Bakalie są bardzo popularnym dodatkiem do ciast. Bez nich nie ma świątecznych wypieków. Czym są bakalie? Jakie warto dodać do ciasta?
Czym są bakalie?
Bakalie to suszone owoce i orzechy. Stosowane w cukiernictwie lub jako przekąska między posiłkami. Są świetnym źródłem składników odżywczych oraz witamin i minerałów. Jednak są bardzo kaloryczne, dlatego nie zaleca się jeść ich więcej niż 40g dziennie.
Do jakich ciast dodawać bakalie?
Rodzynki
Rodzynki są to suszone winogrona. W zależności od rodzaju różnią się wielkością i poziomem słodyczy. Najpopularniejsze są rodzynki sułtańskie. Mają ciemnobrązowy kolor i słodki smak. Rodzynki korynckie są małe (średnica do 1 cm). Mają ciemną barwę i charakterystyczny głęboki smak. Rodzynki Chilijskie – jumbo i golden Jumbo. Są duże (średnica więcej niż 12 mm). Mają lekko kwaskowaty smak.
Daktyle
Daktyle są owocami daktylowca właściwego. Owoce mają podłużny kształt o długości od 4 do 6 cm. Mają słodki smak, z delikatną nutą karmelu.
Morele suszone
Suszone morele mają słodki smak. Są pełne wartości odżywczych i minerałów. Obecnie największym producentem suszonych moreli jest Turcja.
Figi suszone
Suszone figi mają słodki smak. Są bardzo kaloryczne. Zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego, dzięki temu są idealnym dodatkiem do ciast.
Ananas suszony
Ananas suszony bez cukru ma słodki smak. Jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy. Do ciast idealnie nada się również ananas kandyzowany.
Śliwki suszone
Śliwki suszone są słodkie. Dzięki temu idealnie pasują do domowych wypieków. Zawierają błonnik pokarmowy oraz wiele witamin i minerałów.
Owoce kandyzowane
Owoce kandyzowane do najpopularniejszych należą: imbir kandyzowany, papaja kandyzowana, pomelo, wiśnie, skórka pomarańczowa. Są idealnym dodatkiem np. do keksa oraz mazurka z bakaliami.
Orzechy brazylijskie
Orzechy brazylijskie mają delikatny maślany smak i wielkość około 6 cm. Dlatego do ciasta warto je zmielić lub pokroić na mniejsze kawałki.
Orzechy nerkowca
Mają słodki, a zarazem delikatny smak. Przed dodaniem do ciasta warto je rozdrobnić. Idealnie nadają się do ciasteczek orzechowych i keksa.
Orzechy arachidowe
Orzechy arachidowe, czyli popularne fistaszki. Mają uniwersalny smak, dzięki temu idealnie sprawdzą się zarówno do słodkich, jak i słonych wypieków.
Orzechy laskowe
Orzechy laskowe mają delikatny smak, dzięki temu idealnie komponują się ze słodkimi potrawami. Są składnikiem wielu świątecznych ciast m.in. keksa, orzechowca i kutii.
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie mają słodko- gorzki smak. Aby pozbyć się gorzkiego smaku, przed dodaniem do ciasta warto usunąć skórkę, która jest gorzka.
Pistacje
Pistacje mają słodki smak i kremową konsystencję. W zależności od rodzaju różnią się smakiem. Pistacje z Antep mają pikantny smak z delikatną nutą słodyczy. Kalifornijskie pistacje mają łagodny smak. Pistacje irańskie mają doskonały smak, który ceniony jest na całym świecie.
Migdały
Migdały mają delikatny słodki smak. Dzięki temu idealnie pasują do różnych wypieków. Przed dodaniem do ciast i ciastek warto je rozdrobnić np. za pomocą blendera.
Co oprócz bakalii można dodawać do ciast?
Bardzo popularnym dodatkiem do ciast jest gorzka czekolada. Dzięki niej wypieki mają czekoladowy smak. Bardzo popularnymi dodatkami do ciast zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia są kakao i przyprawa do piernika.
Wiórki kokosowe mają słodki smak, dlatego stanowią idealny dodatek do ciast i deserów. Owoce liofilizowane są bardzo smacznym dodatkiem do ciasta. Warto je dodawać do ciast ucieranych np. babki.
Jak przygotowywać bakalie?
Gdy przyrządzasz ciasto, to chciałbyś, aby bakalie były w nim rozłożone równomiernie. Bardzo często opadają na dno.
Aby temu zaradzić warto zastosować kilka trików:
Płukanie przed użyciem
Suszone owoce pod wpływem ciepła wypuszczają soki, co powoduje ich sklejanie się w opakowaniu. Dzięki umyciu pod bieżącą wodą owoce rozklejają się i nie tracą przy tym swoich walorów smakowych.
Moczenie w ciepłej wodzie
Jeśli bakalie są twarde np. daktyle, morele, figi, to przed użyciem ich do ciasta namocz je w ciepłej wodzie. Po około 15 min odcedź. Pamiętaj, że suszone owoce po namoczeniu zwiększają swoją objętość.
Zmiana smaku bakalii
Jeśli chcesz zmienić smak bakalii, to do ciepłej wody, w której je moczysz, dodaj sok z cytryny lub cukier waniliowy (ewentualnie kawałek laski wanilii). Jeśli chcesz, aby suszone owoce miały delikatniejszy smak, to namocz bakalie w mleku zamiast w wodzie. Jeśli ciasto przeznaczone jest dla osób dorosłych, to możesz bakalie namoczyć w alkoholu np. w smakowej wódce. Jednak najpierw trzeba je zawsze namoczyć w gorącej wodzie, a następnie odcedzić i namoczyć w alkoholu.
Aby bakalie nie opadały na dno
Umyte i namoczone bakalie obtocz delikatnie w mące pszennej, a następnie dodaj do ciasta. Jeśli ciasto ma rzadką konsystencję, to może się to nie udać. W takiej sytuacji obtocz bakalie w mące ziemniaczanej lub dodaj bakalie przed samym włożeniem do piekarnika. Możesz również delikatnie podpiec ciasto i dodać bakalie.
Pozbycie się goryczki z orzechów
Skórka od orzechów ma gorzki smak. Dlatego przed użyciem orzechów warto sparzyć je wrzątkiem, a następnie obrać ze skórki. Innym sposobem na usuniecie gorzkiej skórki z orzechów, jest włożenie ich do rozgrzanego piekarnika. Skórka pod wpływem temperatury sama będzie schodzić.
Jakie bakalie do ciast?
Bakalie do babki drożdżowej
Babka jest tradycyjnym Wielkanocnym wypiekiem. W polskich domach najczęściej pieczona jest babka drożdżowa. Można do niej dodać ulubione bakalie.
Przepis na babkę drożdżową z bakaliami
Składniki:
- 1 kg mąki,
- 12 dag świeżych drożdży,
- 15 żółtek,
- 2/3 szklanki cukru,
- ¾ szklanki mleka,
- 30 dag masła,
- 1 laska wanilii lub 2 cukry waniliowe,
- 10 dag migdałów lub orzechów,
- 20 dag rodzynek lub innych suszonych owoców,
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny lub pomarańczy,
- szczypta soli,
- tłuszcz do wysmarowania formy.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski.
- Zrób rozczyn. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru, dodaj mleko i odrobinę mąki. Pozostaw do wyrośnięcia.
- Migdały lub orzechy posiekaj, lub zmiel na mniejsze części. Rodzynki namocz.
- Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Dodaj cukier waniliowy lub laskę wanilii.
- Masło stop.
- Do miski z mąką wlej wyrośnięty rozczyn, dodaj żółtka, stopione masło i otartą skórkę z cytryny.
- Wyrób ciasto. Pod koniec wyrabiana dodaj migdały i rodzynki. Wyrób ponownie, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przełóż do foremek. Napełniając je do połowy wysokości.
- Pozostaw do wyrośnięcia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Po chwili zwiększ temperaturę do 200°C.
- Po upieczeniu pozostaw w foremkach do ostygnięcia.
Bakalie do sernika
Sernik jest ulubionym ciastem wielu Polaków. Najpopularniejszy jest sernik z rodzynkami. Jeśli nie lubisz rodzynek, to możesz je zamienić np. na skórkę pomarańczową lub owoce kandyzowane.
Przepis na sernik staropolski
Składniki:
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego,
- 6 jaj,
- 6 łyżek mąki pszennej lub 2 budynie waniliowe,
- 1 1/2 szklanki cukru,
- 4 łyżki masła,
- 10 dag rodzynek lub innych suszonych owoców,
- 10 dag migdałów lub orzechów,
- 1 laska wanilii lub 2 cukry waniliowe,
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Sposób przygotowania:
- Do zmielonego sera dodaj cukier i jaja. Wymieszaj na pulchną masę.
- Dodaj migdały lub orzechy, wanilię, skórkę pomarańczową oraz rodzynki (wcześniej warto je obtoczyć w mące). Wymieszaj.
- Dodaj stopione masło. Delikatnie wymieszaj.
- Przełóż do tortownicy.
- Piecz około 60 minut w temp. 160°C.
- Po wystudzeniu polej polewą czekoladową i udekoruj pokrojonymi orzechami.
Bakalie do makowca
Makowiec jest tradycyjnym ciastem świątecznym- zwłaszcza na święta Bożego Narodzenia. Najczęściej dodaje się do niego rodzynki oraz migdały lub orzechy.
Przepis na makowiec drożdżowy
Składniki:
- 50 dag mąki,
- 1 opakowanie drożdży suszonych,
- 1 szklanka cukru,
- 15 dag masła,
- 5 żółtek,
Masa makowa:
- 50 dag maku,
- 50 dag cukru,
- 4 łyżki skórki pomarańczowej,
- 10 dag rodzynek,
- 1 laska wanilii lub 2 opakowania cukru waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej opłucz, odsącz i sparz mak. Pozostaw na noc. Możesz wybrać gotowy mak mielony.
- Nazajutrz odcedź, a następnie zmiel trzykrotnie.
- Przełóż do garnka, dodaj 50 dag cukru.
- Jak cukier się rozpuści, ostudź. Dodaj skórkę pomarańczową, wanilię i rodzynki.
- Masło rozpuść. Wystudź.
- Mąkę, mleko, żółtka, cukru, drożdży i masła połącz. Wyrób. Pozostaw do wyrośnięcia.
- Ciasto musi mieć taką konsystencję, aby można było je rozwałkować.
- Gdy ciasto wyrośnie, to przełóż je na stolnicę i rozwałkuj.
- Posmaruj masą makową o grubości 1 cm.
- Ostrożnie zwiń w wąski rulon.
- Przełóż do wąskiej formy.
- Pozostaw do wyrośnięcia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 60 minut.
Bakalie do piernika
Piernik jest tradycyjnym Bożonarodzeniowym wypiekiem. Dekorowany jest polewą czekoladową lub lukrem i posypywany orzechami.
Przepis na piernik z bakaliami
Składniki:
- 60 dag mąki pszennej,
- 2/3 szklanki naturalnego miodu,
- 1 szklanka cukru,
- 6 jaj,
- 10 dag masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki skórki pomarańczowej,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 przyprawa do piernika,
- 25 dag orzechów lub migdałów,
- 10 dag owoców kandyzowanych,
- Tłuszcz do wysmarowania formy.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski.
- Miód stop w małym garnku. Dodaj skórkę pomarańczową. Delikatnie zrumień.
- Do miski z mąką wsyp przyprawy, ciepły miód i tłuszcz. Pozostaw do ostudzenia.
- Bakalie wymieszaj z mąką.
- Żółtka utrzyj z cukrem na białą masę.
- Białka ubij na sztywną piankę. Dodaj 2 łyżki cukru.
- Bakalie i utarte żółtka dodaj do mąki. Wyrób ciasto.
- Gdy ciasto będzie wyrobione, dodaj pianę z białek. Delikatnie wymieszaj.
- Przelej na blachówkę.
- Piecz około 60 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Bakalie do keksu
Keks jest ciastem kojarzonym głównie ze świętami Bożego Narodzenia. Do tego ciasta używa się różnych bakalii m.in. rodzynki, orzechy i owoce kandyzowane.
Przepis na keks z gorzką czekoladą i bakaliami
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej,
- 10 dag cukru,
- 5 dag gorzkiej czekolady,
- 4 jaja,
- 1 kostka masła,
- 20 dag suszonych owoców,
- 20 dag migdałów lub orzechów,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski. Wsyp do niej suszone owoce. Wymieszaj.
- Do mąki z owocami dodaj orzechy lub migdały oraz proszek do pieczenia.
- Czekoladę rozdrobnij. Dodaj do mąki z bakaliami.
- Masło utrzyj do białości. Dodawaj na przemian żółtka i cukier.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Do utartego masła dodaj mąkę z bakaliami, czekoladą i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.
- Do powstałej masy dodaj pianę z białek. Delikatnie wymieszaj.
- Gotowe ciasto przełóż do wąskiej blachówki.
- Piec w temp. 180°C przez około 60 minut.
Bakalie do mazurka
Mazurek jest tradycyjnym Wielkanocnym wypiekiem. Najczęściej udekorowany jest polewą i posypany bakaliami.
Przepis na mazurek cygański
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej,
- 15 dag cukru,
- 25 dag masła,
- 5 jaj,
- 40 dag migdałów lub orzechów,
- 30 dag suszonych owoców,
- 1 laska wanilii.
Sposób przygotowania:
- Migdały obierz ze skórki. Posiekaj tak drobno, jak orzechy.
- Masło utrzyj do białości, dodawaj po 1 łyżeczce cukru i jednym jajku.
- Mąkę przesiej i wymieszaj z suszonymi owocami i wanilią.
- Do masy z masła dodaj mąkę z suszonymi owocami.
- Gotową masę przełóż do blachówki.
- Piec w temp. 180°C.