• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Kasza jaglana czy płatki jaglane?

Kiedy kasza jaglana dla dziecka?

Kasza jaglana idealnie sprawdzi się do rozszerzania diety maluszka. Ma wiele właściwości ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Witaminy i minerały / Witaminy z grupy B – ich właściwości i występowanie

7 stycznia 2020

Witaminy z grupy B – ich właściwości i występowanie

Spis treści pokaż
1. Grupa B – do czego są nam potrzebne te witaminy?
2. Dawkowanie
3. Produkty bogate w witaminy z grupy B
4. Jak najlepiej je spożywać

Jesteś tym, co jesz. Trudno się z tym nie zgodzić. Pożywienie jest podstawowym lekarstwem. Dobra jakość jedzenia, wpływa na zdrowie i kondycję naszego ciała i ducha.

Długowieczność nie zależy tylko od genów i środowiska. Jest przede wszystkim wynikiem odpowiedniej higieny życia, czyli w dużej mierze, zdrowego odżywiania.

Na Okinawie, mieszkańcy dożywali wieku ponad 100 lat (przynajmniej zanim nastąpiła era fast foodów). Oto kilka zasad i rad, aby żyć długo w zdrowiu:

Zdrowa żywność (semiwegetariańska, bogata w ochronne witaminy, m.in. z grupy B) regularna aktywność fizyczna silne więzi społeczne i bogate życie duchowe mało stresujące otoczenie.

W tym tekście dowiesz się wszystkiego o:

  • Grupie witamin B – do czego są nam potrzebne?
  • Jakie dawki przyjmować
  • Produkty bogate w witaminę B (i nie tylko)
  • Jak najlepiej je spożywać
  • Czym mogą grozić lub objawiać się niedobory witamin z grupy B

Grupa B – do czego są nam potrzebne te witaminy?

Witaminy i minerały odgrywają ważną rolę w naszym organizmie. Te substancje biorą udział w każdym biochemicznym procesie, który w nas zachodzi, np.: wspomagają wzrost, usprawniają stan kości, polepszają przemianę materii.

Witaminy B są rozpuszczalne w wodzie. To znaczy, że ich nadmiar jest usuwany z organizmu. Na przykład przy dużym wysiłku i podczas sportu, nadmiar witamin “odpływa” razem z potem. Gospodarka żywieniowa, jest wspaniałą, samoregulującą się maszyną. Ale warto mieć świadomość, do czego są nam potrzebne witaminy z grupy B.

B1 (tiamina): pomaga w przemianie węglowodanów, reguluje proces pozyskiwania energii

B2 (ryboflawina): odgrywa znaczną rolę w całym organizmie, jest czynnikiem wzrostu           i rozwoju, pomaga utrzymać w zdrowiu oczy, wpływa na wygląd skóry, zapobiega powstawaniu zajadów

B3 (niacyna): bierze udział w procesie pozyskiwania energii, jest budulcem białek i hormonów

B5 (kwas pantotenowy): regeneruje tkanki, zapobiega starzeniu się skóry, wzmacnia włosy,  łągodzi stane zapalne, dodaje energii, bierze udział w w ważnym procesie produkcji kwasu żółciowego

B6 (pirydoksyna): ma swój udział w przemianie białkowej oraz syntezie kwasów, pomaga utrzymać w harmonii układ nerwowy

B7 (biotyna): pomaga zmniejszyć wypadanie włosów, poprawia kondycję skóry

B9 (kwas foliowy): uczestniczy w tworzeniu DNA oraz w procesie powstawania czerwonych krwinek, ma wpływ na podział komórek, niezbędny składnik dla kobiet w ciąży!

B12 (kobalamina): oprócz zwierzęcych produktów, występuje w postaci suplementu, a        w diecie, przede wszystkim roślinnej, zapobiega niedokrwistości, jest budulcem komórek nerwowych, odtruwa, oraz reguluje pracę naszych żołądków.

Podsumowując, witaminy z grupy B służą głównie:

  • Wsparciu układu nerwowego
  • Pozyskiwaniu i dodawaniu energii
  • Poprawie stanu cery i włosów
  • Ochronie stawów i mięśni, przyspieszają proces regeneracji tkanek po urazach
  • Łagodzą bóle

Dawkowanie

Aby wspomagać prawidłowe funkcjonowanie organizmu, potrzebna jest systematyczność i odpowiednie proporcje witamin (lub jedzenia, w którym się znajdują). To, jakie mamy potrzeby zależy od: wieku, płci (dla kobiet w ciąży, ważne jest dostarczanie większej ilości witamin!), aktywności fizycznej (czasem od rodzaju pracy). Normy żywienia są zatem różne u każdego, ale można posilić się diagramami, które szacują jakie dawki są potrzebne każdemu z nas. Spójrzmy na diagram, sugerujący spożywaną ilość witaminy B5:

zapotrzebowanie dzieci na witaminę B

źródło: fr.depositphotos.com

Produkty bogate w witaminy z grupy B

Składniki bogate w witaminę B, błonnik, orzechy nerkowca, suszone morele, orzechy włoskie, słonecznik, migdały

Organizm człowieka nie syntezuje w większości witamin i minerałów. Zanim zacznie się przyjmować suplementy, warto spojrzeć na listę produktów, w których kryją się wspaniałe, naturalne właściwości odżywcze. Warto pamiętać, że im bardziej różnicujemy naszą dietę, tym bardziej minimalizujemy jakiekolwiek niedobory żywieniowe.

źródłami B1 (tiaminy) są:

siemię lniane, nasiona słonecznika, czarna fasola, mak, soczewica, ziarna sezamu, płatki owsiane, brązowy ryż, nerkowce, pestki dyni, rzodkiewka, sałata, ziemniaki

B2 (ryboflawina): 

migdały, soja, karob, pestki słonecznika, glony, pieczarki, pęczak, kasza jaglana, quinoa, sorgo, orzechy włoskie, amarantus, rzodkiewka, śliwka

B3 (niacyna): 

orzeszki ziemne (w tym masło orzechowe), makaron razowy, chleb razowy, pestki dyni, pęczak, sezam, ryż brązowy, czarna fasola, bób

B5 (kwas pantotenowy): 

soczewica, ryż brązowy, amarantus, płatki gryczane, kasza gryczana i pęczak, siemię lniane, pokrzywa, orzechy nerkowca

B6 (pirydoksyna):

ziemniaki, orzechy włoskie, kasza jaglana, teff (miłka abisyńska), banan, biała fasola, jarmuż, chleb razowy, czosnek, kapusta pekińska, szczypiorek


Opakowanie Go4Taste

Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil – cena : 42,00 zł

Kup migdały kalifornijskie sklep go4taste

B7 (biotyna):

orzechy, otręby, komosa ryżowa, miso, ( jego fermentacja zwiększa ilość witaminy B), drożdże, ciemny ryż, mąka razowa

B9 (kwas foliowy): 

drożdze spożywcze, szalotka, szpinak, mięta, pietruszka, szczaw, glony, awokado, pełne ziarna zbóż, musli, mąka kasztanowa, pestki słonecznika, orzechy laskowe, masło orzechowe, orzechy włoskie, ziarno soi

B12: 

grzyby shiitake, w bardzo małej ilości występuje czasem w mlekach roślinnych (jako dodatek), B12 występuje w produktach zwierzęcych

Bogactwem  wartości odżywczych wyróżniają się m.in.:  orzechy (podczas namaczania, wzrasta ilość witamin i zwiększa się wchłanianie niektórych minerałów), nasiona słonecznika, pestki dyni, większość zielonych roślin, glony oraz kasze. Produkty te, dostarczają całą masę potrzebnych witamin i mikroelementów. Charakteryzuje je także: wielofunkcyjność, różnorodność i praktyczność użycia.

UWAGA: witaminy i minerały są delikatne, produkty w nie bogate, warto spożywać na surowo (oczywiście nie kasze i strączki), żeby zachować wartości odżywcze.


Opakowanie Go4Taste

Słonecznik łuskany, naturalny - 1kg – cena : 11,00 zł

Słonecznik łuskany, naturalny - 3kg – cena : 30,00 zł

Kup pestki słonecznika sklep go4taste

Jak najlepiej je spożywać

Zdecydowanie najlepszą i naturalniejszą metodą przyjmowania witamin z gr. B, jest spożywanie pokarmów w nie bogatych. Wybór produktów obfitujących w te witaminy, jest ogromny, a ich różnorodność, pozwala na tworzenie posiłków wytrawnych jak i słodkich śniadań czy deserów. Warto jeszcze raz podkreślić, że wiele z pokarmów, najlepiej spożywać RAW, czyli na surowo. Suplementację zaleca się w wypadku witaminy B12, która w roślinach praktycznie nie występuje. Jednak nie wszyscy weganie i wegetarianie, suplementują tę witaminę i czują się dobrze.

Niedobory witamin: czym grożą i jak się mogą objawiać

B1 (tiamina) : duże niedobory są przyczyną beri – beri, choroby nerwów obwodowych, drżenie, osłabienie mięśni, niedobory są częste u palaczy i osób żyjących w stresie

B2 (ryboflawina) : zajady na ustach, światłowstręt, bóle mięśni, biegunki

B3 (niacyna): zmiany na skórze, przebarwienia, zmęczenie, mały apetyt

B5 (kwas pantotenowy): jego niedobory występują rzadko, ale mogą pojawić się przy diecie z nadmiarem jedzenia przetworzonego i smażonego 

B6 (pirydoksyna): niedokrwistość, lęki, rozdrażnienie, zmęczenie, drgawki

B7 (biotyna): wypadanie włosów, lęki, zmiany skórne, apatia

B9 (kwas foliowy): niedobór u kobiet w ciąży wpływa także na płód

B12: mówi się, że wegetarianie i weganie powinni suplementować B12 z powodu jej braku w diecie roślinnej. Niedobory B12 mogą się objawiać zmęczeniem, apatią, brakiem energii, osłabieniem.

Powiązane wpisy

W kategorii:Witaminy i minerały

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil
Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil
42,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.