• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Miód akacjowy czy lipowy?

Miód akacjowy i lipowy należą do jednej z najpopularniejszych miodów na półkach sklepowych, a ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Witaminy i minerały / Potas w jedzeniu

4 grudnia 2019

Potas w jedzeniu

Spis treści pokaż
1. Rola potasu w organizmie człowieka
2. Naturalne źródła potasu
3. Dawkowanie potasu
4. Równowaga kwasowo-zasadowa
5. Suplementacja

Potas jest jednym ze składników mineralnych, pełniącym istotne funkcje w organizmie człowieka. Należy do grupy makroelementów, które samoistnie występują w pożywieniu, a jego zapotrzebowanie przez nasz organizm jest wyższe niż w przypadku mikroelementów.

Rola potasu w organizmie człowieka

  • regulacja procesów przemiany materii, trawienia
  • kierowanie gospodarką wodną w organizmie
  • utrzymanie tkanki mięśniowej w dobrej formie
  • regulacja stanów lękowych i łagodzenie objawów stresu
  • odkwaszanie organizm i niweluje stany zapalne
  • wspomaganie koncentracji i procesów zapamiętywania
  • wspiera budowę masy mięśniowej

Sód i potas kierują gospodarką wodną w ciele: sód zatrzymuje wodę, a potas wzmaga jej wydalanie. Dla przykładu, zbyt duża ilość soli w jedzeniu (sód), wypłukuje potas. Odpowiednia ilość tych pierwiastków pozwala zachować harmonię i równowagę płynów w organizmie.

Naturalne źródła potasu

W tabeli podana jest zawartość potasu (w miligramach [mg]) w 100 g danego produktu

Źródła potasŹródła potasu w żywności morele suszone, rodzynki, awokado, kakao, fasola, pestki dyni, suszone banany, ziemniaki, pomidory, szpinak, grzyby, świeże banany, orzechy laskowe, migdały.
kakao (1900 mg)
suszone owoce, np. morele suszone (1650 mg), figi (940 mg), rodzynki (830 mg)
nasiona: dynia, słonecznik (800 mg), z roślin strączkowych: soja (2100 mg)
mak (960 mg)
drożdże (600 mg)
biała fasola (1200 mg)
orzechy: pistacje (1100 mg), orzechy laskowe, piniowe, arachidowe (ok. 750 mg), włoskie (480 mg)
natka pietruszki (700 mg)
sok pomidorowy (gęsty), koncentrat (1070 mg)
awokado (600 mg)
grzyby shiitake (1800 mg)
glony (ok. 700 mg)
kurkuma (ok. 2700 mg)
kmin rzymski (1800 mg)
banan (400 mg)
otręby pszenne (1100 mg)
kawa (50 mg)
kasza gryczana (440 mg)

Dawkowanie potasu

Przyjmuje się, że dzienna dawka potasu powinna wynosić odpowiednio:

  • 2500 – 3000 mg/ dzień (dzieci 1-6) 
  • ok. 4800 mg/ dzień (dorośli, przy czym kobiety w ciąży potrzebują około 5100 mg/ dzień)

Równowaga kwasowo-zasadowa

Warto mieć na uwadze, które z produktów mają odczyn kwasowy (kwasotwórczy), a które zasadowy. Należy uważać, aby nie dopuścić do nadmiernego zakwaszenia organizmu. Równowaga ta jest bardzo potrzebna, ponieważ chroni przed zgagą, bólami brzucha i innymi możliwymi problemami z żołądkiem oraz innymi organami. 

Odczyn kwaśnyOdczyn zasadowy
nabiał, np. ser żółtykapusta, kalafior
mąka pszennaburaki
wieprzowinamarchew
dróbcytryna, limonka
cukierkasza jaglana
biały ryżprzyprawy: imbir, curry, sól morska, zioła, gorczyca
czekoladaocet jabłkowy, kobucha
kawazielona herbata
sztuczne słodziki, dżemysuszone owoce: figi, daktyle, żurawina suszona bez cukru

Żywność przetworzona, zawiera mniej potasu (a więcej sodu), niż dania przygotowywane przez nas samodzielnie. Do diety należy włączać surowe orzechy, nasiona, warzywa i owoce, a zmniejszyć spożywanie przesolonych produktów.


Opakowanie Go4Taste

Żurawina suszona bez cukru całojagodowa z sokiem jabłkowym - 1kg – cena : 43,20 zł

Kup żurawina suszona sklep go4taste

Niedobory potasu objawy

Mogą być powodowane przez ubogą w ten minerał dietę oraz niektóre choroby, jak zatrucia pokarmowe czy biegunki. Stosowanie niektórych leków syntetycznych (np. na nadciśnienie), również przyczynia się do wypłukiwania tego pierwiastka.

Zbyt mała ilość potasu w organizmie może powodować następujące objawy:

  • osłabienie i skurcze mięśni
  • nieregularny rytm serca, kołatanie serca
  • ogólne zmęczenie i znużenie
  • problemy ze skupieniem się i uczeniem

Z niedoborami potasu można łatwo poradzić sobie w domu, wzbogacając dietę o: nasiona, otręby, rośliny strączkowe, pomidory (i ich przetwory, w tym suszone pomidory), szpinak czy awokado.

Suplementacja

Jeżeli uznamy, że nie dostarczamy odpowiedniej ilości potasu z jedzenia lub chcemy zastosować jego większe dawki, możemy sięgnąć po całą gamę suplementów (lub przepisanych przez lekarza leków), z których wyróżnić można:

  • chlorek (powszechnie stosowany i łatwo przyswajalny)
  • glukonian
  • cytrynian
  • asparaginian

Bibliografia: 

Domowy poradnik medyczny, pod red. K. Janickiego, Warszawa 1989.

L. Kie, K. Bonan, Okinawa food, wyd. Muza, Warszawa 2018.

Powiązane wpisy

W kategorii:Witaminy i minerały

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Żurawina suszona bez cukru całojagodowa z sokiem jabłkowym - 1kg
Żurawina suszona bez cukru całojagodowa z sokiem jabłkowym - 1kg
48,00 zł 43,20 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.