• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Dlaczego migdały są takie drogie?

Dlaczego migdały są takie drogie?

Cena migdałów w Polsce uzależniona jest od ceny ich importu z zagranicy. Transport i przechowywanie ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Witaminy i minerały / Przeciwutleniacze w żywności

9 stycznia 2020

Przeciwutleniacze w żywności

Spis treści pokaż
1. Skąd biorą się wolne rodniki
2. Gdzie znaleźć antyoksydanty
3. Sposoby na zachowanie właściwości przeciwutleniaczy w pożywieniu
4. Suplementacja antyoksydantów

Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze zapobiegają niejako “korozji” naszych komórek.

To znaczy, że:

  • pomagają walczyć ze stresem oksydacyjnym
  • chronią komórki przed wolnymi rodnikami
  • zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się komórek, w tym skóry i rozwojowi różnych chorób typu cukrzyca, choroby serca oraz nowotwory

Skąd biorą się wolne rodniki

  • powstają podczas nadmiernej emisji promieni ultrafioletowych (UV) oraz rentgenowskich
  • tworzą się podczas niezdrowej i niezróżnicowanej diety
  • z palenia papierosów
  • z zanieczyszczonego, zdegradowanego środowiska
  • stres wzmaga ich powstawanie

Co to jest stres oksydacyjny?

Mówimy o nim wtedy, kiedy wolne rodniki (szkodliwe cząsteczki) atakują komórki podczas procesu utleniania. Poddane temu zjawisku komórki, niejako rdzewieją, tj. niszczeją i starzeją się. Na działanie wolnych rodników jesteśmy poddani wszyscy, jest to jedna z przyczyn starzenia się organizmu. Możliwe jest zaś, spowolnienie tego procesu.

Do najpopularniejszych antyoksydantów należą:

Składniki te występują w pożywieniu oraz mogą być składnikami mieszanek suplementów.

  • polifenole (najsilniejsze przeciwutleniacze)
  • witamina C
  • witamina E
  • flawonoidy
  • selen
  • beta-karoten (prowitamina witaminy A)

Opakowanie Go4Taste

Jagody Goji suszone - 1kg – cena : 47,50 zł

Kup jagody goji sklep go4taste

Gdzie znaleźć antyoksydanty

Ponieważ przeciwutleniacze są naturalnym składnikiem żywności, wystarczy wybierać następujące produkty:

OWOCE

  • maliny
  • jeżyny
  • suszone truskawki
  • suszona żurawina bez cukru
  • jagody, także goji
  • winogrono ciemne
  • granat
  • pomarańcza
  • papaja
  • zielone jabłko
  • kaki
  • miechunka suszona

WARZYWA

  • brokuł
  • szpinak
  • jarmuż
  • karczoch
  • szparagi
  • koper włoski
  • oliwki + oliwa z oliwek
  • czerwona kapusta
  • gotowane ziemniaki (np. kolorowe)
  • bakłażan
  • batat
  • marchew
  • grzyby, np. shiitake
  • buraki

ROŚLINY STRĄCZKOWE

  • ciecierzyca
  • soja
  • fasola, np. adzuki
  • soczewica czerwona

NASIONA I ORZECHY

  • sezam
  • orzechy pekan
  • orzechy nerkowca
  • orzechy arachidowe

PRZYPRAWY (oraz świeże korzenie)

  • kurkuma
  • imbir
  • pieprz
  • świeże zioła: tymianek, bazylia, oregano suszone
  • czosnek
  • cebula

*Warto przyrządzić swoją własną mieszankę aromatycznych przypraw. Wystarczy podprażyć je około minuty na patelni (nie za gorącej) i rozbić w moździerzu. Warto eksperymentować z korzennymi i aromatycznymi przyprawami. Oprócz walorów smakowych i zapachowych, wspaniale regulują i poprawiają pracę układu trawienia.


Opakowanie Go4Taste

Orzechy pekan - 500g – cena : 45,00 zł

Kup orzechy pekan sklep go4taste

NAPOJE

  • zielona herbata
  • czerwone wino
  • napar z miłorzębu japońskiego (Ginkgo Biloba)

inne “bomby” antyoksydacyjne:

  • ziarno kakaowca/ kakao
  • skórka grejpfruta
  • bromelaina (z ananasa)
  • rozmaryn lekarski
Wielokolorowe jedzenie na talerzu daje gwarancję pełnego w przeciwutleniacze posiłku, a co za tym idzie, dobrego zdrowia i samopoczucia!

Sposoby na zachowanie właściwości przeciwutleniaczy w pożywieniu

  • unikanie zbyt długiego czasu przechowywania w lodówce – antyoksydanty wytrzymują w lodówce ok. 2 dni
  • obróbka termiczna, jak w wypadku większości witamin i makroelementów, zmniejsza stężenie antyoksydantów
  • szybkie gotowanie potraw
  • spożywanie jedzenia od razu po przygotowaniu – antyoksydanty szybko się utleniają

Antyoksydanty na skórę

Wymienione na początku witaminy C, A i E, wspomagają także prawidłową pracę naszej skóry. Do dobroczynnie działających na skórę substancji można zaliczyć też: kwas ferulowy, florentynę oraz koenzym Q10. Kosmetyki wchłaniają się przez skórę, zatem warto łączyć antyoksydanty z diety z tymi, w postaci produktów działających miejscowo na skórę. Przeciwutleniacze działają przeciwstarzeniowo i ochronnie na warstwy naskórka.

Suplementacja antyoksydantów

Jeżeli martwimy się, że nie przyjmujemy z pożywieniem odpowiedniej dawki przeciwutleniaczy, możemy sięgnąć po suplementy diety. Wiele z nich jest pozyskiwanych z naturalnych składników, warzyw i owoców oraz ziół. Występują pod wieloma postaciami; tabletek, kapsułek (również wegańskich) oraz w formie proszku. Możemy wybierać w różnorodnych rodzajach, na przykład: witamina C, kwercetyna, ekstrakty: kora cynamonowca, kurkumina, mniszek lekarski, sproszkowana zielona herbata, żurawina, ostropest plamisty, korzeń imbiru, czosnek i wiele innych.

Powiązane wpisy

W kategorii:Witaminy i minerały

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Jagody Goji suszone - 1kg
Jagody Goji suszone - 1kg
50,00 zł 47,50 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.