Prażenie orzechów włoskich korzystnie wpływa na ich smak. Jak uprażyć orzechy włoskie, by wydobyć ich naturalny, słodki smak i aromat? Przedstawiamy poradnik krok po kroku.
Jak uprażyć migdały?
Prażone migdały są idealnym dodatkiem do słonych i słodkich potraw. Są też zdrową dekoracją ciast i deserów. Dlaczego warto jeść prażone migdały? Jak uprażyć migdały?
Kumkwat – co to za owoc i jak go jeść?
Kumkwat to egzotyczny owoc pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej, który swoim wyglądem przypomina małą pomarańczę. Jego intensywnie słodko-kwaśny smak oraz cenne właściwości odżywcze sprawiają, że coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Jakie korzyści zdrowotne niesie za sobą spożywanie kumkwatów? Gdzie można je kupić?
9 herbat, które pomogą ci usnąć (na dobry sen)
Jakość snu ma duże znaczenie dla zdrowia. Niestety około 40% Polaków cierpi na bezsenność, czyli niezdolność do zaśnięcia lub utrzymania snu wysokiej jakości. Dlatego bardzo wielu Polaków wybiera herbatki ziołowe jako naturalny lek na bezsenność. Badania potwierdzają, że herbaty ziołowe wspomagają sen. Jakie herbaty ziołowe warto stosować w problemach ze snem?
Dlaczego migdały pomagają na zgagę?
Jedzenie migdałów to jeden z najlepszych domowych sposobów na zniwelowanie zgagi. Migdały również wywierają korzystny wpływ na funkcjonowanie całego układu pokarmowego.
Rodzynki – odkryj ich cenne właściwości. Skład, rodzaje i zastosowanie.
Słodkie i soczyste rodzynki to ulubiony dodatek do deserów, ciast, a także energetyczna przekąska. Dowiedz się, jak powstają rodzynki, poznaj ich rodzaje i cenne wartości odżywcze.
Miechunka (rodzynek brazylijski) – co to za owoc i jakie ma właściwości?
Miechunka ma żółte, jadalne jagody, które swoim wyglądem przypominają małe pomidorki.
Owoce uznane za superfruit są bogate w składniki odżywcze i wiele cennych mikroelementów. Dlaczego jeszcze warto wprowadzić miechunkę do swojej diety?
Kasze z niskim indeksem glikemicznym. Kompletna lista.
Jeśli chorujesz na cukrzycę lub insulinooporność, zwróć uwagę na indeks glikemiczny. Układając jadłospis, uwzględnij ten parametr, by uniknąć gwałtownych i krótkotrwałych wahań cukru we krwi. Sprawdź, jakie kasze warto włączyć do swojego jadłospisu!
Gorzka czekolada – zalety i właściwości. Dlaczego warto po nią sięgać?
Gorzka czekolada to nie tylko pyszna przekąska, ale również źródło wielu cennych składników odżywczych, które mogą znacząco wpłynąć na nasze zdrowie. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, minerałów takich jak magnez i żelazo, oraz korzystnym właściwościom dla serca i układu nerwowego, regularne spożywanie gorzkiej czekolady może przynieść wiele korzyści dla naszego organizmu. Poznaj powody, dla których warto włączyć tę smaczną przekąskę do swojej diety.
Jak jeść płatki orkiszowe? Przepisy na zdrowe posiłki.
Płatki orkiszowe są świetnym zamiennikiem płatków owsianych. Mają bardzo dużo witamin i minerałów. Są świetnym dodatkiem zarówno do słodkich, jak i słonych potraw. Jak najlepiej jeść płatki orkiszowe?
Suszone śliwki na zaparcia – jak je stosować?
Suszone śliwki stosowane są jako domowy sposób na leczenie zaparć. Ich właściwości zostały potwierdzone badaniami. Jak stosować suszone śliwki? Czy każdy może je jeść?
Jakie płatki jeść przy refluksie?
Niektóre rodzaje płatków śniadaniowych zalecane są przy refluksie, ponieważ pomagają zapobiegać atakom tej choroby i łagodzą jej objawy w ciągu dnia. Jakie płatki śniadaniowe warto jeść przy refluksie?