• Migdały karmelizowane

    Słodkie, chrupiące migdały pachnące karmelem. Pyszna przekąska a także fajny pomysł na prezent

    Składniki

    porcja: 2 osoby

    • - 250 ml wody
    • - 250 g cukru
    • - 7,5 g cukru waniliowego
    • - 250 g migdałów ze skórką

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Bardzo łatwe 
    Przygotowanie: 30 minut 
    Gotowanie: 1 godzina
    Całkowity czas: 1 godzina 30 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Do rondla wlać wodę, wsypać zwykły cukier i cukier waniliowy i całość doprowadzić do wrzenia. 

    Etap 2

    Dodać migdały i gotować na dużym ogniu, stale mieszając, aż woda wyparuje, a cukier się skrystalizuje. 

    Etap 3

    Zmniejszyć ogień i nadal mieszać, aż cukier zacznie się skraplać, oddzielając się od migdałów, które powinny być chrupiące i lśniące. 

    Etap 4

    Pozostawić migdały do ostygnięcia na natłuszczonej blasze do pieczenia.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_amandes-caramelisees_17257.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć