• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Jaki indeks glikemiczny ma kasza gryczana?

Jaki indeks glikemiczny ma kasza gryczana?

Indeks glikemiczny kaszy gryczanej gotowanej wynosi 54. Oznacza to, że zaliczana jest do produktów ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Witaminy i minerały / Produkty bogate w białko roślinne

7 stycznia 2020

Produkty bogate w białko roślinne

Spis treści pokaż
1. Od ilości spożywanego białka zależy:
2. Synteza białek w organizmie
3. Źródła białka roślinnego
4. Białko w produktach zwierzęcych
5. Zapotrzebowanie na białko
6. Odpowiednia ilość białka a niespożywanie mięsa i dieta roślinna
7. Tryptofan
8. Suplementacja białka

Białko jest niezbędnym dla organizmu makroskładnikiem, który pełni wiele istotnych funkcji: buduje tkanki, enzymy i hormony.

Od ilości spożywanego białka zależy:

  • ogólny rozwój człowieka, a w tym wzrost
  • jako element układu immunologicznego, białko wspiera pracę układu odpornościowego
  • regeneracja tkanek, gojenie się ran
  • transport składników odżywczych, białko jest transporterem tlenu (hemoglobiny), żelaza, witaminy B12, witaminy A i innych składników.

Synteza białek w organizmie

Za syntezę, czyli powstawanie białka, odpowiadają aminokwasy. Dzielą się na: endogenne (dostarczanie ich z pożywieniem nie jest konieczne) oraz egzogenne, czyli takie, które muszą być spożywane co dzień. Aminokwasem warunkowo potrzebnym jest arginina, a jej zapotrzebowanie zgodnie z nazwą zwiększa się np. podczas dużej ilości stresu lub różnych stanów chorobowych.

Do syntezy białka potrzebne są także tłuszcze oraz węglowodany.

Zapotrzebowanie na białko zależy od wielu czynników, np.:

  • indywidualnego zapotrzebowanie kalorii
  • stanu zdrowia (warto zwiększyć spożycie białko w wypadku urazów lub niektórych dolegliwości jak biegunka czy krwotoki)
  • wieku i stanu fizjologicznego 
  • ciąży
  • masy ciała i aktywności fizycznej
  • wartości odżywczej spożywanego białka

Źródła białka roślinnego

W tabeli poniżej podane są roślinne produkty bogate w lizynę oraz białko wraz z przykładowymi ilościami:

ProduktPorcjaZawartość białka (g)Zawartość lizyny (mg)
mąka sojowa0,5 szkl.271640 
soja Natto (fermentowane ziarna soi) i soja gotowana0,5 szkl.171000 
tempeh0,5 szkl.17750
tofu0,5 szkl.10560
płatki owsiane0,5 szkl.13545
czerwona i czarna fasola0,5 szkl.7,2500
biała fasola0,5 szkl.9,5650
pistacje0,5 szkl.13700
pestki dyni0,5 szkl.17700
orzechy ziemne (arachidowe)0,5 szkl.19680
soczewica0,5 szkl.9620
ciecierzyca0,5 szkl.5,6380
groch żółty0,5 szkl.8590
pestki słonecznika0,5 szkl.12500
nasiona sezamu niełuskanego¼ szkl.7,7240
orzechy włoskie¼ szkl.7,5220
nasiona konopi łuskane (są bardzo bogate w białko)3 łyżki9,5380
migdały¼ szkl.7,5220
mąka pszenna0,5 szkl.6,5145
orzechy nerkowca2 łyżki5,15265
nasiona chia3 łyżki4,7275
kasza jaglana0,5 szkl.3,0588,5

Lizyna jest niezwykle ważnym aminokwasem w diecie (szczególnie roślinnej). Spożywając produkty bogate w lizynę, pokrywamy tym samym zapotrzebowanie na białko. Niedobór lizyny w diecie ogranicza syntezę białka.


Opakowanie Go4Taste

Słonecznik łuskany, naturalny - 1kg – cena : 11,00 zł

Słonecznik łuskany, naturalny - 3kg – cena : 30,00 zł

Kup pestki słonecznika sklep go4taste

Białko w produktach zwierzęcych

W tabeli poniżej podana jest zawartość białka w produktach odzwierzęcych. Białko pochodzące z produktów zwierzęcych uważa się za najlepsze jego źródło. Toteż, w poniższej tabeli nie ma podanej ilości aminokwasu lizyny, bo produkty zwierzęce posiadają więcej takich aminokwasów.

ProduktPorcja (g)Zawartość białka (g)
wątróbka100 21
kurczak100 21
wieprzowina10020
krewetki10020 – 27
łosoś10021
makrela wędzona10021
ser gouda10025,5
ser camembert10021,5
twaróg10018,5
jajko*1 szt.6,5 

*białko z jajka kurzego nazywa się niekiedy białkiem kompletnym, jest ono najbardziej zbliżone do białek ustrojowych człowieka

Zapotrzebowanie na białko

GrupaŚrednie zapotrzebowanie (g)Zalecane (g)
Niemowlęta

Dzieci 0 – 9 lat1214
Chłopcy 10 – 12 lat30-5040-60
Mężczyźni35-6545-75
Dziewczęta 10-18 lat30-4040-50
Kobiety30-5540-70
Kobiety w ciąży/ laktacja45-7555-95 lub więcej

*Tabela wg. Norm żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja

Odpowiednia ilość białka a niespożywanie mięsa i dieta roślinna

Z pewnością ten wątek budzi wiele wątpliwości i jest jednym z najczęściej zadawanych pytań osobom, które stosują dietę roślinną. Wiele osób sądzi, że niejedzenie mięsa powoduje niedobór białka w diecie. Udowodnionym faktem jest, że rośliny strączkowe, oleiste [nasiona, orzechy], glony czy gryka, posiadają wystarczające ilości białka, aby zapewnić jego odpowiednią ilość. W zasadzie to bardzo proste, aby w diecie roślinnej zapewnić sobie dzienną dawkę białka.

Tryptofan

Jest niezbędnym aminokwasem wchodzącym w skład białek. Dzięki temu składnikowi dochodzi w ciele do istotnych przemian związków jak serotonina i tryptamina. Związki te odpowiedzialne są za dobry nastrój, energię i wewnętrzną harmonię. Przemiany tryptofanu są także źródłem melatoniny, niacyny i roślinnych hormonów wzrostu. Tryptofan odpowiada zatem za wiele ważnych procesów, często nazywa się go naturalnym antydepresantem.

Produkty bogate w tryptofan:

  • nasiona dyni i słonecznika
  • fasola czarna
  • orzechy arachidowe
  • soja/ tofu
  • migdały
  • orzechy laskowe
  • brokuły
  • groszek
  • bataty
  • fasola mung
  • spirulina
  • białko jaja
  • dorsz
  • ser cheddar

Opakowanie Go4Taste

Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil – cena : 42,00 zł

Kup migdały kalifornijskie sklep go4taste

Suplementacja białka

Tę formę dostarczania białka, stosują często osoby aktywne fizyczne, ćwiczące sporty siłowe oraz sportowcy w ogóle. Białko syntetyczne wspomaga przyrost masy mięśniowej, poprzez dużą, skondensowaną dawkę tego makroskładnika. Od rodzaju i jakości produktu zależy jego przyswajalność. Procesy chemiczne wpływają na działanie danej białkowej formy.

Wyróżnić można rodzaje najczęściej stosowane w suplementach białek:

  • białko serwatkowe, uzyskane w procesie filtrowania, ma najwyższą przyswajalność
  • kazeina mleka
  • izolaty białek sojowych
  • albuminy jajka

Niektóre z preparatów posiadają mniej lub bardziej przyswajane białko. Białko serwatkowe wchłania się szybciej i w większej ilości aniżeli białko sojowe. Przed sięgnięciem po suplementy diety, warto rozważyć zróżnicowanie diety tak, aby móc czerpać białko z pożywienia.

Powiązane wpisy

W kategorii:Witaminy i minerały

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Słonecznik łuskany, naturalny - 1kg
Słonecznik łuskany, naturalny - 1kg
11,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.