
- Tahini pasta sezamowa 100% , naturalny smak
- Tahini pochodzi z Polski
- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów, bez dodatku soli, bez oleju palmowego, bez dodatku cukru
- Do bezpośredniej konsumpcji
- Opakowanie szklane, z zakrętką, łatwe w wybieraniu pasty
Opis
Pasta z sezamu, czyli pasta tahini, tahina, masło sezamowe, jest produktem, który jest często obecny w kuchniach orientalnych, przede wszystkim arabskiej, chińskiej, ale także japońskiej. Proces jej produkcji opiera się na delikatnie prażonych ziarnach sezamu, poddawanych procesowi ugniatania oraz mielenia, aż do momentu otrzymania pasty o kleistej konsystencji.
Pasta z sezamu jest polecana przede wszystkim wegetarianom oraz weganom, ponieważ zawiera dużo łatwego do przyswojenia przez organizm żelaza trójwartościowego. Ten produkt jest więc bardzo wskazany dla kobiet w trakcie menstruacji oraz ciąży. Zawiera ona także wiele białka oraz magnezu. Pasta tahini w składzie posiada sezamol, który zmniejsza zmiany miażdżycowe pojawiające się w naczyniach krwionośnych. Zawiera również jednonasycony kwas tłuszczowy – kwas oleinowy, zwalczający cholesterol frakcji LDL.
Skład pasty z sezamu powinien być jak najprostszy, bez żadnych sztucznych dodatków, gdyż tylko wówczas daje to gwarancję najwyższej jakości i zachowania składników odżywczych. Ewentualnym dodatkiem powinna być jedynie oliwa lub olej.
Inne opcje
Składniki
Składniki: 100% mielone ziarna sezamu.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Polska
Indeks glikemiczny: 15
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 2781 kJ/673 kcal |
Tłuszcz | 59,9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 6,66 g |
Węglowodany | 2,1 g |
w tym cukry | 1,6 g |
Błonnik | 7,9 g |
Białko | 27,4 g |
Sól | 0,03 g |
Komentarze 0