Nasiona migdałowca mogą mieć różne wielkości, kształt, twardość skorupki i różnić się nieznacznie smakiem. W sklepie go4taste.pl znajdziesz szeroki wybór różnego rodzaju migdałów — migdały kalifornijskie Nonpareil, migdały kalifornijskie Carmel, migdały australijskie, migdały blanszowane, płatki migdałowe, pasta migdałowa, mąka migdałowa, prażone i solone migdały oraz migdały w czekoladzie.
Migdały występują w wielu odmianach, które różnią się między sobą. Dlatego ich rodzaj i formę trzeba dobrać do osobistych preferencji.
Wszystkie dostępne rodzaje migdałów są naturalne, bez konserwantów, bez siarki i nie są pasteryzowane. Naturalnie nie zawierają glutenu. Migdały w sklepie go4taste.pl wyróżniają się swoja wielkością, są bardzo duże i mają wyjątkowy słodki smak. Wszystkie migdały mają rozmiar 23/25, co oznacza około 100-105 sztuk na 100 gram.
Klasy USDA
Określają jakość migdałów w oparciu o rozmiar, gatunek i zastosowanie. W sklepie Go4taste.pl dostaniesz migdały o klasach U.S.NO.1 (migdały idealne do blanszowania i obróbki, jak migdały kalifornijskie Nonpareil) i U.S. EXTRA NO.1 (wysokiej klasy migdały do zastosowań spożywczych, gdzie wygląd migdałów jest bardzo ważny, jak migdały australijskie).
Migdały kalifornijskie Nonpareil a Carmel
Pochodzą z Kalifornii, gdzie uprawia się zazwyczaj migdały z miękką skorupą. Odmiana migdałów Carmel jest podobna do Nonpareil. Obydwie mają miękką skórkę i są łatwe w obróbce. Różnią się przede wszystkim wyglądem. Odmiana Carmel jest lekko pomarszczona i ciemniejsza. Migdały Nonpareil są gładkie, jasne i łatwiejsze w obróbce, dlatego często zastępują migdały Carmel.
Poczytaj: Migdały Carmel i Nonpareil – czym się różnią?
Migdały australijskie
Migdały te pochodzą z Australii. Na tle innych migdałów, wyróżniają się sposobem produkcji i krajem pochodzenia. Są produkowane w nowoczesny sposób, gdzie dużą uwagę przykuwa się do zasad uprawy migdałów. Charakteryzują się nieco jaśniejszą skórką, są bardzo duże i słodkie.
Poczytaj: Migdały kalifornijskie czy australijskie?
Formy migdałów
Migdały wstępują w wielu formach. Wybierz migdały w takiej formie jakiej lubisz lub dostosuj je do zastosowania.
Migdały blanszowane
Migdały blanszowane to migdały pozbawione zewnętrznej skórki. Blanszowanie polega na poddawaniu nasion migdałowca działaniu gorącego powietrza lub wody, przez co pozbawione są gorzkiej skórki. Są więc słodsze od migdałów naturalnych. Produkowane najczęściej z migdałów kalifornijskich. Migdały blanszowane są naturalne, bez dodatków i bez konserwantów. Mają nieco mniej węglowodanów niż migdały ze skórką. Dobrze sprawdzają się jako dekoracja do ciast i deserów. Głównie spożywane są bezpośrednio z opakowania.
Migdały w płatkach
Płatki migdałowe najczęściej pochodzą z migdałów kalifornijskich. Są słodkie, chrupiące i świeże. Mają jasny, kremowy kolor. Standardowa grubość płatków oscyluje w granicach 0,6 mm do 0,8 mm. Płatki dostępne w sklepie Go4taste.pl wyróżniają się grubością 1-1,2 mm — są znacznie grubsze od większości dostępnych płatków na sklepach. Przez co są intensywniejsze w smaku, chrupiące i lepiej sprawują się jako dekoracje.
Często stosuje się je do ozdabiania ciast i deserów. Idealnie sprawdzą się również jako panierka do kotletów mięsnych i warzywnych lub dodatek do sałatki. Płatkami migdałowymi możesz wzbogacić smak swojej owsianki, musli a także różnego rodzaju zupy.
Migdały prażone
Prażenie wydobywa z migdałów ich smak. Dlatego są jeszcze bardziej słodkie i chrupiące. To idealna przekąska między posiłkami. Jeżeli poszukujesz intensywnego smaku migdałowego, wybierz migdały prażone. Są tak samo zdrowe i bogate w składniki odżywcze co migdały naturalne. Migdały prażone dostępne w sklepie Go4taste są bez dodatków i bez konserwantów, przez co mają takie same wartości odżywcze co surowe migdały . Ponadto są lepiej trawione przez żołądek niż migdały surowe. Najczęściej jedzone są solo. Idealnie wzbogacą smak deserów, sałatek czy owsianki.
Migdały prażone solone
Jeżeli poszukujesz wyjątkowego połączenia smakowego, sięgnij po migdały prażone solone. Migdały te zostały poddane procesowi blanszowania, w wyniku którego usunięto gorzką skórkę. Następnie zostały poddane prażeniu i doprawione solą. To doskonała przekąska, którą najlepiej jeść solo, prosto z opakowania. Idealnie wzbogacą smak dań pikantnych.
Migdały w czekoladzie
Migdały w czekoladzie to idealna alternatywa dla osób, które nie przepadają za klasycznymi migdałami. Są zdrową przekąską, ponieważ dostarczają cennych składników odżywczych a czekolada dodaje energii w ciągu dnia. W sklepie go4taste.pl znajdziesz szeroki wybór migdałów w czekoladzie – migdały w czekoladzie deserowej, migdały w czekoladzie mlecznej i migdały w czekoladzie mlecznej z cynamonem. To idealna przekąska w ciągu dnia. Przede wszystkim możesz je wykorzystać jako dodatek do deserów i ciast.