• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Go4taste Blog

  • Facebook

Zapraszamy do sklepu: Go4Taste.pl

Jesteś tutaj: Home / Częste pytania / Które kasze są bezglutenowe?

31 maja 2018

Które kasze są bezglutenowe?

Kasze królują w kuchni zarówno jako smaczny dodatek do dania, jak i główny składnik. Łączyć je można z przeróżnymi produktami na wiele możliwych sposobów. Niektóre z nich mogą bez problemu stosować w swojej codziennej diecie osoby, które unikają glutenu.

różne rodzaje kaszy w białych i drewnianych miskach obok drewnianych łyżek, kasza jaglana, kasza gryczana, komosa ryżowa

Do kasz bezglutenowych można zaliczyć:

  • kasza gryczana – można ją spotkać w dwóch wersjach. Pierwsza jest oczywiście powszechnie znana, czyli palona. Drugim rodzajem jest niepalona, o jaśniejszej barwie i lekko słodkawym smaku. Ta jest źródłem białka, błonnika, kwasu foliowego i wielu minerałów.

Opakowanie Go4Taste

Kasza gryczana niepalona biała, wyraźny smak z Lubelszczyzny - 1kg – cena : 15,00 zł

Kup kasza gryczana sklep go4taste
  • kasza jaglana – jest przede wszystkim źródłem białka, błonnika beta-karotenu, krzemu i wielu wartościowych minerałów. Dzięki temu ma bardzo dobry wpływ na układ krwionośny, układ kostny i skórę. Powstaje ze zboża bezglutenowego, czyli z prosa.
  • kasza owsiana – nieocenione źródło antyoksydantów, witaminy E, węglowodanów złożonych, białka i wielu minerałów. Dzięki dużej wartości odżywczej kasza w dużej mierze wpływa na zdrowie. Przyczynia się m.in. do obniżenia cukru we krwi, zbija poziom cholesterolu oraz znacznie ogranicza wchłanianie tłuszczów.
  • kasza kukurydziana – jest źródłem błonnika, selenu, witaminy A i węglowodanów złożonych. Wśród innych kasz wyróżnia się lekkim smakiem i delikatną konsystencją. Dzięki temu w kuchni ma szerokie i uniwersalne zastosowanie.
  • quinoa – znana inaczej jako komosa ryżowa zawiera mnóstwo minerałów, wapnia, kwasy omega-3, aminokwasy egzogenne i witaminy A, C, E i z grupy B. Dużą zaletą jest jej niski indeks glikemiczny, co sprawia, że świetnie nadaje się dla osób cierpiących na cukrzycę. Oprócz tego kasza ma działanie przeciwzapalne i antyalergiczne.

Opakowanie Go4Taste

Komosa ryżowa Quinoa czerwona z Peru - 1kg – cena : 18,00 zł

Kup quinoa sklep go4taste

  • amarantus – wśród wszystkich dostępnych gatunków, amarantus jest dość nowym odkryciem, ale z powodzeniem zyskuje popularność. Wpływ na to ma wartość odżywcza, a konkretnie zawartość białka, błonnika, antyoksydantów, jedno- i wielonienasyconych kwasów i innych minerałów. Ich obecność sprawia, że pojawienie się chorób serca, cukrzycy i nowotworów jest znacznie mniejsze. Oprócz tego amarantus naturalnie obniża zbyt wysokie ciśnienie.
  • ryż – jeden z najstarszych i najpopularniejszych produktów, który znajduje się praktycznie w każdej kuchni. Ze względu na uniwersalny i lekki smak może być przyrządzony zarówno na słodko, jak i na słono. Ryż jest źródłem m.in. błonnika, białka, wapnia, magnezu i witaminy B6.

Powiązane wpisy

W kategorii:Częste pytania

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Mąki
  • Miody
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Miód rzepakowy i jego właściwości

Miód rzepakowy, zaraz obok wielokwiatowego, należy do grona najpopularniejszych rodzajów. Kupujący ...

Czytaj więcej

Copyright© 2022 · Brunch Pro by Feast Design Co.