Jesteś ciekaw, jak smakują włoskie ciasteczka cantuccini? Wypróbuj przepis z naszej strony.
Składniki
porcja: 8 osób
- - 250 g mąki
- - 150 g cukru
- - 1 opakowanie cukru waniliowego
- - 1 szczypta soli
- - 5 kropli ekstraktu z gorzkich migdałów
- - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- - 2 ubite jajka
- - 25 g roztopionego masła
- - 1 łyżeczka soku z cytryny
- - 1 łyżka ratafii
- - 150 g całych migdałów
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 20 minut
Całkowity czas: 40 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Wymieszać szybko wszystkie składniki, aby uzyskać gładkie ciasto.
Etap 2
Wmieszać do ciasta 150 g migdałów (w całości) i odstawić w chłodne miejsce na około 30 min.
Etap 3
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
Etap 4
Podzielić ciasto na trzy części. Uformować wałki o średnicy około 3-3,5 cm (idealny rozmiar dla cantuccini).
Etap 5
Uformowane wałki piec przez 10 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (termostat 6-7).
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_cantuccini-aux-amandes_62799.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka