Kasze królują w kuchni zarówno jako smaczny dodatek do dania, jak i główny składnik. Łączyć je można z przeróżnymi produktami na wiele możliwych sposobów. Niektóre z nich mogą bez problemu stosować w swojej codziennej diecie osoby, które unikają glutenu.

Do kasz bezglutenowych można zaliczyć:
- kasza gryczana – można ją spotkać w dwóch wersjach. Pierwsza jest oczywiście powszechnie znana, czyli palona. Drugim rodzajem jest niepalona, o jaśniejszej barwie i lekko słodkawym smaku. Ta jest źródłem białka, błonnika, kwasu foliowego i wielu minerałów.


- kasza jaglana – jest przede wszystkim źródłem białka, błonnika beta-karotenu, krzemu i wielu wartościowych minerałów. Dzięki temu ma bardzo dobry wpływ na układ krwionośny, układ kostny i skórę. Powstaje ze zboża bezglutenowego, czyli z prosa.
- kasza owsiana – nieocenione źródło antyoksydantów, witaminy E, węglowodanów złożonych, białka i wielu minerałów. Dzięki dużej wartości odżywczej kasza w dużej mierze wpływa na zdrowie. Przyczynia się m.in. do obniżenia cukru we krwi, zbija poziom cholesterolu oraz znacznie ogranicza wchłanianie tłuszczów.
- kasza kukurydziana – jest źródłem błonnika, selenu, witaminy A i węglowodanów złożonych. Wśród innych kasz wyróżnia się lekkim smakiem i delikatną konsystencją. Dzięki temu w kuchni ma szerokie i uniwersalne zastosowanie.
- quinoa – znana inaczej jako komosa ryżowa zawiera mnóstwo minerałów, wapnia, kwasy omega-3, aminokwasy egzogenne i witaminy A, C, E i z grupy B. Dużą zaletą jest jej niski indeks glikemiczny, co sprawia, że świetnie nadaje się dla osób cierpiących na cukrzycę. Oprócz tego kasza ma działanie przeciwzapalne i antyalergiczne.


- amarantus – wśród wszystkich dostępnych gatunków, amarantus jest dość nowym odkryciem, ale z powodzeniem zyskuje popularność. Wpływ na to ma wartość odżywcza, a konkretnie zawartość białka, błonnika, antyoksydantów, jedno- i wielonienasyconych kwasów i innych minerałów. Ich obecność sprawia, że pojawienie się chorób serca, cukrzycy i nowotworów jest znacznie mniejsze. Oprócz tego amarantus naturalnie obniża zbyt wysokie ciśnienie.
- ryż – jeden z najstarszych i najpopularniejszych produktów, który znajduje się praktycznie w każdej kuchni. Ze względu na uniwersalny i lekki smak może być przyrządzony zarówno na słodko, jak i na słono. Ryż jest źródłem m.in. błonnika, białka, wapnia, magnezu i witaminy B6.