Natka pietruszki to zioło, które nadaje potrawom charakterystycznego smaku i aromatu. Oprócz walorów smakowych to również skarbnica ważnych składników takich jak żelazo czy witamina C. Najchętniej jemy ją wersji świeżej, ale doskonale sprawdzi się również w suszonej. Czym różni się suszona pietruszka od pietruszki świeżej?
Wiele z nas z nas uwielbia smak świeżej aromatycznej natki pietruszki. Często jest to ten dodatek, który potrafi prawie o 180 stopni zmienić smak danej potrawy. Zazwyczaj dodajemy ją na końcu do ozdoby, dekoracji i jako zioło wprowadzające wiele aromatu i cennych składników odżywczych do dania. Niestety pietruszki świeżej nie jesteśmy w stanie zbyt długo przechowywać w lodówce, szybko straci swoje właściwości. Co zrobić, żeby móc przechowywać ją znacznie dłużej? Rozwiązaniem jest ją ususzyć lub od razu kupić pietruszkę w wersji suszonej. Czy pietruszka suszona ma takie sama właściwości jak świeża? Jak smakuje? Porównajmy.
Pietruszka świeża i suszona – jak smakują?
Smak jest jednym z istotnych elementów, jakim różnią się oba warianty natki pietruszki. W tym przypadku nie występuje zjawisko kondensacji smaku, jak to ma miejsce przy innych suszonych przyprawach. Podczas gdy natka pietruszki świeża charakteryzuje się wyraźnym, świeżym “zielnym” smakiem, wersja suszona jest znacznie wytłumiona. Jej specyficzny smak jest mniej wyczuwalny.
Czy suszona natka pietruszki jest dobrym zamiennikiem pietruszki świeżej?
W większości przypadków możesz użyć natki pietruszki suszonej zamiast świeżej, ale jej smak nie da tak intensywnego, ziołowego smaku. W tym zakresie suszona pietruszka nie jest doskonałym zamiennikiem dla pietruszki świeżej – nie osiągniesz takiego samego efektu. Zmienią się również proporcje. W przypadku gdy chcesz zastosować w potrawie pietruszkę suszoną jako alternatywę do świeżej, będziesz musiał podwoić, a nawet potroić ilość suszu. W ten sposób wzmocnisz delikatny smak suszonej pietruszki.
Delikatniejszy, nieco przytłumiony smak suszonej natki pietruszki można z powodzeniem wykorzystać w innych daniach. Pietruszka w wersji suszonej doskonale sprawdzi się jako przyprawa do zup, a także dodatek do sosów, dressingów sałatkowych, winegret. W przeciwieństwie do świeżej natki można ją gotować dłużej, dlatego nada potrawom charakterystycznego, subtelnego aromatu.



Świeża vs suszona natka pietruszki a wartości odżywcze
W przeciwieństwie do walorów smakowych suszenie w dużej mierze nie wpływa na zawartość składników odżywczych natki pietruszki. Jak wynika z przeprowadzonych badań, w suszonej natce pietruszki zachowuje się wiele składników odżywczych. Ze względu na to, że pietruszka jest zwykle suszona wkrótce po zbiorze, polifenole i karotenoidy mają mniej czasu na degradację. Niemniej jednak istnieje subtelna różnica między wartościami pietruszki suszonej i świeżej. Dotyczą one szczególnie witamin, które są podatne na utlenianie takie jak witamina C czy A. Więcej informacji w artykule: natka pietruszki właściwości.
- Witamina C i A: 1 łyżka świeżej pietruszki zawiera 5,1 mg witaminy C, a 1 łyżka suszonej pietruszki to 2 mg. Znacznie większa różnica jest w przypadku witaminy A. Podczas gdy świeża pietruszka zawiera więcej witaminy A na 1 łyżkę stołową porcji, z 320 IU. Ta sama porcja suszonej pietruszki zawiera zaledwie 31 IU.
- Znacznie lepiej na korzyść pietruszki suszonej przedstawiają się wyniki związane z zawartością minerałów. W większości przypadkach suszona pietruszka ma te dawki skoncentrowane.
- Żelazo: suszona pietruszka jest cennym źródłem żelaza. O ile w 5 gramach świeżej pietruszki jest 0.31mg żelaza to już w suszonej wersji jest aż 1.10mg
- Wapń ważny dla kości i zębów to jeden ze składników, który obficie występuje w pietruszce. 5 gram świeżej pietruszki zawiera 6.90mg wapnia, a ta sama porcja suszonej ma 57 mg.
- Potas: 5 g świeżej pietruszki zawiera również 28 mg potasu. Taka sama ilość suszonej pietruszki zawiera 134 mg potasu
- Kwas foliowy i witamina K: Potas potrzebny jest dla zdrowia mięśni i serca a witamina K dla prawidłowego krzepnięcia krwi. Świeża pietruszka zawiera 6 mcg kwasu foliowego i 62,3 mg witaminy K w zaledwie 1 łyżce stołowej. Podczas gdy suszona niewiele mniej – 3 mcg kwasu foliowego i 21,8 mg witaminy K.
Porównanie wartości odżywczych świeżej i suszonej pietruszki prezentuje poniższa tabela:
Pietruszka suszona | Pietruszka świeża | |
Waga | 100 g | 100 g |
Kalorie | 292 | 36 |
Witaminy | ||
Betaina | 1.7 mg | |
Cholina | 97.1 mg | 12.8 mg |
Folian | 180 mcg | 152 mcg |
Kwas foliowy | 0 mcg | 0 mcg |
Niacyna | 9.943 mg | 1.313 mg |
Kwas pantotenowy | 1.062 mg | 0.4 mg |
Ryboflawina | 2.383 mg | 0.098 mg |
Tiamina | 0.196 mg | 0.086 mg |
Witamina A | 1939 IU | 8424 IU |
Witamina B12 | 0 mcg | 0 mcg |
Witamina B12, added | 0 mcg | 0 mcg |
Witamina B6 | 0.9 mg | 0.09 mg |
Witamina C | 125 mg | 133 mg |
Witamina D | 0 mcg | 0 mcg |
Witamina E (alpha-tocopherol) | 8.96 mg | 0.75 mg |
Witamina K | 1359.5 mcg | 1640 mcg |
Minerały | ||
Wapń, Ca | 1140 mg | 138 mg |
Miedź Cu | 0.78 mg | 0.149 mg |
Żelazo, Fe | 22.04 mg | 6.2 mg |
Magnez Mg | 400 mg | 50 mg |
Mangan, Mn | 9.81 mg | 0.16 mg |
Fosfor, P | 436 mg | 58 mg |
Potas, K | 2683 mg | 554 mg |
Selen, Se | 14.1 mcg | 0.1 mcg |
Sód, Na | 452 mg | 56 mg |
Cynk, Zn | 5.44 mg | 1.07 mg |