Imbir kandyzowany fruktozą kostka bez cukru białego - 500g

New product

Imbir suszony cena kawałki bez cukru bez siarki 500g Expand

- Imbir kandyzowany kawałki 

- Pochodzi z Tajlandii

- Do bezpośredniej konsumpcji, do przygotowania deserów 

- 100% naturalne, bez glutenu, bez konserwantów, bez siarki, 

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny imbir 15

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

26,00 zł

brutto

Opis produktu

Imbir kandyzowany w kostkach ma mocny, aromatyczny i lekko piekący smak. Imbir nie zawiera białego cukru. Do dosłodzenia użyta została fruktoza, które stanowi 10% produktu.

Imbir w kawałkach sprowadzany jest z Tajlandii. Korzeń imbiru w wersji suszonej wyprodukowany został w sposób naturalny. Przy jego produkcji nie był używany dwutlenek siarki. Imbir nie był również dosładzany białym cukrem, a w jego składzie w zamiast tego znajduje się naturalna fruktoza.

Suszony korzeń imbiru pocięty w kawałki pakowany jest w szczelne, mocne worki foliowe, które doskonale chronią produkt przed czynnikami zewnętrznymi. Worki zaopatrzono w funkcjonalne zapięcie strunowe, które pozwala na wielokrotnie otwieranie i zamykanie opakowania. 

Właściwości:

  • wspomaga proces trawienia, a także pomaga niwelować wzdęcia;
  • ma silne właściwości odkażające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne;
  • pomaga w bólach gardła i wzmacnia organizm przy przeziębieniach;
  • ma potwierdzone działanie przeciwbólowe, wspomaga leczenie migreny, a także leczy ból mięśni i stawów;
  • pobudza krążenie krwi,a także pomaga obniżać poziom cholesterolu;
  • ma działanie rozgrzewające. 

Zastosowanie:

Imbir w kawałkach można spożywać na surowo prosto z opakowania. Ponadto doskonale sprawdza się do przygotowywania rozgrzewających herbatek z dodatkiem cytryny, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Suszony imbir stosowany jest w wypiekach szczególnie pierniczków czy ciasteczek korzennych, a także do przygotowywania konfitur oraz kompotów. Imbir suszony też aromatycznym dodatkiem do grzanego wina i piwa.

Historia i ciekawostki:

Imbir (Zingiber officinale) pochodzący z Indii  jest jedną z pierwszych przypraw importowanych do Europy.

Słowo "imbir" w sanskrycie  cringa-vera co w sanskrycie oznacza “rogaty wygląd” i opisuje jego korzeń.

Imbir po raz pierwszy pojawił się w południowej części starożytnych Chin. Stamtąd rozprzestrzenił się na Indie, Wyspy Maluku (tzw. Wyspy Korzenne), resztę Azji i Afryki Zachodniej. Podobnie jak wiele przypraw, imbir był używany w procesie mumifikacji w starożytnym Egipcie.

Do Europy trafił w I wieku za sprawą Rzymian, którzy utrzymywali ścisłe kontakty handlowe z Indiami. Imbir szybko staje się „ulubieńcem” kuchni greckiej i rzymskiej. Jego pochodzenie, podobnie jak cynamonu lub goździków było pilnie strzeżone przez kupców i przez długi czas wierzono, że imbir był... korzeniem pieprzu.

Po upadku Rzymu kontakty handlowe z Indiami nieco osłabły, co odbiło się na cenie samego imbiru. W średniowieczu za pół kilograma imbiru można było kupić całą owcę. W XV wieku, po ponownym odkryciu Nowego Świata, imbir został przywieziony na Karaiby,  gdzie były zgodnie warunki do jego uprawy.

Jest szeroko stosowany w kuchni Reunion i kreolskiej, ale także w Indiach, Chinach i całej Azji: Tajlandii, Indonezji, Wietnamie itp. Jest to jedna z najczęściej używanych przypraw do mieszanek przypraw, można ją znaleźć na przykład w garam masala, tandoori lub curry.

Dzisiaj największym producentem imbiru na świecie są Indie. 

Jakie korzyści dla zdrowia wynikają z jedzenia imbiru?

Imbir ma nie tylko doskonałe walory smakowe, ale przede wszystkim jego jedzenie daje wiele korzyści zdrowotnych dla organizmu.

Lecznicze i prozdrowotne właściwością kłącza imbiru były znane już w starożytności. W medycynie azjatyckiej imbir był praktycznie “lekiem na całe zło”.  Wykorzystywany był przy leczeniu w różnorodnych schorzeń. 

  • zawiera wiele naturalnych olejków, z których najważniejszym jest gingerol. Gingerol jest głównym związkiem bioaktywnym w imbiru, odpowiedzialnym za większość jego właściwości leczniczych. Ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Łagodzi nudności i wymioty, niezależnie od tego, czy są one pooperacyjne z powodu ciąży lub choroby lokomocyjnej.
  • Imbir może radykalnie obniżyć poziom cukru we krwi i poprawić czynniki ryzyka chorób serca. Ma naturalne właściwości przeciwzapalne, leczy w szczególności ból i objawy zapalnego reumatyzmu, zwyrodnienia i zapalenia stawów. Pomaga w trawieniu i łagodzi zgagę. Czasami imbir jest również stosowany w leczeniu migreny i grypy.
  • Imbir może poprawić funkcjonowanie mózgu i chronić przed chorobą Alzheimera.
  • Niektóre badania na zwierzętach sugerują, że przeciwutleniacze i związki bioaktywne w imbiru mogą hamować reakcje zapalne, które występują w mózgu.
  • Ma właściwości wyszczuplające, zwłaszcza w połączeniu z cytryną.
  • Aktywne składniki imbiru mogą pomóc zwalczać infekcje. Gingerol, substancja bioaktywna w świeżym imbirem, może pomóc zmniejszyć ryzyko infekcji.
  • Świeży imbir może być również skuteczny przeciwko wirusowi RSV, częstej przyczynie zakażeń układu oddechowego. 

Imbir - zastosowanie w kuchni:

Imbir wykorzystywany jest w kuchni na wiele sposobów i w wielu formach. Najpopularniejsze jest jedzenie świeżego imbiru, ale również stosowany jest suszony imbir i sproszkowany.

  • Imbir w proszku i suszony w kawałkach przede wszystkim stosowany jest do aromatyzowania herbaty. W połączeniu z cytryną stanowi rozgrzewający napój, szczególnie w sezonie jesienno zimowym.
  • Imbir w formie sproszkowanej można stosować jako przyprawę do mięs, warzyw,ryb, sałatek, rosołu. Jego zastosowanie rozciąga się na wszystkie potrawy, od przystawek po deser. Oczywiście nie należy przesadzać z ilością dodawanego imbiru, bo jest to dość mocna i wyrazista przyprawa. Nadaje się do wszystkich warzyw: cukinii, papryki, porów, rzodkwi japońskiej itp.
  • świetnie smakuje z owocami morza: krewetkami, homarami i z rybami.
  • doskonale sprawdza się również jako dodatek do kompotów i napojów czekoladowych.
  • Świeży imbir chętnie wykorzystywany jest do przygotowywania wszelkiego rodzaju syropów, soków czy napojów.
  • w kawałkach można dodawać do wypieków i pierników czy ciasteczek korzennych, a także w przygotowywania konfitur oraz kompotów.

Przeciwwskazania, alergie, środki ostrożności:

Kłącze może być spożywane przez wszystkich bez problemu. Z jedzenia imbiru powinny z pewnością zrezygnować osoby, u których zdiagnozowano wrzody (może zaburzać pracę jelit), zaburzenia krzepliwości krwi (w połączeniu z lekami może powodować gwałtowne krwawienia) i kamienie żółciowe (powoduje nadmierne wydzielanie żółci).

Wyeliminować lub ograniczyć spożycie imbiru powinny również osoby, które zażywają leki przeciwzakrzepowe, barbiturany, beta-blokery i leki insulinowe.

Kobiety w ciąży mogą jeść imbir, ale w stosunkowo małych dawkach (2 g proszku imbiru dziennie), ponieważ jedzony w nadmiarze może wywołać skurcze macicy.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Imbir kandyzowany fruktozą kostka bez cukru białego - 500g

Imbir kandyzowany fruktozą kostka bez cukru białego - 500g

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: imbir suszony, fruktoza.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych i innych.

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Indeks glikemiczny: 15

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna1465 kJ/ 350 kcal
Tłuszcz0,0 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,0 g
Węglowodany85 g
   w tym cukry62 g
   Błonnik4 g
Białko0,0 g
Sól0,0 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.