• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Jak obniżyć kortyzol dietą?

Nie od dziś wiadomo, że stres jest szkodliwy. Ma negatywny wpływ na samopoczucie oraz stan zdrowia. ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Witaminy i minerały / Witaminy z grupy B – ich właściwości i występowanie

7 stycznia 2020

Witaminy z grupy B – ich właściwości i występowanie

Spis treści pokaż
1. Grupa B – do czego są nam potrzebne te witaminy?
2. Dawkowanie
3. Produkty bogate w witaminy z grupy B
4. Jak najlepiej je spożywać

Jesteś tym, co jesz. Trudno się z tym nie zgodzić. Pożywienie jest podstawowym lekarstwem. Dobra jakość jedzenia, wpływa na zdrowie i kondycję naszego ciała i ducha.

Długowieczność nie zależy tylko od genów i środowiska. Jest przede wszystkim wynikiem odpowiedniej higieny życia, czyli w dużej mierze, zdrowego odżywiania.

Na Okinawie, mieszkańcy dożywali wieku ponad 100 lat (przynajmniej zanim nastąpiła era fast foodów). Oto kilka zasad i rad, aby żyć długo w zdrowiu:

Zdrowa żywność (semiwegetariańska, bogata w ochronne witaminy, m.in. z grupy B) regularna aktywność fizyczna silne więzi społeczne i bogate życie duchowe mało stresujące otoczenie.

W tym tekście dowiesz się wszystkiego o:

  • Grupie witamin B – do czego są nam potrzebne?
  • Jakie dawki przyjmować
  • Produkty bogate w witaminę B (i nie tylko)
  • Jak najlepiej je spożywać
  • Czym mogą grozić lub objawiać się niedobory witamin z grupy B

Grupa B – do czego są nam potrzebne te witaminy?

Witaminy i minerały odgrywają ważną rolę w naszym organizmie. Te substancje biorą udział w każdym biochemicznym procesie, który w nas zachodzi, np.: wspomagają wzrost, usprawniają stan kości, polepszają przemianę materii.

Witaminy B są rozpuszczalne w wodzie. To znaczy, że ich nadmiar jest usuwany z organizmu. Na przykład przy dużym wysiłku i podczas sportu, nadmiar witamin “odpływa” razem z potem. Gospodarka żywieniowa, jest wspaniałą, samoregulującą się maszyną. Ale warto mieć świadomość, do czego są nam potrzebne witaminy z grupy B.

B1 (tiamina): pomaga w przemianie węglowodanów, reguluje proces pozyskiwania energii

B2 (ryboflawina): odgrywa znaczną rolę w całym organizmie, jest czynnikiem wzrostu           i rozwoju, pomaga utrzymać w zdrowiu oczy, wpływa na wygląd skóry, zapobiega powstawaniu zajadów

B3 (niacyna): bierze udział w procesie pozyskiwania energii, jest budulcem białek i hormonów

B5 (kwas pantotenowy): regeneruje tkanki, zapobiega starzeniu się skóry, wzmacnia włosy,  łągodzi stane zapalne, dodaje energii, bierze udział w w ważnym procesie produkcji kwasu żółciowego

B6 (pirydoksyna): ma swój udział w przemianie białkowej oraz syntezie kwasów, pomaga utrzymać w harmonii układ nerwowy

B7 (biotyna): pomaga zmniejszyć wypadanie włosów, poprawia kondycję skóry

B9 (kwas foliowy): uczestniczy w tworzeniu DNA oraz w procesie powstawania czerwonych krwinek, ma wpływ na podział komórek, niezbędny składnik dla kobiet w ciąży!

B12 (kobalamina): oprócz zwierzęcych produktów, występuje w postaci suplementu, a        w diecie, przede wszystkim roślinnej, zapobiega niedokrwistości, jest budulcem komórek nerwowych, odtruwa, oraz reguluje pracę naszych żołądków.

Podsumowując, witaminy z grupy B służą głównie:

  • Wsparciu układu nerwowego
  • Pozyskiwaniu i dodawaniu energii
  • Poprawie stanu cery i włosów
  • Ochronie stawów i mięśni, przyspieszają proces regeneracji tkanek po urazach
  • Łagodzą bóle

Dawkowanie

Aby wspomagać prawidłowe funkcjonowanie organizmu, potrzebna jest systematyczność i odpowiednie proporcje witamin (lub jedzenia, w którym się znajdują). To, jakie mamy potrzeby zależy od: wieku, płci (dla kobiet w ciąży, ważne jest dostarczanie większej ilości witamin!), aktywności fizycznej (czasem od rodzaju pracy). Normy żywienia są zatem różne u każdego, ale można posilić się diagramami, które szacują jakie dawki są potrzebne każdemu z nas. Spójrzmy na diagram, sugerujący spożywaną ilość witaminy B5:

zapotrzebowanie dzieci na witaminę B

źródło: fr.depositphotos.com

Produkty bogate w witaminy z grupy B

Składniki bogate w witaminę B, błonnik, orzechy nerkowca, suszone morele, orzechy włoskie, słonecznik, migdały

Organizm człowieka nie syntezuje w większości witamin i minerałów. Zanim zacznie się przyjmować suplementy, warto spojrzeć na listę produktów, w których kryją się wspaniałe, naturalne właściwości odżywcze. Warto pamiętać, że im bardziej różnicujemy naszą dietę, tym bardziej minimalizujemy jakiekolwiek niedobory żywieniowe.

źródłami B1 (tiaminy) są:

siemię lniane, nasiona słonecznika, czarna fasola, mak, soczewica, ziarna sezamu, płatki owsiane, brązowy ryż, nerkowce, pestki dyni, rzodkiewka, sałata, ziemniaki

B2 (ryboflawina): 

migdały, soja, karob, pestki słonecznika, glony, pieczarki, pęczak, kasza jaglana, quinoa, sorgo, orzechy włoskie, amarantus, rzodkiewka, śliwka

B3 (niacyna): 

orzeszki ziemne (w tym masło orzechowe), makaron razowy, chleb razowy, pestki dyni, pęczak, sezam, ryż brązowy, czarna fasola, bób

B5 (kwas pantotenowy): 

soczewica, ryż brązowy, amarantus, płatki gryczane, kasza gryczana i pęczak, siemię lniane, pokrzywa, orzechy nerkowca

B6 (pirydoksyna):

ziemniaki, orzechy włoskie, kasza jaglana, teff (miłka abisyńska), banan, biała fasola, jarmuż, chleb razowy, czosnek, kapusta pekińska, szczypiorek


Opakowanie Go4Taste

Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil – cena : 42,00 zł

Kup migdały kalifornijskie sklep go4taste

B7 (biotyna):

orzechy, otręby, komosa ryżowa, miso, ( jego fermentacja zwiększa ilość witaminy B), drożdże, ciemny ryż, mąka razowa

B9 (kwas foliowy): 

drożdze spożywcze, szalotka, szpinak, mięta, pietruszka, szczaw, glony, awokado, pełne ziarna zbóż, musli, mąka kasztanowa, pestki słonecznika, orzechy laskowe, masło orzechowe, orzechy włoskie, ziarno soi

B12: 

grzyby shiitake, w bardzo małej ilości występuje czasem w mlekach roślinnych (jako dodatek), B12 występuje w produktach zwierzęcych

Bogactwem  wartości odżywczych wyróżniają się m.in.:  orzechy (podczas namaczania, wzrasta ilość witamin i zwiększa się wchłanianie niektórych minerałów), nasiona słonecznika, pestki dyni, większość zielonych roślin, glony oraz kasze. Produkty te, dostarczają całą masę potrzebnych witamin i mikroelementów. Charakteryzuje je także: wielofunkcyjność, różnorodność i praktyczność użycia.

UWAGA: witaminy i minerały są delikatne, produkty w nie bogate, warto spożywać na surowo (oczywiście nie kasze i strączki), żeby zachować wartości odżywcze.


Opakowanie Go4Taste

Słonecznik łuskany, naturalny - 1kg – cena : 11,00 zł

Słonecznik łuskany, naturalny - 3kg – cena : 30,00 zł

Kup pestki słonecznika sklep go4taste

Jak najlepiej je spożywać

Zdecydowanie najlepszą i naturalniejszą metodą przyjmowania witamin z gr. B, jest spożywanie pokarmów w nie bogatych. Wybór produktów obfitujących w te witaminy, jest ogromny, a ich różnorodność, pozwala na tworzenie posiłków wytrawnych jak i słodkich śniadań czy deserów. Warto jeszcze raz podkreślić, że wiele z pokarmów, najlepiej spożywać RAW, czyli na surowo. Suplementację zaleca się w wypadku witaminy B12, która w roślinach praktycznie nie występuje. Jednak nie wszyscy weganie i wegetarianie, suplementują tę witaminę i czują się dobrze.

Niedobory witamin: czym grożą i jak się mogą objawiać

B1 (tiamina) : duże niedobory są przyczyną beri – beri, choroby nerwów obwodowych, drżenie, osłabienie mięśni, niedobory są częste u palaczy i osób żyjących w stresie

B2 (ryboflawina) : zajady na ustach, światłowstręt, bóle mięśni, biegunki

B3 (niacyna): zmiany na skórze, przebarwienia, zmęczenie, mały apetyt

B5 (kwas pantotenowy): jego niedobory występują rzadko, ale mogą pojawić się przy diecie z nadmiarem jedzenia przetworzonego i smażonego 

B6 (pirydoksyna): niedokrwistość, lęki, rozdrażnienie, zmęczenie, drgawki

B7 (biotyna): wypadanie włosów, lęki, zmiany skórne, apatia

B9 (kwas foliowy): niedobór u kobiet w ciąży wpływa także na płód

B12: mówi się, że wegetarianie i weganie powinni suplementować B12 z powodu jej braku w diecie roślinnej. Niedobory B12 mogą się objawiać zmęczeniem, apatią, brakiem energii, osłabieniem.

Powiązane wpisy

W kategorii:Witaminy i minerały

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil
Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil
42,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.