Dieta ketogeniczna polega na specjalnym ułożeniu menu, tak aby nawet 90 procent niezbędnej energii pochodziła z tłuszczów, a pozostała – z białek i węglowodanów. Tłuszcze te powinny być zarówno zwierzęce, jak i roślinne, by zachować właściwą równowagę.
Dzięki ograniczeniu spożywania węglowodanów organizm wprowadza się w stan ketozy. Wówczas energię czerpie on z własnych zapasów. Dzięki temu spalana jest tkanka tłuszczowa. Większość osób na diecie ketogenicznej czuje się bardzo dobrze, są pełni energii i mają poczucie lekkości.
Czego nie jeść na diecie ketogenicznej?
Dieta ketogeniczna jest typową dietą eliminacyjną, co sprowadza się do tego, by ilość dziennie spożywanych węglowodanów nie przekraczała 30 gram. Dlatego trzeba znacznie ograniczyć, a nawet całkowicie odstawić produkty węglowodanowe. Zaliczają się do nich: ryż, makaron, kasze, pieczywo, płatki śniadaniowe, warzywa bogate w skrobię, takie jak ziemniaki i rośliny strączkowe, słodkie owoce jak winogrona, pomarańcze i suszone owoce. Ze swojej diety trzeba również wyeliminować miód i syrop klonowy. Nie należy pić mleka i ograniczyć spożycie alkoholi, które hamują spalanie tłuszczów. Oczywiście trzeba zrezygnować z produktów zawierających cukier rafinowany jak słodycze, ciastka, napoje i soki.
Jakie węglowodany warto wybrać?
Jednak taką dietę trudno uznać za właściwie zbilansowaną. Przede wszystkim dlatego, że pełnoziarnisty ryż, makaron, kasze, czy owoce dostarczają organizmowi także sporo witamin i mikroelementów. Dlatego tak ważna jest jakość wybieranych węglowodanów. Powinno się przestrzegać limitu do 30 gram dziennego spożycia, ale w jego ramach stawiać na naprawdę pożywne produkty z pełnego ziarna.
Tłuszcz i jego jakość także nie są sobie równe. Dlatego przyłożyć się warto do jakości spożywanego mięsa i innych produktów tłuszczowych oraz białkowych. Równocześnie należy zrezygnować z żywności wysokoprzetworzonej oraz fast foodów, które w żadnych okolicznościach nie mogą być elementem zrównoważonej diety.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się jakie produkty można jeść w diecie ketogenicznej koniecznie przeczytaj artykuł: Co jeść w diecie ketogenicznej?
Czego nie można jeść na diecie ketogenicznej?
Oto lista produktów, które należy wyłączyć lub drastycznie ograniczyć.
Owoce
jabłka, banany, pomarańcze, winogrona, arbuzy, brzoskwinie, melon, ananas, wiśnie liofilizowane, gruszki, cytryny, limonki, grejpfruty, śliwki suszone, mango itp.
Ziarna i skrobie
pszenica, ryż, żyto, owies, kukurydza, komosa ryżowa, jęczmień, proso, bulgur, amarantus, gryka i komosa ryżowa
Więcej na temat stosowania ryżu w diecie ketogenicznej dowiesz się z artykułu: Ryż w diecie ketogenicznej.
Warzywa korzeniowe
ziemniaki (zarówno słodkie, jak i zwykłe), marchew, pasternak, maniok, buraki, rzepa
Produkty zbożowe
płatki zbożowe, chleb, makaron, ryż, kukurydza, płatki owsiane, krakersy, pizza, popcorn, muesli, musli, mąka
Jednak można wyróżnić kilka alternatywnych mąk, które można stosować w diecie ketogenicznej. Jeżeli chcesz je poznać przeczytaj artykuł: Jakie mąki w diecie ketogenicznej?


Rośliny strączkowe
fasola, fasola pinto, soja, groszek, ciecierzyca, soczewica
Słodziki
cukier trzcinowy, miód, syrop klonowy, syrop z agawy, sacharyna, syrop kukurydziany
Słodycze
cukierki, czekolada, ciasta, ciastka, tarty, lody, ciastka, budynie itp.
Niektóre oleje
olej rzepakowy, olej sojowy, olej winogronowy, olej arachidowy, olej sezamowy, olej słonecznikowy,
Alkohol
piwo, cydr, słodkie wina, słodzone napoje alkoholowe, czerwone i białe wino
Słodzone napoje
sok, koktajle, napoje gazowane, słodzona herbata i kawa
Niskotłuszczowe produkty mleczne
odtłuszczone mleko, odtłuszczona mozzarella, beztłuszczowy jogurt, ser śmietankowy
Słodzone sosy i dipy
keczup, sos BBQ, sos pomidorowy.