Herbata z hibiskusa, wytwarzana z suszonych części tej rośliny, ma kolor głębokiej czerwieni. Ma przy tym słodko-cierpki smak podobny do żurawiny i może być spożywana na gorąco lub na zimno w formie herbaty mrożonej.
Jak jeść figi suszone? 5 najlepszych przepisów z figami z kuchni świata
Masz suszone figi w domu i szukasz sposobu na ich kreatywne zastosowanie w kuchni? Suszone figi to nie tylko smaczna, ale i wszechstronna przekąska, którą spożywamy między posiłkami. Figi suszone doskonale komponują się z sałatkami, deserami, a także daniami mięsnymi, dodając im słodkiego akcentu i bogatego aromatu. Poznaj 5 przepisów z figami w roli głównej.
Jakie herbaty i napoje na nerki?
Problemy z nerkami mogą znacząco wpływać na nasze zdrowie i samopoczucie, dlatego warto zadbać o ich odpowiednie wsparcie. Wybór odpowiednich napojów może pomóc w oczyszczaniu nerek, łagodzeniu stanów zapalnych i zapobieganiu infekcjom. Dowiedz się, jakie napoje warto włączyć do codziennej diety, aby wspomóc pracę nerek i poprawić ich funkcjonowanie.
Dlaczego warto jeść papryczki piri piri? Poznaj ich właściwości i zastosowanie (przepisy)
Papryczki piri piri, znane także jako chili Bird Eyes, to jedne z najostrzejszych papryczek na świecie, które zdobyły popularność w kuchniach od afrykańskiej po portugalską. Ich wyjątkowa ostrość oraz lekko owocowy i wędzony smak sprawiają, że doskonale pasują zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów. Piri piri to jednak nie tylko pikantny akcent w kuchni, ale także bogactwo witamin i przeciwutleniaczy, które mogą wspierać zdrowie. Dlaczego warto je jeść i jak najlepiej wykorzystać je w kuchni? Sprawdź nasz przewodnik po chili Bird Eyes i odkryj nowe pomysły na ich zastosowanie.
Na co pomaga ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy jest bardzo popularnym środkiem spożywczym o wszechstronnym prozdrowotnym działaniu. Można go przygotować samodzielnie albo kupić gotowy w sklepie. Jak go spożywać i na jakie przypadłości pomaga?
Jaki miód na odchudzanie?
Miód jest jednym z najcenniejszych darów natury. Znany jest ze swoich właściwości leczniczych, dlatego będąc na diecie odchudzającej, warto zastąpić cukier miodem. W jaki sposób miód wspomaga odchudzanie?
Jak gotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana należy do jednych najzdrowszych kasz. Przede wszystkim jest kaszą bezglutenową, ma właściwości alkalizujące i zawiera wiele przeciwutleniaczy. To tylko kilka z wielu powodów, które powinny przekonać was, że włączenie jej do diety jest znakomitym pomysłem. Abyśmy mogli cieszyć się w pełni ze wszystkich walorów kaszy jaglanej, musimy wiedzieć jak odpowiednio ją przygotować. W tym artykule odpowiadamy na większość waszych pytań związanych z gotowaniem kaszy jaglanej na sypko, bez woreczka, na słodko i w innych różnych wariantach.
Kwasek cytrynowy – jak stosować?
Kwasek cytrynowy ma liczne zastosowania, nie tylko kulinarne. Sprawdzi się jako składnik kosmetyków, a także zastąpi wiele środków chemicznych o nieobojętnym działaniu na ludzki organizm. Pora dowiedzieć się o nim czegoś więcej.
Suszone owoce a cukrzyca (z tabelką IG)
CCukrzyca jest jedną z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. Czy diabetyk może jeść suszone owoce? A jeżeli tak, to jakie? Dowiedz się, czym jest indeks glikemiczny i dlaczego jest taki ważny dla diabetyków. W tym artykule znajdziesz też listę z wartościami IG dla owoców suszonych.
Jak gotować ryż basmati?
Gotowanie ryżu basmati to coś więcej niż tylko wrzucenie go do wody. Jeśli chcesz, by twój ryż był lekki, puszysty i pełen charakterystycznego aromatu, warto poznać kilka sprawdzonych technik. W tym artykule dowiesz się, jak dzięki prostym, ale skutecznym trikom, przygotować ryż basmati, który zachwyci smakiem i teksturą.
Jaki miód na jelita i lepsze trawienie?
Miód od wieków ceniony jest nie tylko za swoje walory smakowe, ale przede wszystkim za liczne właściwości prozdrowotne. Jednym z jego najważniejszych działań jest korzystny wpływ na układ pokarmowy. Okazuje się, że regularne spożywanie miodu może stymulować pracę jelit, wspierać trawienie, a także łagodzić objawy różnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Jaki miód najlepiej wpływa na układ pokarmowy?
Fasola czerwona (Red Kidney) – właściwości i zastosowanie w kuchni
Fasola Red Kidney, z jej intensywnym czerwonym kolorem i charakterystycznym kształtem, jest cenionym składnikiem diety wegetariańskiej i roślinnej. Nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również dostarcza cennych składników odżywczych, takich jak białko roślinne, błonnik i minerały. Dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym fasola Red Kidney wspiera zdrowie i pomaga w walce z wieloma schorzeniami. Dlaczego warto jeść czerwoną fasolą i jak można ją wykorzystać w kuchni, aby czerpać pełnię korzyści z jej spożycia.