Wybór odpowiednich suszonych moreli może wydawać się na pierwszy rzut oka prostym zadaniem. Tymczasem nie każde morele suszone są tak samo zdrowe i smaczne. Na co zwracać uwagę przy zakupie suszonych moreli?
Jak przechowywać suszone morele?
Suszone morele mają dość długi okres przydatności do spożycia. Jeśli jednak planujecie dłuższe przechowywanie niewykorzystanych suszonych moreli, warto pamiętać o kilku zasadach przechowywania.
Suszone morele i ich właściwości
Chcesz dowiedzieć się wszystkiego o morelach? Poznaj historię tych pysznych owoców, dowiedz się, jak się je suszy, jakie mają wartości odżywcze oraz jak wpływają na nasze zdrowie
Orzechy makadamia i ich właściwości
Orzechy makadamia warto wprowadzić do swojej diety nie tylko ze względu na ich bogaty maślany smak. Ten australijski przysmak to cenne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych. Makadamia zawierają też przyzwoitą ilość witaminy B1, magnezu, fosforu, żelaza, cynku i wapnia.
Chipsy kokosowe i ich właściwości
Czy wiesz, że palma kokosowa jest nazywana “drzewem życia” ze względu na niesamowite właściwości odżywcze jej owoców? W głębi orzechów palmy kokosowej kryje się koprę, która stanowi podstawę do produkcji popularnych chipsów kokosowych. Znajdują one zastosowanie nie tylko w cukiernictwie, ale stanowią także doskonałą, zdrową przekąskę. Dowiedz się więcej o wartościach odżywczych chipsów kokosowych i ich wszechstronnych zastosowaniach.
Orzechy pekan i ich właściwości
Smaczne, słodkie orzechy pekan są świetny urozmaiceniem wypieków, deserów, jak i dań obiadowych. Warto je wdrożyć do swojej diety również ze względu na cenne składniki odżywcze.
Dlaczego warto jeść kurkumę z pieprzem?
Kurkuma i pieprz to popularne przyprawy do potraw. Pierwsza jest głównie stosowana w kuchni azjatyckiej i indyjskiej, a pieprz? Niegdyś uważany za cenny niczym złoto, dziś stosowany jest praktycznie przy każdej możliwej okazji. Te dwie przyprawy połączone razem mogą mieć niesamowite działanie zdrowotne. Dlaczego warto łączyć kurkumę i pieprz w potrawach? Oto kilka korzyści zdrowotnych.
Jak jeść orzeszki piniowe?
Orzechy piniowe, te małe smakołyki o masłanym smaku, to prawdziwe kulinarny kameleony! Można je chrupać na surowo jako przekąskę – idealne na wypad do parku czy szybkie orzeźwienie w pracy. Ale to tylko początek ich możliwości!
Jaka mąka do pizzy?
Pizza jest jednym z ulubionych dań kuchni włoskiej. Można je przygotować samodzielnie w domu, ponieważ nie wymaga żadnych nadzwyczajnych składników. Głównym produktem tego ulubionego dania wielu Polaków jest mąka. Która z nich będzie najlepsza do wykonania typowej włoskiej pizzy? Czym kierować się podczas zakupu?
Jak przechowywać kawę ziarnistą?
Sposób przechowywania ziaren kawy jest wręcz kluczowy dla zachowania ich jakości, przekłada się również na smak przygotowanego napoju. W jaki sposób trzymać kawę ziarnistą w domu, aby jak najdłużej cieszyć się jej aromatem?
Oregano suszone (przyprawa) – właściwości i zastosowanie
Oregano jest przyprawą stosowaną głównie w kuchni śródziemnomorskiej. Zioło to ma wiele właściwości prozdrowotnych: wykazuje działanie antywirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Na jakie dolegliwości warto stosować oregano?
Kawa ziarnista i mielona – co lepsze?
Kawa jest aromatycznym czarnym napojem, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. Wielu z nas szuka idealnego smaku tego naparu, wtedy pojawia się wybór między kawą ziarnistą, a mieloną, która z nich jest lepsza?