Ból głowy i migrena są dolegliwościami, na które cierpi bardzo wiele dorosłych osób. Najczęściej nie zwiastują żadnych poważniejszych problemów zdrowotnych. Czy można ból głowy wyleczyć herbatą?
Morele suszone niesiarkowane na słońcu: jak je poznać?
Morele suszone bez siarki są doskonałym wyborem, jeżeli szukasz zdrowej i smacznej przekąski. Dostarczają organizmowi wiele cennych składników odżywczych — pod warunkiem, że są przygotowywane i suszone w naturalny sposób. Jak poznać morele suszone na słońcu od tych z dodatkiem siarki?
Miód na oparzenia i na rany – jak go stosować?
Miód od wieków znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. W medycynie naturalnej stosowany jest jako środek do leczenia ran i oparzeń. Jaki miód jest najlepszy na takie dolegliwości? W jaki sposób można go stosować?
Jak przygotować kutię na Wigilię? Tradycyjny przepis
Kutia to wyjątkowa potrawa, która często gości na wigilijnych stołach, będąc symbolem tradycji i wspólnoty. Jej prosty skład – pszenica, mak, miód, orzechy i rodzynki – skrywa głęboką symbolikę nadziei, szczęścia i nieśmiertelności. Choć wielu kojarzy ją z polską tradycją, jej korzenie sięgają daleko poza nasze granice. Dlaczego właśnie kutia stała się jednym z najważniejszych dań świątecznych i jak przygotować ją w klasyczny sposób?
Pieprz czarny, biały i zielony- czym się różnią?
Pieprz jest jedną z najbardziej popularnych przypraw na całym świecie. Jakie są rodzaje pieprzu? Jaki jest najzdrowszy? Kiedy doprawić potrawę pieprzem czarnym, zielonym, a kiedy białym?
Sezam biały czy czarny – jaki wybrać?
W sklepach najczęściej spotykamy się z dwoma rodzajami sezamu: sezamem o białych i czarnych ziarnach, czyli sezamem białym i czarnym. Jaka jest między nimi różnica? Który sezam jest najzdrowszy?
Pieprz cayenne i jego właściwości
Chcesz dodać swoim potrawom ognistego smaku? W takim razie najlepszym rozwiązaniem będzie sięgnięcie po pieprz cayenne, czyli ostrą papryką w proszku. Czym wyróżnia się cayenne i jakie ma właściwości?
Herbata jaśminowa sypana i jej właściwości
Herbata jaśminowa powstaje z połączenia prawdziwych liści herbaty i kwiatów jaśminu. Kwiaty jaśminu są zazwyczaj zbierane z jednej odmiany jaśminu znanej jako Jasminum officinale.
Mąka z ciecierzycy – do czego używać? Wszystko co warto o niej wiedzieć.
Mąka z ciecierzycy to składnik, który warto wpleść do codziennych przepisów. Oprócz wyjątkowego konsystencji i smaku posiada też wiele walorów zdrowotnych. Jak stosować mąkę z cieciorki?
Jak działa guma guar? Właściwości i zastosowanie w kuchni
Guma guar to dość tajemnicza, ale powszechnie występująca w produktach spożywczych, i nie tylko, substancja. Czym tak naprawdę jest czy jest szkodliwa i w jakim celu się ją stosuje?
Tymianek. Poznaj jego właściwości
Tymianek to śródziemnomorskie zioło, które słynie z właściwości dietetycznych, dekoracyjnych i leczniczych. Od wieków stosuje się olejek, kwiaty i liście, aby złagodzić liczne objawy i dolegliwości. Przynosi ulgę w bólu brzucha, biegunce, zapaleniu gardła, czy reumatyzmie. Sprawdź, dlaczego warto włączyć go do swojej diety!
Różnica między lnem brązowym a złotym
Nasiona lnu to bardzo pożywne ziarna, które powszechnie występują w sklepach ze zdrową żywnością. Istnieją ich dwie podstawowe odmiany: len złoty i brązowy. Obie mają wiele wartości odżywczych, ale różnią się od siebie pod kilkoma względami.