Tymianek jest ziołem pochodzącym z rejonu Morza Śródziemnego. Stosowany jest ze względu na swoje walory smakowe oraz właściwości prozdrowotne. Do czego można stosować tymianek świeży, a do czego suszony? Czy można je stosować zamiennie?
Krótka historia tymianku
Tymianek pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, potwierdzają to gliniane tabliczki znalezione podczas wykopalisk w Mezopotamii. Starożytni Grecy przyrządzali napoje chłodzące z tymianku, w tym czasie znany i bardzo ceniony był miód tymiankowy. W krajach Słowiańskich tymianek znany jest od około XI w., kiedy benedyktyni rozpoczęli jego uprawę w środkowej Europie.
Obecnie tymianek uprawiany jest w Europie oraz Ameryce Północnej jako roślina lecznicza, ozdobna oraz jako przyprawa. W Polsce występuje również dziko rosnący tymianek.
Czym jest tymianek?
Tymianek zwany również macierzanką jest ziołem należącym do rośliny jasnotowatych. Znane jest obecnie około 350 gatunków tego zioła. Najpopularniejszy jest tymianek pospolity i piaskowy.
Jaki tymianek wybrać: świeży czy suszony?
Pod względem ilości witamin i minerałów dużo lepszy jest tymianek świeży. Liście najlepiej zbierać podczas kwitnienia rośliny. Świeży tymianek można przechowywać maksymalnie około tygodnia w lodówce lub zamrozić, wtedy zioło nie traci swoich wartości odżywczych. Suszenie tymianku powoduje utratę części witamin oraz olejków lotnych, lecz nadal zachowane są jego prozdrowotne właściwości. Dzięki suszeniu tymianek może być dłużej przechowywany do około roku. Suszony tymianek należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w suchym miejscu.
Zobacz też: Tymianek i jego właściwości.
Czym się różni tymianek suszony od świeżego?
Świeży i suszony tymianek są bardzo podobne w smaku. Tymianek jako jeden z nielicznych ziół nie traci swoich walorów smakowych podczas suszenia. Suszenie zmienia jedynie wygląd tego zioła. Liście świeżego tymianku z wierzchu są ciemnozielone, a ze spodu są jaśniejsze. Liście tymianku po wysuszeniu stają się szarozielone, a łodygi ciemnobrązowe. Suszenie pozbawia tymianku części witamin oraz olejów lotnych.
Jak stosować suszony tymianek zamiast świeżego?
Przyjmuje się, że 1 łyżka świeżego tymianku, to ¾ łyżeczki suszonego. Jednak jest to ogólna zasada. Ilość suszonego tymianku powinna być zależna od osobistych preferencji oraz od tego, jak długo tymianek znajduje się w pojemniku (z upływem czasu tymianek może wietrzeć).
Jak stosować tymianek w kuchni?
- Tymianek ma lekki posmak goździków. Jest jednym z podstawowych ziół używanych w kuchni francuskiej. Dodawany jest nie tylko do sałatek, lecz również dań mięsnych.
- Tymianek świeży i suszony świetnie komponuje się z mięsem białym (drobiem), czerwonym (wieprzowina i wołowina) oraz rybami. Zioło to idealnie podkreśla smak farszów, pasztetów i wędlin. Tymianek ze względu na swoje właściwości dodawany jest do tłustych i ciężkostrawnych dań np.: smażonych mięs, dań z warzyw strączkowych i kapustnych. Tymianek polecany jest również do stosowania do ryb i owoców morza.
- Świeży tymianek należy dodawać do dań z makaronem np.: spaghetti, omletów, jajecznic oraz różnych past.
- Tymianek należy dodawać zawsze pod koniec gotowania, aby zminimalizować utratę składników odżywczych oraz wzbogacić smak potraw.