Miód od dawna znany jest ze swoich właściwości leczniczych. Stanowi doskonały substytut cukru oraz innych słodzików. Doceniany jest ze względu na licznie występując w nim probiotyki, enzymy i aminokwasy. Miód w swojej surowej postaci ma silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe, dzięki czemu jest użyteczny jako naturalny antybiotyk
Z czym łączyć miód?
Miód i jego słodki smak jest raczej uniwersalny. W kuchni stosuje się go zarówno w deserach, jak i w daniach zdecydowanie bardziej wytrawnych. Jak jeść miód? W jakich potrawach smakuje najlepiej? Oto kilka propozycji składników, z którymi łatwo jest połączyć miód.
Miód spadziowy a nektarowy – różnice i podobieństwa
Wiele osób zastanawia się, jaki miód wybrać. Spadziowy czy nektarowy? Który będzie najlepszy? Jakie są podobieństwa i różnice między miodem spadziowym a nektarowym?
Jak powstają produkty ekologiczne?
Przy zakupie produktów spożywczych coraz częściej zwracamy uwagę na ich skład i w jaki sposób zostały przygotowane. Z tego względu chętnie sięgamy po produkty bazujące na naturalnych składnikach, bez konserwantów, a także oznaczone atrakcyjnymi metkami BIO, ORGANIC czy ECO.
Jak poznać prawdziwy miód?
Miód jest jednym z najbardziej cenionych produktów spożywczych. W jaki sposób powstaje miód? Jak rozpoznać, czy miód jest prawdziwy?
Czereśnie świeże i suszone: smak, skład i właściwości
Czereśnie należą do owoców sezonowych, które w wersji świeżej dostępne są bardzo krótko — przez miesiąc w ciągu roku. Czy można zachować smak lata i móc cieszyć się z pysznego słodko-winnego smaku czereśni przez cały rok? Wystarczy kupić czereśnie suszone. Jakimi właściwościami wyróżniają się czereśnie suszone i dlaczego warto włączyć je do swojej diety?
Miody z owocami liofilizowanymi – dlaczego warto je jeść?
Miody smakowe są nowością na polskim rynku. Jest to połączenie miodu wielokwiatowego i liofilizowanych owoców. Czym są miody smakowe? Dlaczego warto je jeść?
Dlaczego warto jeść kiwi (świeże i suszone)?
Kiwi to mały owoc bogaty w witaminy i minerały. Zaliczany jest również do grupy superfoods. Dlaczego warto jeść kiwi suszone?
Miód wielokwiatowy i jego właściwości
To, że miód jest smaczny i zdrowy, nikogo nie dziwi. Niewiele jednak osób wie, czym dokładnie różnią się między sobą poszczególne jego rodzaje. Czy miód wielokwiatowy jest gatunkiem, po który warto sięgać?
Miód rzepakowy i jego właściwości
Miód rzepakowy, zaraz obok wielokwiatowego, należy do grona najpopularniejszych rodzajów. Kupujący cenią go przede wszystkim za specyficzny smak. Czy ma on cenne właściwości zdrowotne?
Miód wrzosowy: właściwości i zastosowanie
Miód nazywany jest często płynnym złotem, ponieważ jest jednym z najcenniejszych darów natury. Jest bardzo smaczny i ma wiele właściwości prozdrowotnych. Czym wyróżnia się miód wrzosowy? Dlaczego warto go jeść?
Herbaty w ciąży: polecane i zakazane napoje.
Ciąża to wyjątkowy stan, w którym kobieta musi uważać na to, co pije i je. Wiele ciężarnych zastanawia się, jakie herbaty może pić?