New product
- Imbir kandyzowany kawałki
- Pochodzi z Tajlandii
- 100% naturalne, bez konserwantów, bez siarki, bez dodatku białego cukru
- Do bezpośredniej konsumpcji, do przygotowania deserów
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Imbir kandyzowany w kostkach ma mocny, aromatyczny i lekko piekący smak. Imbir nie zawiera białego cukru. Do dosłodzenia użyta została fruktoza, które stanowi 10% produktu.
Imbir w kawałkach sprowadzany jest z Tajlandii. Korzeń imbiru w wersji suszonej wyprodukowany został w sposób naturalny. Przy jego produkcji nie był używany dwutlenek siarki. Imbir nie był również dosładzany białym cukrem, a w jego składzie w zamiast tego znajduje się naturalna fruktoza.
Suszony korzeń imbiru pocięty w kawałki pakowany jest w szczelne, mocne worki foliowe, które doskonale chronią produkt przed czynnikami zewnętrznymi. Worki zaopatrzono w funkcjonalne zapięcie strunowe, które pozwala na wielokrotnie otwieranie i zamykanie opakowania.
Imbir kandyzowany, który dostępny jest w sklepie Go4taste.pl, jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
Imbir w kawałkach można spożywać na surowo prosto z opakowania. Ponadto doskonale sprawdza się do przygotowywania rozgrzewających herbatek z dodatkiem cytryny, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Suszony imbir stosowany jest w wypiekach szczególnie pierniczków czy ciasteczek korzennych, a także do przygotowywania konfitur oraz kompotów. Imbir suszony też aromatycznym dodatkiem do grzanego wina i piwa.
Imbir (Zingiber officinale) pochodzący z Indii jest jedną z pierwszych przypraw importowanych do Europy.
Słowo "imbir" w sanskrycie cringa-vera co w sanskrycie oznacza “rogaty wygląd” i opisuje jego korzeń.
Imbir po raz pierwszy pojawił się w południowej części starożytnych Chin. Stamtąd rozprzestrzenił się na Indie, Wyspy Maluku (tzw. Wyspy Korzenne), resztę Azji i Afryki Zachodniej. Podobnie jak wiele przypraw, imbir był używany w procesie mumifikacji w starożytnym Egipcie.
Do Europy trafił w I wieku za sprawą Rzymian, którzy utrzymywali ścisłe kontakty handlowe z Indiami. Imbir szybko staje się „ulubieńcem” kuchni greckiej i rzymskiej. Jego pochodzenie, podobnie jak cynamonu lub goździków było pilnie strzeżone przez kupców i przez długi czas wierzono, że imbir był... korzeniem pieprzu.
Po upadku Rzymu kontakty handlowe z Indiami nieco osłabły, co odbiło się na cenie samego imbiru. W średniowieczu za pół kilograma imbiru można było kupić całą owcę. W XV wieku, po ponownym odkryciu Nowego Świata, imbir został przywieziony na Karaiby, gdzie były zgodnie warunki do jego uprawy.
Jest szeroko stosowany w kuchni Reunion i kreolskiej, ale także w Indiach, Chinach i całej Azji: Tajlandii, Indonezji, Wietnamie itp. Jest to jedna z najczęściej używanych przypraw do mieszanek przypraw, można ją znaleźć na przykład w garam masala, tandoori lub curry.
Dzisiaj największym producentem imbiru na świecie są Indie.
Imbir ma nie tylko doskonałe walory smakowe, ale przede wszystkim jego jedzenie daje wiele korzyści zdrowotnych dla organizmu.
Lecznicze i prozdrowotne właściwością kłącza imbiru były znane już w starożytności. W medycynie azjatyckiej imbir był praktycznie “lekiem na całe zło”. Wykorzystywany był przy leczeniu w różnorodnych schorzeń.
Imbir wykorzystywany jest w kuchni na wiele sposobów i w wielu formach. Najpopularniejsze jest jedzenie świeżego imbiru, ale również stosowany jest suszony imbir i sproszkowany.
Kłącze może być spożywane przez wszystkich bez problemu. Z jedzenia imbiru powinny z pewnością zrezygnować osoby, u których zdiagnozowano wrzody (może zaburzać pracę jelit), zaburzenia krzepliwości krwi (w połączeniu z lekami może powodować gwałtowne krwawienia) i kamienie żółciowe (powoduje nadmierne wydzielanie żółci).
Wyeliminować lub ograniczyć spożycie imbiru powinny również osoby, które zażywają leki przeciwzakrzepowe, barbiturany, beta-blokery i leki insulinowe.
Kobiety w ciąży mogą jeść imbir, ale w stosunkowo małych dawkach (2 g proszku imbiru dziennie), ponieważ jedzony w nadmiarze może wywołać skurcze macicy.
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Skład: imbir suszony, fruktoza.
Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych i innych.
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Indeks glikemiczny: 15
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość energetyczna | 1465 kJ/ 350 kcal |
Tłuszcz | 0,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany | 85 g |
w tym cukry | 62 g |
Błonnik | 4 g |
Białko | 0,0 g |
Sól | 0,0 g |
Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.