Magnez można nazwać pierwiastkiem życia. Należy on bowiem do grupy makroelementów, których nasze ciało potrzebuje w dużej ilości.
Magnez, podobnie jak witaminy z grupy B, jest składnikiem wielu enzymów w organizmie i bierze udział w różnego rodzaju procesach metabolicznych, np. w syntezie białka. To znaczy, że pomaga nam trawić oraz oczyszczać organizm z toksyn.
Jak działa magnez:
- wspomaga układ nerwowy
- działa antystresowo
- pomaga przy bezsenności
- bierze udział w procesie budowy kości (razem z wapniem i fosforem, jest głównym składnikiem kości)
- wiąże wapń
- “relaksuje” i odpręża mięśnie
- reguluje ciśnienie krwi
- reguluje pracę serca
Produkty bogate w magnez
Niejednemu z nas, nieraz doskwierał skurcz łydek albo “skacząca” powieka. Pierwsza myśl jaka przychodzi do głowy, to niedobór magnezu. Intuicja podpowiada, że warto w takim momencie zjeść gorzką czekoladę, bo to nie mit, że zawiera ona dużo magnezu. Oto lista wartościowych produktów, bogatych także w wiele innych substancji odżywczych:
- kakao (najlepiej surowe ziarna kakaowca)
- gorzka czekolada (najlepsza bez cukru)
- soja: tofu, miso
- glony: kombu oraz wakame (sprzyjają wydalaniu toksyn i oczyszczają organizm)
- rośliny oleiste
- sezam
- siemię lniane
- orzechy: włoskie, orzechy laskowe
- migdały
- pełne ziarna zbóż
- gryka
- ryż brązowy nieoczyszczony (to właśnie w otoczce/ otrębach, której jest pozbawiony biały ryż, gromadzi się największa ilość składników odżywczych, m.i.n. magnezu)
- kapusta rzymska
- woda mineralna – zawiera istotne, łatwo rozpuszczalne minerały
- owoce morza
Niedobory magnezu
Objawami niedoboru magnezu mogą być:
- brak snu
- zmęczenie
- przygnębienie, obniżony nastrój
- nieregularny rytm serca
- utrata pamięci
- nadwaga
- przedwczesne starzenie się
- skurcze kończyn: łydek, stóp
Niedobór magnezu w czasie ciąży
Może wiązać się z ryzykiem wystąpienia cukrzycy ciążowej, a niekiedy w skrajnym przypadku, może prowadzić do przedwczesnego porodu.
Dobrymi i bezpiecznymi źródłami magnezu dla kobiet w ciąży są: produkty pełnoziarniste, orzechy, nasiona roślin strączkowych. Optymalna dzienna dawka magnezu dla kobiet w ciąży to 360 mg.
Magnez jest często źle przyswajany przez ludzki organizm.
Aby mógł skutecznie działać dla naszego zdrowia, można łączyć go z krzemem, który znajduje się w pełnych ziarna zbóż, bogatych także w błonnik. Krzem znajduje się także w skrzypie polnym oraz w ziemi okrzemowej.
Suplementy magnezu
Magnez syntetyczny, czyli nie pochodzący z pożywienia, występuje w sprzedaży jako lek oraz jako suplement. Zdecydowanie częściej można spotkać się z suplementem, ponieważ nie wymaga on, tak jak lek, całego szeregu badań nad działaniem i ewentualnymi skutkami ubocznymi. Magnez, rozpuszczając się uwalnia jony magnezu, a to one są przyswajalne przez nasz organizm.
Znaczenie w wyborze magnezu, ma jego stopień wchłaniania przez nasz organizm.
Poniżej podane są rodzaje magnezu:
chlorek magnezu (wg. obecnych badań, wchłania i rozpuszcza się najlepiej, ale jest solą nieorganiczną)
cytrynian magnezu (na drugim miejscu wg. kryterium rozpuszczalności w wodzie, jest solą organiczną, czyli taką, która występuje w naturalnym pożywieniu, łatwo przyswajamy tę formę)
asparginian magnezu mleczan magnezu jabłczan magnezu węglan magnezu tlenek magnezu (obecnie nie poleca się tej formy, ponieważ jej przyswajalność to ok. 3-4%, czyli prawie wcale)
W wielu sklepach ekologicznych, ale nie tylko, można dostać complex magnezu, który łączy kilka rodzajów tego pierwiastka.
Ograniczone wchłanianie magnezu wywołane jest np. równoczesnym zażywaniem żelaza, wapnia oraz fosforanów. Warto rozdzielić dawkowanie tych suplementów kilku godzinnymi przerwami. Magnez często łaczony jest z wit. B6.
Warto pamiętać
Nadmiar jedzenia oraz podjadanie mało wartościowych produktów może być szkodliwe dla zdrowia i ciała, i ducha. Nagłe spadki i wzrosty cukru (wywołane spożyciem zbyt dużej ilości węglowodanów) są szkodliwe dla zdrowia i nieprzyjemne dla nas oraz naszego otoczenia.