• Cantuccini z migdałami

    Jesteś ciekaw, jak smakują włoskie ciasteczka cantuccini? Wypróbuj przepis z naszej strony.

    Składniki

    porcja: 8 osób

    • - 250 g mąki
    • - 150 g cukru
    • - 1 opakowanie cukru waniliowego
    • - 1 szczypta soli
    • - 5 kropli ekstraktu z gorzkich migdałów
    • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • - 2 ubite jajka
    • - 25 g roztopionego masła
    • - 1 łyżeczka soku z cytryny
    • - 1 łyżka ratafii
    • - 150 g całych migdałów

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 20 minut 
    Pieczenie: 20 minut 
    Całkowity czas: 40 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Wymieszać szybko wszystkie składniki, aby uzyskać gładkie ciasto.

    Etap 2

    Wmieszać do ciasta 150 g migdałów (w całości) i odstawić w chłodne miejsce na około 30 min.

    Etap 3

    Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.

    Etap 4

    Podzielić ciasto na trzy części. Uformować wałki o średnicy około 3-3,5 cm (idealny rozmiar dla cantuccini). 

    Etap 5

    Uformowane wałki piec przez 10 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (termostat 6-7). 

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_cantuccini-aux-amandes_62799.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć