Mąka owsiana uważana jest za jeden ze zdrowszych zamienników mąki pszennej. Polecana jest nie tyko dla osób na diecie bezglutenowej, lecz również tych cierpiących na różnorodne dolegliwości m.in. z układem sercowo-naczyniowym. Jak stosować mąkę owsianą w domu?
Orzechy brazylijskie. Poznaj ich właściwości
Orzechy brazylijskie, zbierane w amazońskich lasach deszczowych, wyróżniają się wyśmienitym kremowym smakiem i wysoką zawartością selenu. Dlaczego warto je włączyć do swojej diety?
Jak często jeść orzechy włoskie?
Orzechy włoskie, bogate w cenne składniki odżywcze, mogą znacznie poprawić nasze zdrowie i samopoczucie. Spożywane regularnie, w umiarkowanych ilościach, przyczyniają się do poprawy funkcji serca, kondycji psychicznej oraz zdrowia jelit. Jak często warto powinniśmy sięgać po orzechy włoskie, aby czerpać z nich maksimum korzyści i jakie są zalecane dawki, by uniknąć ewentualnych skutków ubocznych.
Co wybrać: płatki owsiane czy orkiszowe?
Płatki owsiane są jednym z najpopularniejszych rodzajów płatków śniadaniowych. Coraz więcej osób sięga też płatki orkiszowe. Wielu zastanawia się: czy można stosować płatki orkiszowe zamiast owsianych? I które są zdrowsze? Przyjrzyjmy się i porównamy oba rodzaje płatków.
Mąka migdałowa – co z niej zrobić?
Mąka migdałowa to doskonała i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej mąki pszennej. Jej atutem jest brak glutenu, bogactwo składników odżywczych oraz wszechstronne zastosowanie. Dowiedz się jak stosować mąkę migdałową w kuchni i na diecie keto, poznaj proporcje i sprawdzone przepisy.
Jak zrobić napar z ostropestu plamistego?
Lecznicze działanie ostropestu plamistego znane już było w starożytności. Regularnie picie naparu z tej rośliny wspomaga usuwanie z organizmu niebezpiecznych toksyn. Ostropest korzystnie wpływa m.in. na funkcjonowanie wątroby, serca i układu hormonalnego. Jak przygotować napar z ostropestu?
Jak uprażyć orzechy włoskie?
Prażenie orzechów włoskich korzystnie wpływa na ich smak. Jak uprażyć orzechy włoskie, by wydobyć ich naturalny, słodki smak i aromat? Przedstawiamy poradnik krok po kroku.
Jak uprażyć migdały?
Prażone migdały są idealnym dodatkiem do słonych i słodkich potraw. Są też zdrową dekoracją ciast i deserów. Dlaczego warto jeść prażone migdały? Jak uprażyć migdały?
Kumkwat – co to za owoc i jak go jeść?
Kumkwat to egzotyczny owoc pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej, który swoim wyglądem przypomina małą pomarańczę. Jego intensywnie słodko-kwaśny smak oraz cenne właściwości odżywcze sprawiają, że coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Jakie korzyści zdrowotne niesie za sobą spożywanie kumkwatów? Gdzie można je kupić?
9 herbat, które pomogą ci usnąć (na dobry sen)
Jakość snu ma duże znaczenie dla zdrowia. Niestety około 40% Polaków cierpi na bezsenność, czyli niezdolność do zaśnięcia lub utrzymania snu wysokiej jakości. Dlatego bardzo wielu Polaków wybiera herbatki ziołowe jako naturalny lek na bezsenność. Badania potwierdzają, że herbaty ziołowe wspomagają sen. Jakie herbaty ziołowe warto stosować w problemach ze snem?
Dlaczego migdały pomagają na zgagę?
Jedzenie migdałów to jeden z najlepszych domowych sposobów na zniwelowanie zgagi. Migdały również wywierają korzystny wpływ na funkcjonowanie całego układu pokarmowego.
Rodzynki – odkryj ich cenne właściwości. Skład, rodzaje i zastosowanie.
Słodkie i soczyste rodzynki to ulubiony dodatek do deserów, ciast, a także energetyczna przekąska. Dowiedz się, jak powstają rodzynki, poznaj ich rodzaje i cenne wartości odżywcze.