• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Go4taste Blog

  • Facebook

Zapraszamy do sklepu: Go4Taste.pl

Jak odpowiednio przechowywać herbatę?

27 grudnia 2022

Herbata jest aromatyczna, pełna smaku i zapachu. Żeby dłużej cieszyła swoimi właściwościami, bardzo istotne jest jej właściwe przechowywanie. Często w sklepach jest sprzedawana po prostu w plastikowych torebeczkach. Czy w takiej wersji najlepiej jest trzymać ją w domowej szafce? Oto kilka porad dotyczących właściwego przechowywania herbaty, by z jej uroków korzystać jak najdłużej.

Czytaj więcej

W kategorii:Herbaty

Z czym jeść nasiona słonecznika?

27 grudnia 2022

Nasiona słonecznika to składnik bardzo popularny również w Polsce. Słyną one z łagodnego, orzechowego smaku i delikatnej konsystencji. Często podaje się je w formie prażonej lub solonej, zazwyczaj są już wyłuskane. Ich subtelny smak pozwala na zastąpienie nimi na przykład droższych orzeszków piniowych.

Czytaj więcej

W kategorii:Pestki i nasiona

Herbata po angielsku: jak ją przygotować?

27 grudnia 2022

W Wielkiej Brytanii tradycja picia herbaty jest mocno osadzona w kulturze. W chłodnym, wilgotny klimacie ciepły napar bardzo pomaga walczyć z infekcjami i rozgrzać się. Jednocześnie jest to także element kultury. Popularne jest spotykanie się z innymi ludźmi przy filiżance herbaty. W sytuacji smutku albo problemów, napicie się ciepłego naparu naprawdę pomaga. Szczególnie mocno w kulturze osadzone jest picie herbaty po angielsku.

Czytaj więcej

W kategorii:Herbaty

Jaka herbata obniża poziom cukru we krwi?

27 grudnia 2022

Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna, która nieleczona doprowadza do wzrostu poziomu cukru we krwi z powodu niezdolności trzustki do wytwarzania wystarczającej ilości insuliny lub niemożności jej efektywnego wykorzystania. Cukier jest paliwem organizmu, z którego pozyskuje on energię. Czerpie się go z jedzenia. Rolą insuliny jest przechowywanie i uwalnianie glukozy w momencie, kiedy jest to jemu najbardziej potrzebne.

Czytaj więcej

W kategorii:Herbaty

Z czym jeść orzechy nerkowca?

27 grudnia 2022

Orzechy nerkowca nie są jeszcze tak bardzo popularne, jak inne ich rodzaje, jednak ze względu na coraz większą dostępność, kupujący również chętniej po nie sięgają. Smak orzechów nerkowca jest bardzo delikatny kremowy, łagodniejszy na przykład niż orzeszki ziemne. Z tego powodu te zdrowe dodatki mogą uzupełnić wiele dań, których nie zdominują. Szczególnie popularne jest używanie orzechów nerkowca w daniach kuchni orientalnej.

Czytaj więcej

W kategorii:Orzechy

Herbata po marokańsku: składniki, parzenie i ceremoniał (przepis)

27 grudnia 2022

Herbata po marokańsku jest bardzo znana na całym świecie. Charakteryzuje ją użycie dużej ilości świeżej mięty i niesamowita słodycz. W Maroko jest ona uznawana za świetny napój na upał. Czy można ją przygotować samodzielnie w domu i jaki ceremoniał temu towarzyszy?

Czytaj więcej

W kategorii:Herbaty

Z czym jeść orzechy makadamia?

13 grudnia 2022

Orzechy makadamia - przeciwwskazania

Orzechy makadamia mają maślany smak, który świetnie komponuje się zarówno ze słonymi, jak i słodkimi potrawami. Jeśli chciałbyś spróbować nowych potraw z orzechami makadamia w roli głównej, to przygotowaliśmy dla Ciebie garść smacznych przepisów.

Czytaj więcej

W kategorii:Orzechy

Z czym jeść orzechy brazylijskie? Najlepsze połączenia.

13 grudnia 2022

Czy wiedzieliście, że orzechy brazylijskie są niezwykle pożywne? Te egzotyczne orzechy wyróżniają się głębokim i ciekawym smakiem, dlatego doskonale sprawdzą się w wielu przepisach. Można je dodać do pesto, a nawet płatków owsianych. Jeśli szukacie przepisu, który zawiera orzechy brazylijskie, to dobrze trafiliście – już dziś wypróbujcie je w swoich kulinarnych eksperymentach!

Czytaj więcej

W kategorii:Orzechy

Z czym jeść pistacje? Poznaj zaskakujące połączenia smakowe!

7 grudnia 2022

Baklava turecka z pistacjami

Pistacje należą do jednych z najsmaczniejszych i… najdroższych orzechów na świecie. Ich smak komponuje się z wieloma daniami zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi. Sprawdź, w jaki sposób możesz wykorzystać pistacje. Gwarantujemy, że niektóre przepisy i połączenia smakowe z pewnością cię zaskoczą.

Czytaj więcej

W kategorii:Orzechy

Co dają nasiona chia?

30 listopada 2022

Co dają nasiona chia?

Małe i niepozorne nasiona szałwii hiszpańskiej są źródłem wielu witamin i minerałów. W składzie można znaleźć błonnik, wapń, żelazo, magnez i kwasy Omega-3. Sposobów na spożywanie ich jest bardzo wiele, ale zanim trafią do kuchennej spiżarni, warto wiedzieć jakie funkcje pełnią w organizmie.

Czytaj więcej

W kategorii:Pestki i nasiona

Ryż jaśminowy i jego właściwości

27 listopada 2022

Ryż jaśminowy i jego właściwości

Ryż jaśminowy uchodzi za jedną z najbardziej eleganckich odmian tego produktu. Dzieje się tak głównie z powodu jego aromatu, bardzo delikatnego. Także jego smak jest lekko słodkawy. Najpopularniejsze jest jego wykorzystanie do dań kuchni tajskiej. Ziarna ryżu jaśminowego są bardzo białe i lekko wydłużone. W trakcie gotowania staje się on nieco bardziej kleisty.

Czytaj więcej

W kategorii:Ryże

Z czym jeść orzechy laskowe?

22 listopada 2022

Orzechy laskowe w misce

Kupiłeś paczkę orzechów laskowych i zastanawiasz się, co możesz z nich zrobić? Przygotowaliśmy dla ciebie garść przepisów z orzechami laskowymi w roli głównej.

Czytaj więcej

W kategorii:Orzechy

  • « Go to Previous Page
  • Idź do strony 1
  • Idź do strony 2
  • Idź do strony 3
  • Idź do strony 4
  • Idź do strony 5
  • Interim pages omitted …
  • Idź do strony 49
  • Go to Next Page »

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Pistacje

Czy pistacje zawierają gluten?

Orzechy pistacjowe nie zawierają glutenu. Jest to dobra informacja dla osób, które są na diecie ...

Czytaj więcej

Copyright© 2023 · Brunch Pro by Feast Design Co.