyli może też nasilić bóle migrenowe, a także wywoływać wzdęcia.
Inne opcje
Składniki
Składniki: daktyle.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Izrael
Indeks glikemiczny: 70
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 586 kJ/140 kcal |
Tłuszcz | 0,1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany | 30 g |
w tym cukry | 30 g |
Błonnik | 5,0 g |
Białko | 1,0 g |
Sól | 0,01 g |
Potas | 320 mg |
Komentarze 0