Jednym z prozdrowotnych właściwości miodu jest stymulowanie pracy układu pokarmowego. Jaki miód najlepiej wpływa na układ pokarmowy?
Czy miód dobrze wpływa na jelita i trawienie?
Tak. Miód zawiera wiele cennych dla zdrowia minerałów, enzymów i aminokwasów. Od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej m.in. do wzmocnienia układu odpornościowego i łagodzenia stanów zapalnych. Miód pomaga również w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom stosowany jest także w leczeniu chorób układu pokarmowego. Miód łagodzi także dolegliwości bólowe ze strony układu pokarmowego oraz pomaga w zwalczaniu bakterii.
Korzyści lecznicze ze stosowania miodu na układ pokarmowy
- W jego składzie znajdują się enzymy, które przyspieszają proces trawienia węglowodanów i cukrów prostych.
- Miód pomaga w leczeniu biegunki, ponieważ zawiera cukry, które są dłużej rozkładane w żołądku i jelitach. Zawiera również minerały: potas, sód i magnez, które warto uzupełniać w czasie biegunki.
- Miód zawiera methylglyoxal (metyloglioksal), czyli roślinny związek organiczny, który odpowiada za jego właściwości antybakteryjne i przeciwutleniające. Związek ten po raz pierwszy został wyizolowany w 2007 przez niemieckich i nowozelandzkich naukowców. Methylglyoxal pomaga w leczeniu chorób żołądka, wywołanych przez bakterię Helicobacter pylori.
- Miód wzmacnia układ odpornościowy, ponieważ zawiera przeciwutleniacze oraz związki zwalczające bakterie i wirusy. Badanie[1] wykazało, że miód hamuje rozmnażanie się drobnoustrojów i wszystkich patogenów występujących m.in. w układzie pokarmowym.
- Miód składa się głównie z cukrów prostych sacharozy i glukozy. W jego składzie znajdują się również inne rodzaje jednocukrów m.in. disacharydy: maltoza oraz kilka oligosacharydów. W zależności od rodzaju miodu cukrów prostych jest ich od 5 do 10%. Są mniej słodkie od mono- i disacharydów oraz wykazują potencjalne funkcje prebiotyczne.
Jedzenie miodu a IBS – jak działa?
Badanie[2] wykazało, że miód ma działanie przeczyszczające. Dzięki temu może pomóc osobom zmagającym się z IBS, cierpiącym na wzdęcia lub zaparcia (typ zaparciowy). Miód jest bogaty we fruktozę (FODMAP), dlatego niektóre osoby z IBS powinny go ograniczyć, a inne mogą go dobrze tolerować.
Przeprowadzone do tej pory badania nie wykazały jednoznacznie czy miód może nasilać lub łagodzić objawy u osób z IBS. Osoby cierpiące na IBS powinny po prostu spróbować, czy są wrażliwe na działanie fruktozy z miodu.


Jaki miód będzie najlepszy na układ pokarmowy?
Każdy z miodów wspiera w inny sposób działanie układu pokarmowego:
- miód wielokwiatowy: zalecany przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Ze względu na łagodny smak może być podawany dzieciom;
- miód rzepakowy: pomaga w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego, a zwłaszcza chorób wątroby, trzustki, nerek, dwunastnicy i wrzodów żołądka;
- miód spadziowy: wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego i dróg moczowych. Ma działanie antybiotyczne i antyseptyczne;
- miód akacjowy: pomocny jest w leczeniu stanów zapalnych stawów, skurczów jelita grubego i cienkiego oraz wrzodów żołądka i dwunastnicy. W chorobach wrzodowych przyspiesza regenerację błony śluzowej;
- miód mniszkowy: zalecany jest szczególnie przy zaburzeniach trawienia, chorobach żołądka, jelit, wątroby. Sprawdzi się również przy skurczach żołądka i jelit;
- miód faceliowy: pomocny jest w leczeniu nieżytu żołądka;
- miód wrzosowy: rekomendowany w leczeniu zapalenie jelit, chroni układ pokarmowy przed rozwojem zakażeń.


Jak stosować miód na jelita i lepsze trawienie?
- Na nadkwaśność żołądka oraz chorobę wrzodową żołądka i jelit stosuje się roztwór z 3-4 łyżek miodu rozpuszczonych w szklance wody. Roztwór należy wypić około godzinę przed każdym posiłkiem. Kurację trzeba stosować przez około 2 miesiące.
- Aby przyspieszyć przemianę materii, należy przygotować mieszankę z ½ szklanki letniej wody, 2 łyżek miodu i soku z ½ cytryny. Pić codziennie rano na czczo.
Jak jeść miód, aby poprawić działanie układu pokarmowego?
Aby stymulować pracę układu pokarmowego, możesz jeść miód na różne sposoby:
- Rano na czczo jedną lub dwie łyżeczki miodu.
- Wypić rano na czczo ciepłą wodę z jedną łyżką miodu.
- Z miodu i cynamonu przygotuj pastę i smaruj nimi pieczywo zamiast dżemu. Takie pieczywo jedz codziennie.
- Jeśli lubisz jogurt naturalny, to możesz dodać do niego 1-2 łyżeczki miodu.
- Jeśli chcesz wspomóc pracę układu trawiennego, to przed każdym posiłkiem wypij mieszankę wody z octem i miodem. Do 240 ml ciepłej wody dodaj 2 łyżki octu i jedną łyżkę miodu. Wymieszaj.
Przypisy:
- Carbohydrate composition of honey from different floral sources and their influence on growth of selected intestinal bacteria: An in vitro comparison, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996905000505?via%3Dihub [dostęp 25.05.2022r]
- Gut microbiota is involved in the alleviation of loperamide‐induced constipation by honey supplementation in mice, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7455974/ [dostęp 25.05.2022r]