Słodkie, chrupiące migdały pachnące karmelem. Pyszna przekąska a także fajny pomysł na prezent
Składniki
porcja: 2 osoby
- - 250 ml wody
- - 250 g cukru
- - 7,5 g cukru waniliowego
- - 250 g migdałów ze skórką
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 1 godzina
Całkowity czas: 1 godzina 30 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Do rondla wlać wodę, wsypać zwykły cukier i cukier waniliowy i całość doprowadzić do wrzenia.
Etap 2
Dodać migdały i gotować na dużym ogniu, stale mieszając, aż woda wyparuje, a cukier się skrystalizuje.
Etap 3
Zmniejszyć ogień i nadal mieszać, aż cukier zacznie się skraplać, oddzielając się od migdałów, które powinny być chrupiące i lśniące.
Etap 4
Pozostawić migdały do ostygnięcia na natłuszczonej blasze do pieczenia.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_amandes-caramelisees_17257.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka