• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Herbata sencha – właściwości i przygotowanie

Herbata jest naparem cenionym przez wiele osób ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Dlatego ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Witaminy i minerały / Źródła selenu – gdzie go szukać?

4 grudnia 2019

Źródła selenu – gdzie go szukać?

Spis treści pokaż
1. Selen rola w organizmie
2. Zapotrzebowanie na selen
3. Wpływ środowiska na ilość selenu
4. Naturalne źródła selenu
5. Źródła selenu tabela
6. Orzechy brazylijskie selen
7. Czynniki wpływające na przyswajalność selenu
8. Nadmiar selenu objawy

Selen to pierwiastek występujący głównie w wodzie oraz ziemi. Ilość selenu zależy od środowiska, w którym występuje.

Selen rola w organizmie

Selen jest pierwiastkiem dzięki któremu nasz organizm funkcjonuje w odpowiednim, harmonijnym i zdrowym trybie. Mimo że, powszechnie jego właściwości są może znane w mniejszym stopniu, to pełni on znaczące funkcje.

  • jest kofaktorem wielu enzymów (ok. 20) w ciele
  • ochrania komórki przed wolnymi rodnikami (ma działanie jak antyoksydanty)
  • wzmacnia odporność całego organizmu
  • chroni przed bakteriami, grzybami i wirusami
  • usprawnia pracę tarczycy
  • zapobiega chorobom układu nerwowego
  • działa ochronnie przed chorobami Parkinsona lub Alzheimera
  • zapobiega niektórym nowotworom

Zapotrzebowanie na selen

Jak w wypadku każdego pierwiastka i witaminy, ilość potrzebnego nam selenu zależna jest od czynników:

  • wieku 
  • stanu fizjologicznego
  • stanu zdrowia, tj. chorób itp.
WiekIlość zapotrzebowania selenu
w µg/ dzień
Niemowlęta do 6. mies. życia15 µg
Niemowlęta i małe dzieci do 9. r.ż.20 µg
Dzieci w wieku 10-12 lat40 µg
Dzieci powyżej 13. r.ż. oraz dorośli55 µg
Kobiety w ciąży i podczas laktacji60-70µg

Wpływ środowiska na ilość selenu

Zawartość tego pierwiastka w pożywieniu jest związana z jego stężeniem w ziemi i w wodzie. Od środowiska, w którym żyjemy zależy jaka jego ilość się tam znajduje. Poniższe przykłady prezentują te zróżnicowania.

Polska – na terenie naszego kraju selenu w glebie nie znajdziemy zbyt wiele. Zawartość polskiej żywności jest zatem dość uboga w ten pierwiastek. Powinniśmy sięgać po produkty z innych kontynentów i krajów, np. z Brazylii.

Chiny – w jednej z Chińskich prowincji, Keshan, mieszkańcy cierpią na schorzenia wywołane brakiem selenu (kardiomiopatia, charakterystyczna dla tego miejsca). W tym regionie pierwiastek występuje w znikomej ilości.

Kanada – tutaj występowanie selenu w środowisku realizuje się w ilości jego spożycia przez ludzi. Poziom występowania pierwiastka jest bardzo wysoki, niejednokrotnie ponad 2,5 razy większy, niż np. w Polsce (dla przykładu szacuje się, że w Kanadzie mężczyzna spożywa ok. 150, a kobieta 105. W Polsce zaś, spożycie dla mężczyzn wynosi ok. 65, a dla kobiet ok. 40

Niemcy – badania przeprowadzone na osobach będących na diecie roślinnej, wykazały, że mają one obniżony poziom selenu. Jedzący mięso, mieli odpowiedni poziom tego pierwiastka we krwi.

Co ciekawe, badania prowadzone w Wielkiej Brytanii wykazały, że osoby z niewysokim poziomem selenu w organizmie, odżywiają się tradycyjnie, czyli jedzą mięso, ryby, które wydają się być składnikami bogatymi w selen. 

Naturalne źródła selenu

W tabeli wyszczególnione są produkty z większą (podkreślone produkty) lub średnią zawartością selenu 

żywność która zawiera selen

Źródła selenu tabela

Rośliny strączkoweciecierzyca, czarna fasola
Orzechy i nasionaOrzechy brazylijskie, włoski, arachidowy, laskowy, migdały sezam, pestki słonecznika
Pełne ziarna zbóżBrązowy ryż, płatki owsiane, kasza gryczana
Warzywa i owoce (w tym suszone)Bakłażan, czosnek, biała kapusta, marchew, ziemniaki, cebula oraz: suszone daktyle, figi, rodzynki i morele, banany suszone, arbuz, pomarańcze, truskawki suszone
GrzybyShiitake, świeże pieczarki
Ryby i stworzenia morskie Makrela, skorupiaki, tuńczyk, halibut
Jaja i nabiałMleko w proszku, ser edamski, ser brie

Orzechy brazylijskie selen

Jednym z najbardziej zasobnych w selen produktów naturalnych jest orzech brazylijski. Co ciekawe, najbogatszy w selen jest ten, pochodzący z Ameryki Południowej (ok. 20 µg /g), jednak praktycznie nie występuje w Polsce. Rzadko można spotkać też orzecha z Peru i Brazylii (zawartość selenu to ok. 3,5-6,5  µg/ g). Najczęściej można dostać u nas w kraju odmianę orzecha pochodzącą z Boliwii, która selenu zawiera znacznie mniej, bo ok. 1.6 µg/ g. Warto zatem zwrócić uwagę na region, z którego pochodzą orzechy i inne produkty bogate w selen.

Zobacz też: Orzechy brazylijskie i ich właściwości.


Opakowanie Go4Taste

Orzechy brazylijskie z Brazylii - 1kg – cena : 105,00 zł

Kup orzechy brazylijskie sklep go4taste

Czynniki wpływające na przyswajalność selenu

Szacowany procentowy poziom biodostępności selenu z pożywienia to ok. 55%. To znaczy, że mniej więcej taką część pierwiastka wchłania i przyswaja nasz organizm. 

Można wyróżnić zatem czynniki mające wpływ na prawidłowe przyswajanie selenu:

  • ogólny poziom bioprzyswajalności pierwiastka
  • białko w diecie [szczególnie ważny jest aminokwas metionina (patrz: artykuł n.t. białka)]
  • witaminy: A, E, C, wspierają i przedłużają właściwości antyoksydacyjne selenu

Nadmiar selenu objawy

Zbyt duża ilość selenu w organizmie (zwana selenozą) może być wynikiem przyjmowania  za dużej dawki tego pierwiastka w postaci suplementów. Przedawkowanie selenu pochodzącego z pożywienia jest  prawie niemożliwe. Jeżeli już dojdzie do takiej sytuacji, mogą pojawić się następujące objawy zatrucia:

  • ból mięśni i stawów
  • biegunka i zmęczenie
  • łamliwość paznokci i wypadanie włosów
  • metaliczny posmak w ustach
  • zaczerwieniona skóra
  • problemy z układem oddechowym
  • podwyższone ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2

Poleca się, na ile to możliwe, korzystać z naturalnych źródeł selenu pochodzących z pożywienia. Suplementacja jest wskazana przy wyraźnym niedoborze selenu wywołującym stany chorobowe.

Powiązane wpisy

W kategorii:Witaminy i minerały

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Orzechy brazylijskie z Brazylii - 1kg
Orzechy brazylijskie z Brazylii - 1kg
105,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.