Świetny pomysł na lunch lub dodatek do dań z grilla.

Składniki
Porcja: 4 osoby
- - 300 g ugotowanej kaszy bulgur
- - 2 papryki czerwone i 2 żółte
- - 50 g bobu ugotowanego z osolonej wodzie
- - 50 g pomidorów konfitowanych
- - 1 duży pęczek zielonej pietruszki
- - 4 łyżki octu winnego (najlepiej z sherry)
- - 4 łyżki oliwy + 1 mała miseczka oliwy
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 15 minut
Całkowity czas: 30 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Upiec paprykę w piekarniku, a gdy skórka zacznie odchodzić, przełożyć ją do foliowej torebki, poczekać, aż trochę ostygnie, a następnie usunąć skórkę.
Etap 2
Pokroić paprykę w paski i marynować w misce z oliwą z oliwek przez co najmniej 1 godzinę.
Etap 3
Ugotowaną kaszę zmieszać z ugotowanym bobem, pokrojonymi w dużą kostkę konfitowanymi pomidorami oraz marynowaną papryką, także pokrojoną w dużą kostkę.
Etap 4
Dodać posiekaną natkę pietruszki, ocet winny oraz 4 łyżki stołowe oliwy.
Podawać schłodzone.
Wskazówki:
- Sałatka jest idealnym dodatkiem do dań z grilla.
- Można użyć gotowej papryki marynowanej.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_salade-de-boulghour-aux-feves-et-aux-poivrons_40066.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka