• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Go4taste Blog

  • Facebook

Zapraszamy do sklepu: Go4Taste.pl

Herbata z suszonego oregano – przygotowanie i zastosowanie 

6 października 2023

Herbata z oregano ma ziemisty i lekko gorzki smak. Suszone oregano jest bardziej intensywne w smaku. Herbata z oregano ma wiele prozdrowotnych właściwości, lecz nie każdy może ją spożywać. Kiedy i jak pić herbatę z oregano?

Czytaj więcej

W kategorii:Przyprawy

Picie/parzenie kawy 18 najczęstszych błędów 

5 października 2023

Dla wielu z nas kawa jest niemal pierwszą rzeczą, którą robimy po przebudzeniu. Bez niej nie wyobrażamy sobie poranka. Często jednak podczas parzenia i/lub picia kawy popełniamy błędy, które powodują, że nasz ulubiony napar ma wstrętny smak. Jakie są najczęstsze popełniane błędy podczas picia/parzenia kawy?

Czytaj więcej

W kategorii:Kawa

Kwasowość i kwaśna kawa – poznaj różnice

4 października 2023

Jeśli zastanawiasz się czym jest kwasowość kawy oraz czy warto zwracać uwagę na tę cechę, gdy szukasz swoich ulubionych czarnych ziaren, to świetnie trafiłeś. Dziś postaramy się odpowiedzieć na pytania: czym naprawdę jest kwasowość kawy i jak wpływa na smak ulubionego napoju Polaków? Zapraszamy do lektury!

Czytaj więcej

W kategorii:Kawa

Herbata Yunnan i jej wyjątkowe właściwości

4 października 2023

Chińska prowincja Yunnan jest najbardziej znanym regionem produkującym wysokiej jakości herbatę. Ten górzysty region, w którym panuje ciepły i wilgotny klimat, co sprzyja uprawie herbaty. Co warto wiedzieć o herbacie Yunnan?

Czytaj więcej

W kategorii:Herbaty

5 nietypowych zastosowań liści laurowych

29 września 2023

Liść laurowy jest jedną z najbardziej znanych i cenionych przez Polaków śródziemnomorską przyprawą, która stosowana jest ze względu na swoje walory smakowe czy właściwości prozdrowotne. Liście laurowe mają dużo szersze zastosowanie. Już starożytni Grecy i Rzymianie wiedzieli, że liście laurowe mają wielka moc. W końcu laur uważany był za świetne drzewo, to z niego robiono wieniec dla zwycięzcy. Do czego przyda się liść laurowy?.

Czytaj więcej

W kategorii:Przyprawy

Jakim ryżem zastąpić ryż do risotto?

27 września 2023

Nie zawsze mamy dostęp do dobrego ryżu do risotto, szczególnie tych odmian z północnych Włoch jak Baldo, Roma, Carnaroli i oczywiście Arborio. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy rezygnować z przygotowania risotto. Wręcz przeciwnie, można pokusić się o małe eksperymenty kulinarne i zdecydować się na wykorzystanie innych rodzajów ryżu.

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Cynamon i jego właściwości

27 września 2023

Laski cynamonu i proszek z cynamonu

Cynamon to przyprawa kuchenna bardzo chętnie wykorzystywana w daniach słodkich i wytrawnych. Uzyskuje się ją w procesie zmielenia kory cynamonowca. Można ją spotkać w dwóch formach: albo sproszkowanej, albo w formie kawałków twardej kory cynamonu.

Czytaj więcej

W kategorii:Przyprawy

Komosa ryżowa i jej właściwości (Quinoa)

22 września 2023

Komosa ryżowa (quinoa) roślina

Komosa ryżowa (Quinoa) należy do grona zbóż rzekomych (pseudozbóż). Oznacza to, że nie jest ona zbożem właściwym, ale bardzo je przypomina ze względu na swój wygląd oraz sposób zastosowania, w tym wysoką zawartość skrobi. Inną nazwą komosy ryżowej jest quinoa.

Czytaj więcej

W kategorii:Kasze

Owoce liofilizowane – czym są i dlaczego warto je jeść?

22 września 2023

Muesli z dodatkiem liofilizowanych malin

Owoce są często uważane za naturalne słodycze: są pyszne, pożywne i słodzone naturalnymi cukrami. Niestety owoce we wszystkich postaciach są przedmiotem spekulacji, ponieważ wspomniane naturalne cukry – które składają się z kombinacji sacharozy, fruktozy i glukozy – są czasami mylone z rafinowanymi cukrami pochodzącymi i przetwarzanymi z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. Na szczęście te mity są stopniowo obalane jeden po drugim.

Czytaj więcej

W kategorii:Owoce liofilizowane

Liść laurowy i jego właściwości

22 września 2023

Zielone Liście laurowe

Liść laurowy to przyprawa, która dodaje aromatu sosom, gulaszom i tradycyjnego rosołowi. Czy ma jeszcze dodatkowe właściwości lecznicze? Poznajmy sekrety liścia laurowego.

Czytaj więcej

W kategorii:Przyprawy

Mango suszone i świeże. Poznaj jego właściwości

18 września 2023

Drzewo mango z owocami mango

Mango, znane jako “król owoców”, zachwyca zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej. Kuszące swoim soczystym smakiem i słodkim aromatem, mango nie tylko rozpieszcza nasze kubki smakowe, ale też obfituje w szereg korzystnych właściwości zdrowotnych. Czy wiesz, jakie sekrety kryją się za tym egzotycznym owocem i dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

Czytaj więcej

W kategorii:Owoce suszone

Jakie zioła na trzustkę?

12 września 2023

Trzustka jest bardzo ważnym narządem, który odpowiada m.in. za prawidłowy poziom cukru we krwi. W sytuacji, gdy trzustka choruje, to zostaje zaburzona praca całego organizmu. Jakie są objawy chorej trzustki? W jaki sposób można wspomóc jej pracę ziołami?

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

  • « Go to Previous Page
  • Idź do strony 1
  • Idź do strony 2
  • Idź do strony 3
  • Idź do strony 4
  • Idź do strony 5
  • Interim pages omitted …
  • Idź do strony 56
  • Go to Next Page »

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Dieta Jennifer Aniston: co je aktorka na co dzień?

Jennifer Aniston jest jedną z najpopularniejszych amerykańskich aktorek. Trudno uwierzyć w to, że ...

Czytaj więcej

Copyright© 2023 · Brunch Pro by Feast Design Co.