- -5%
- Płatki drożdżowe nieaktywne
- Pochodzą z Francji
- Bez siarki
- Do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Płatki drożdżowe powstają z drożdży spożywczych w formie nieaktywnej. To jeden z popularnych składników kuchni wegańskiej — wzmacniacz smaku i zagęszczacz. Nadaje potrawom lekko serowego posmaku.
Płatki drożdżowe nie są tym samym co tradycyjne drożdże spożywcze - to tzw. drożdże nieaktywne. Oznacza to, że komórki drożdżowe w trakcie obróbki są zniszczone i pozbawione możliwości fermentowania, czyli są nieaktywne biologicznie.
Płatki drożdżowe, które dostępne są w sklepie Go4taste.pl pochodzą z Francji. Oferowane są w postaci drobno zmielonych płatków. Nie zawierają składników odzwierzęcych ani mlecznych i sztucznych barwników ani aromatów.
Pakowane są w szczelne i solidne opakowania foliowe typu doypack. Torebki posiadają praktyczne zapięcie strunowe wielokrotnego użytku.
Czym wyróżniają się nasze płatki drożdżowe?
Oryginalny smak. Płatki drożdżowe nieaktywne wyróżniają się charakterystycznym smakiem łączącym nuty orzechowe, serowe i pikantne. Ten smak nadaje się doskonale do przyprawiania wielu potraw, zapiekanek, a także jako zagęszczenie do zup.
Sypka konsystencja łatwa w użyciu
Płatki drożdżowe charakteryzują się sypką, suchą konsystencją. Z wyglądu przypominają bułkę tartą o żółtawym kolorze. Forma to sprawia, że można je posypywać potrawy i dodawać jako przyprawa do wielu dań.
Nie wywołują wzdęć
W związku, z tym że w produkcie tym znajdują się nieaktywne drożdże nie fermentują one w jelitach, a tym samym nie wywołują skutków ubocznych takich jak wzdęcia i nieprzyjemne uczucie pełności.
Nie zawierają laktozy.
Płatki mogą być z powodzeniem stosowane przez osoby na diecie bezlaktozowej. Nie powodują żadnych problemów żołądkowych.
Więcej informacji o płatkach drożdżowych znajduje się w naszym poradniku płatki drożdżowe - właściwości.
Zastosowanie
Płatki drożdżowe to stały element kuchni wegańskiej. Stosowane są praktycznie „do wszystkiego”. Można je używać w kuchni:
- do wzmacniania smaku, zagęszczania i zabielania zup;
- jako posypkę do makaronów i zapiekanek (zamiast parmezanu);
- jako dodatek do sosów, past i pasztetów.
Sprawdź: Jak stosować płatki drożdżowe nieaktywne?
Przechowywanie
Płatki drożdżowe podobnie jak inne tego typu produkty sypkie należy przechowywać w szczelnym pojemniku w suchym miejscu. W takich warunkach na długo utrzymują swoje wartości odżywcze.
Inne opcje
Składniki
Składniki: płatki drożdżowe nieaktywne.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Francja
Indeks glikemiczny: 15
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1403 kJ/335 kcal |
Tłuszcz | 5,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5 g |
Węglowodany | 27,5 g |
w tym cukry | 2,0 g |
Błonnik | 20 g |
Białko | 45 g |
Sól | 0,04 g |
Komentarze 0