• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Pasty orzechowe – wszystko co musisz o nich wiedzieć

Masło z orzechów ziemnych to bardzo popularny przysmak. Czy jednak jest faktycznie zdrowe? Jakie ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Witaminy i minerały / Węglowodany w diecie

7 stycznia 2020

Węglowodany w diecie

Spis treści pokaż
1. Cukry
2. Rola węglowodanów
3. Z czym wiąże się spożywanie węglowodanów i ich działanie
4. Błonnik
5. Działanie błonnika na organizm
6. Produkty bogate w błonnik
7. Zalecane spożycie błonnika
8. Indeks glikemiczny (IG)
9. Produkty o niskim indeksie glikemicznym tabela:

Węglowodany są jednym z makroskładników diety. Odpowiedni dobór nisko przetworzonej żywności, pomaga cieszyć się zdrowiem, odpowiednią dawką energii i lekkością.

W artykule znajdziesz informacje kolejno na temat:

  1. Cukrów
  2. Roli węglowodanów 
  3. Błonnika i jego źródeł (tabela produktów)
  4. Indeksu glikemicznego (tabela produktów)

Cukry

Węglowodany w żywności mają postać cukrów:

  • prostych (oligosacharydów), które w naturze występują dość rzadko
  • złożonych (polisacharydów) 
  • Wszystkie cukry spożyte przez człowieka zostają rozłożone w procesie trawienia do monocukrów. Do najbardziej znanych monosacharydów należą:
  • fruktoza: z owoców, warzyw i miodu
  • glukoza – znajdująca się we krwi, owocach, miodzie i kukurydzy
  • skrobią nazywamy połączenie przynajmniej trzech monocukrów

Opakowanie Go4Taste

Erytrol erytrytol - 1kg – cena : 23,10 zł

Kup erytrytol sklep go4taste

Rola węglowodanów 

  • dostarczają niezbędnej energii organizmowi
  • wpływają na wyrzut insuliny (informacje o tym znajdują się w punkcie o IG)

Z czym wiąże się spożywanie węglowodanów i ich działanie

  • Aktywność fizyczna wpływa  na gospodarkę węglowodanową, tzn. konieczne jest spędzanie czasu aktywnie (najlepiej na świeżym powietrzu)
  • Tłuszcze nasycone, tj. niezdrowa dieta w nie obfitująca, zagraża zachorowaniom na cukrzycę i otyłości

Błonnik

Najbardziej złożonym węglowodanem jest błonnik pokarmowy. Jest on pozostałością roślin, istnieje w dwóch formach:

  • błonnik rozpuszczalny (gumy, lignina, pektyna)
  • błonnik nierozpuszczalny (celuloza)

Działanie błonnika na organizm

Błonnik wpływa w sposób nieoceniony na nasz organizm i jego lekkość. Często jest lekiem przy kłopotach jelitowych. Oto jak działa błonnik:

  • dzięki błonnikowi redukuje się zaparcia i problemy z żołądkiem
  • obniża poziom cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu)
  • obniża poziom cukru we krwi, czyli zapobiega otyłości
  • ma pozytywny wpływ na rozwój bakterii probiotycznych, które podnoszą odporność
  • zapewnia uczucie lekkości i szczupłą sylwetkę*

* Według badań, osoby spożywające dużą ilość błonnika, na przykład weganie, są lżejsi i szczuplejsi od osób na diecie tradycyjnej. Niektóre badania szacują, że wysokobłonnikowa, bezmięsna dieta obniża ryzyko chorób nowotworowych jelit.

Źródła błonnika rozpuszczalnego:

  • płatki owsiane
  • rośliny strączkowe
  • ryż (brązowy, nieoczyszczony ryż zawiera otręby, a w nich wiele minerałów; jest także energetyczną bombą dzięki zawartości cukrów złożonych)
  • jęczmień
  • miąższ jabłek i cytrusów
  • truskawki liofilizowane
  • dojrzałe warzywa

Źródła błonnika nierozpuszczalnego:

  • mąka z pełnego przemiału i produkty pełnoziarniste
  • otręby
  • kapusty
  • rośliny strączkowe
  • jabłka
  • warzywa korzeniowe

Opakowanie Go4Taste

Ryż brązowy naturalny - 1kg – cena : 8,00 zł

Kup ryż brązowy sklep go4taste

Produkty bogate w błonnik

ProduktIlośćZawartość błonnika w (g)
Czarna fasola1 szklanka30
Pestki słonecznika1 szkl.25
Migdały1 szkl.15
Prażone arachidy1 szkl.`13
Orzechy laskowe1 szkl.11
Soja1 szkl.11
Mąka jaglana1 szkl.8
Pestki dyni1 szkl.8
Pomarańcze1 szkl.7,7
Suszone morele1 szkl.6,5
Tofu 1 szkl.6
Wiórki kokosowe30 g4,6
Gruszki suszone1 szkl.4,3
Surowy burak1 szkl.3,8

Zalecane spożycie błonnika

Różnego rodzaju stany chorobowe lub indywidualne przypadki diety, decydują o większym lub mniejszym zapotrzebowaniu na błonnik. Są na przykład stany, w których nie powinno się spożywać zbyt dużo błonnika. Wysokie spożycie błonnika jest charakterystyczne dla diety roślinnej. W tabeli podano zalecaną ilość błonnika w ogólnym przypadku.

10 – 18 lat19 – 21g/ dzień
18+25g/ dzień

Indeks glikemiczny (IG)

Oznacza on wpływ spożycia przyswajalnych węglowodanów na stężenie glukozy we krwi przez 2 godziny po spożyciu posiłku. Wyraża się go w odniesieniu do wzrostu cukru we krwi po spożyciu analogicznej ilości glukozy.

Największy wpływ na poziom IG mają słodycze, soki produkty wysoko przetworzone

Najniższy mają produkty bogate w błonnik, pełnoziarniste (lub całe owoce)

Spożycie zbyt dużej ilości energii, w tym także tłuszczów nasyconych oraz produktów z wysokim Indeksem glikemicznym, może doprowadzić do cukrzycy (typu 2). Komórki mięśniowe nie, które zawierają zbyt dużą ilość tłuszczu, nie radzą sobie z transportem insuliny do komórek. Glukoza zostaje wtedy we krwi, a jej poziom znacznie wzrasta.

Do czego prowadzą zaburzenia IG

  • cukrzyca typu 2
  • choroby układu krążenie
  • otyłość
  • niektóre z nowotworów
INSULINA to hormon wydzielany przez trzustkę, przenoszący glukozę do komórek

Wniosek

Warto jeść produkty, które są:

  •  jak najmniej przetworzone
  •  zawierają błonnik
  • dodawać do potraw zdrowe tłuszcze (nierafinowane)
  • jeść produkty o niskim indeksie glikemicznym

Produkty o niskim indeksie glikemicznym tabela:

ProduktIG niski (55%)IG średni (55-70 %)IG wysoki (ponad 70%)
Owoceświeże i suszone: jabłka (sok), pomarańcze, morele, śliwki, mango, suszone wiśnie, malinyświeży banan, mango, kiwi, arbuz, rodzynki, figi, soki owocowe, papaja, brzoskwinie, arbuzbanan suszony, owoce smażone w cukrze, dżemy, daktyle
Warzywasałata, ogórek, szpinak, pomidor, marchewka, kalafior, grzyby, szparagi, brokuł, papryka, rzepagotowany ziemniak, gotowana marchew i burak, popcorn i kukurydza z puszkifrytki, puree instant (z ziemniaków i innych warzyw)
Zbożarazowe chleby: jęczmienny, gryczany, otręby, ziarno żyta i pszenicy, dziki ryż, kasza jęczmiennaduża ilość pieczywa z mąki pszennej, makaronów, kuskus, ryż Basmati, jaśminowy, kasza jaglanarogaliki, bagietki, chrupki solone lub słodzone, płatki śniadaniowe, ryż instant, chleb bezglutenowy
Rośliny strączkowe, orzechy (nasiona)soczewica, soja, groch, ciecierzyca, orzechy arachidowe, orzechy pekan, laskowe, migdały, słoneczniksezam, groszek zielony, orzech kokosowybób
Napoje
gazowane, słodzone miodem lub cukremgazowane z maltodekstryną

Właściwy rozkład posiłków

Większość kalorii konsumujemy w ciągu dnia. Warto zjeść porządne posiłki na śniadania (lunch) lub obiad, aby nie najadać się na noc lub zjeść coś lżejszego z korzyścią dla metabolizmu i lepszego snu.


Opakowanie Go4Taste

Suszone jabłka chipsy jabłkowe - 500g – cena : 38,00 zł

Kup jabłka suszone sklep go4taste

Dobra rada

Warzywa i owoce powinny stanowić 30-50% pożywienia w naszej diecie

Bibliografia:

Iwona Kibil, Wege, dieta roślinna w praktyce, PZWL, Warszawa 2018.

Powiązane wpisy

W kategorii:Witaminy i minerały

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Erytrol erytrytol - 1kg
Erytrol erytrytol - 1kg
33,00 zł 23,10 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.