Rodzice coraz częściej szukają zdrowych przekąsek dla swoich pociech. Suszone owoce mają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Są również zdrowszą alternatywą dla słodyczy. Jak przyrządzić zdrowe przekąski dla dzieci?
Dlaczego warto przygotowywać przekąski z bakalii?
Suszone owoce dostarczają wielu cennych składników odżywczych. W zależności od rodzaju suszone owoce mają głównie węglowodany, tłuszcze i białko. Są świetnym źródłem błonnik rozpuszczalnego, witamin: A, C, B6, K oraz mikroelementów: wapń, magnez, potas, sód, fosfor, mangan, miedź.
Jak można jeść bakalie?
1. Solo jako przekąskę
Suszone owoce i orzechy są zdrową przekąską, którą można jeść samodzielnie. Idealnie sprawdzą się do „zabicia” małego głoda i ochotę na słodkie.Jest to świetne rozwiązanie również jako przekąska podczas wycieczek szkolnych.
2. Własne mieszanki studenckie
Do domowej mieszanki studenckiej dodaj wyłącznie te bakalie, które lubi pociecha. Dzięki temu będziesz miał pewność, że wszystko zje ze smakiem. Proponujemy, aby w domowej mieszance znalazły się:
- chipsy bananowe – są słodki, jest to świetne źródło błonnika pokarmowego. Mają przystępną cenę;
- suszone owoce – wybieraj te bez dodatku siarki, możesz wybierać wśród różnych suszonych owoców: mango, truskawek czy borówek. Do takiej mieszanki sprawdzą się również rodzynki, a nawet daktyle;
- orzechy – np. migdały, orzechy włoskie, nerkowca.
Jak zrobić domową mieszankę?
- Wsyp wszystkie bakalie do miski.
- Wymieszaj.
- Przesyp do szczelnie zamkniętego słoja.
Prosty przepis na domową mieszankę studencką
Poniżej przedstawiamy prosty domowy przepis na domową mieszankę studencką:
Składniki:
- 150 g chipsów bananowych
- 100 g rodzynek jumbo
- 150 g orzechów nerkowca
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g suszonych truskawek
Sposób przygotowania:
- Wszystkie bakalie wsyp do miski.
- Wymieszaj.
- Przesyp do szklanego słoja z pokrywką. Przechowuj do 4 tygodni.
Kup składniki do domowej „mieszanki studenckiej” – przekąski dla dziecka
Kreatywne przekąski
Poniżej przedstawiamy 6 przepisów na kreatywne przekąski, które na pewno zasmakują małym łasuchom.
3. Orzechy nerkowca i suszona żurawiną
Mieszanka orzechów nerkowca i suszonej żurawiny jest świetną opcją nie tylko dla dzieci do szkoły. Jest to rodzaj przekąski, który sprawdzi się także podczas rodzinnych seansów filmowych. Dzięki połączeniu chrupiących, delikatnych orzechów nerkowca z kwaskowatą, słodką żurawiną, stanowi idealne połączenie smaków. Dzięki naturalnym składnikom, mieszanka orzechów nerkowca i suszonej żurawiny dostarcza energii i nie obciąża organizmu.
Składniki:
- 150 g orzechów nerkowca
- 100 g żurawiny w całości
Sposób przygotowania:
- Orzechy nerkowca i żurawinę wsyp do miski.
- Wymieszaj.
- Przesyp do słoika. Przechowuj do 4 tygodni po wykonaniu.
Kup składniki do przepisu na zdrową przekąskę dla dziecka
4.Chrupiąca ciecierzyca
Chrupiąca ciecierzyca to zdrowa i smaczna przekąska, która świetnie sprawdzi się zarówno na wycieczki, jak i do szkoły. Dzięki swojej wszechstronności, możesz przygotować ją w wersji na słono lub na słodko, dostosowując smak do preferencji każdego dziecka. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnych, mniej zdrowych przekąsek, takich jak chipsy czy słodycze. Wykorzystując ciecierzycę, dostarczasz swojemu dziecku białko, błonnik oraz wiele cennych składników odżywczych, które wspomagają rozwój i zdrowie.
Składniki w wersji na słodko:
- 500 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 ½ łyżki syropu z agawy
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta papryki słodkiej i kminu
Sposób przygotowania na słodko:
- Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachy wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciecierzycę odcedź. Przesyp do miski. Dodaj syrop z agawy. Wymieszaj.
- Do tak przygotowanej ciecierzycy dodaj przyprawy. Wymieszaj.
- Wyłóż na blachę.
- Piecz około 40 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
Składniki w wersji na słono:
- 500 g ugotowanej ciecierzycy
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ¼ łyżeczki papryki ostrej
- sól i pieprz kolorowy do smaku
Sposób przygotowania na słono:
- Ciecierzyce przelej na sitko. Przepłucz.
- Przełóż do miski. Dodaj olej. Wymieszaj.
- Dodaj przyprawy. Ponownie dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż na blachę.
- Wstaw do piekarnika.
- Piecz około 40 minut, od czasu do czasu mieszaj.
Kup pastę orzechową do przepisu
5. Plasterki/ćwiartki jabłka z masłem orzechowym
Plasterki jabłka z masłem orzechowym to doskonała propozycja na smaczną i zdrową przekąskę, która dostarcza mnóstwo energii i daje uczucie sytości na dłużej. To idealne połączenie chrupiącego jabłka i kremowego masła orzechowego sprawia, że jest to przekąska nie tylko smaczna, ale także pełna wartości odżywczych.
Składniki:
- 1 surowe jabłko
- 2 łyżki masła orzechowego
Sposób przygotowania:
- Jabłko umyj. Wydrąż gniazdo nasienne. Przekrój na plasterki.
- Składaj po 2 plasterki posmarowane masłem orzechowym.
6. Batonik müsli
Batoniki müsli są bardzo popularną formą przekąski. Niestety, te sklepowe często zawierają dużo ukrytego cukru, takiego jak maltodekstryna, co czyni je mniej zdrowym wyborem. Dlatego dużo lepszą i zdrowszą alternatywą jest wykonanie własnych batoników müsli w domu.
Własnoręcznie przygotowane batoniki pozwalają kontrolować składniki, co oznacza, że można uniknąć nadmiaru cukru i sztucznych dodatków. W domu można użyć naturalnych składników, takich jak płatki owsiane, orzechy, nasiona, suszone owoce i miód lub syrop klonowy jako słodzik. Dzięki temu domowe batoniki są pełne wartości odżywczych, błonnika i zdrowych tłuszczów, stanowiąc idealną przekąskę dla całej rodziny.
Składniki:
- 35 g siemienia lnianego
- sok z ½ cytryny
- 200 g płatków owsianych
- 50 g płatków migdałowych
- 60 g wiórków kokosowych
- 3 dojrzałe banany
- 4 łyżki syropu klonowego lub miodu
Sposób przygotowania:
- Siemię lniane zmiel np. w młynku do kawy.
- Banany umyj. Wysusz. Obierz. Zblenduj na pulpę.
- Pulpę bananową przełóż do miski, dodaj sok z cytryny, syrop klonowy.
- Do pulpy bananowej dodaj płatki owsiane, zmielone siemię lniane, migdały i wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na około 30 minut.
- Po upływie tego czasu rozsmaruj cienką warstwę masy na blaszce.
- Piec około 30 minut. Po wyjęciu müsli z pieca pokrój na cienkie paski.
7. Babeczki owsiane z suszonymi jagodami
Niemal każde dziecko lubi babeczki. Jest to idealny pomysł na zdrowe 2 śniadanie dla dzieci. Suszone jagody możesz zastąpić dowolnymi suszonymi owocami. Zamiast musu jabłkowego możesz użyć mus z innych owoców np. truskawek.
Składniki:
- 100 g masła
- 40 g syropu klonowego
- 100g musu jabłkowego
- 120 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g suszonych jagód
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na blaszce ułóż kokilki do mufinek.
- Do miski włóż masło, dodaj syrop klonowy. Ubijaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Dodaj mus jabłkowy, jaja i cukier waniliowy. Ubijaj ponownie.
- W drugiej misce połącz wszystkie suche składniki i suszone jagody.
- Do „mokrej” masy powoli dodawaj suche składniki. Połącz w jedną masę.
- Gotowe ciasto nałóż do papierowych kopijek lub silikonowej formy na muffinki.
8. Kulki energetyczne
Kulki energetyczne są jedną z najczęściej polecanych przekąsek superfood. Ten mały przysmak ma wiele cennych właściwości odżywczych i jest doskonałym źródłem energii. Kulki te zapewniają stabilny poziom energii bez nagłych skoków cukru, co czyni je idealnym wyborem na każdą porę dnia. Zawierają orzechy, migdały, nasiona chia, daktyle i inne naturalne składniki. Orzechy i migdały dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są korzystne dla funkcjonowania mózgu.
Oprócz tego są bogate w białko, błonnik i witaminy, co sprawia, że kulki energetyczne to zdrowa i sycąca przekąska, która wspiera koncentrację i wydajność umysłową.
Składniki:
- 100 g migdałów w całości
- 100 g orzechów nerkowca lub włoskich
- 150 g moreli
- 1 łyżka oleju kokosowego
Do dekoracji:
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 2 łyżki wiórków koksowych
- zmielone owoce liofilizowane
Sposób przygotowania:
Najszybszym sposobem na przygotowanie kulek mocy jest użycie thermomixa lub lidlomixa. Jeśli nie masz takiego urządzenia, to polecamy użyć blendera.
- Orzechy rozdrobnij na puch.
- Morele rozdrobnij.
- W misce połącz zblendowane morele z orzechami i olejem kokosowym.
- Do głębokich talerzy wsyp dodatki – do każdego talerza osobna.
- Formuj kulki i obtaczaj w wybranym dodatku.
- Przechowuj w lodówce.
Pamiętaj, wybierając suszone owoce, kupuj te bez dodatku siarki i niedosładzane. Dzięki temu wiesz, że dajesz dziecku zdrową przekąskę.