Dieta ketogeniczna to typowa dieta eliminacyjna, co oznacza, że zawiera długą listę niedozwolonych produktów. Celem tej diety jest osiągnięcie i utrzymanie stanu ketozy, w którym organizm spala tłuszcz zamiast węglowodanów jako główne źródło energii. Aby to osiągnąć, konieczne jest drastyczne ograniczenie spożycia węglowodanów, co sprawia, że wybór odpowiednich produktów staje się kluczowy. Czy orzechy należą do produktów, które należy wyeliminować z diety ketogenicznej? Po które można sięgać bez obaw?
Przyprawa curry w proszku – wszystko, co chcesz o niej wiedzieć
Curry to przyprawa, która kojarzy nam się z Indiami oraz kuchnią indyjską. Być może zaskoczeniem będzie dla was fakt, że nazwa 'curry’ i sama przyprawa naprawdę nie pochodzi z Indii. Czym jest naprawdę curry?
15 herbat, które pomogą na wzdęcia.
Wzdęcia to powszechny, ale często wstydliwy problem, z którym boryka się wielu Polaków. Powstają na skutek nadmiernego gromadzenia się gazów w przewodzie pokarmowym, co może być wynikiem złych nawyków żywieniowych, stresu lub problemów trawiennych. Na szczęście istnieją naturalne metody, które mogą przynieść ulgę – jedną z nich są ziołowe herbaty. Oto 15 herbat, które pomogą złagodzić wzdęcia i poprawić komfort trawienny.
Figi suszone i ich właściwości. Dlaczego warto je jeść?
Figi to wyjątkowe owoce, które od wieków cieszą się popularnością zarówno jako smaczna przekąska, jak i wartościowy składnik diety. Bogate w naturalne cukry, błonnik, witaminy oraz minerały, figi suszone są cenione za swoje liczne właściwości zdrowotne. Dzięki procesowi suszenia zyskują intensywny, słodki smak oraz przedłużoną trwałość, co czyni je doskonałym dodatkiem do różnych potraw, a także zdrową alternatywą dla słodyczy.
Cukrzyca ciążowa i dieta. Czy można jeść orzechy i suszone owoce?
Cukrzyca ciążowa jest jedną z najczęstszych dolegliwości występujących u kobiet w ciąży. Leczona jest głównie dietą. Co można jeść, mając cukrzycę ciążową?
Dlaczego warto jeść fasolę i która jest najzdrowsza? Właściwości i rodzaje.
Fasola jest jedną z najczęściej uprawianych roślin strączkowych na świecie. Ceniona jest ze względu na wysoką zawartość białka oraz witamin z grupy B (co jest bardzo ważne dla wegetarian). Czym jest fasola? Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść?
Antyrakowy superfood – 12 pokarmów, które obniżają ryzyko raka
Z roku na rok zwiększa się zachorowalność na nowotwory. Choć żaden pojedynczy produkt nie zmniejszy ryzyka zachorowania na raka, to spożywanie co najmniej kilku produktów z naszej antyrakowej listy może zmniejszyć ryzyko zachorowania nawet o 40%. Jakie produktu warto włączyć do diety, aby zapobiegać rakowi?
8 przepisów na zdrowe przekąski dla dzieci z suszonych owoców
Rodzice coraz częściej szukają zdrowych przekąsek dla swoich pociech. Suszone owoce mają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Są również zdrowszą alternatywą dla słodyczy. Jak przyrządzić zdrowe przekąski dla dzieci?
Mąka z tapioki – do czego ją stosować? Właściwości i skład.
Coraz większą popularnością w Polsce cieszą się produkty bezglutenowe, tym samym więcej osób sięga po mąki niezawierające glutenu. Jedną z nich jest mąka z tapioki. Co warto wiedzieć o tym produkcie?
Mąka owsiana – właściwości i zastosowanie
Mąka owsiana uważana jest za jeden ze zdrowszych zamienników mąki pszennej. Polecana jest nie tyko dla osób na diecie bezglutenowej, lecz również tych cierpiących na różnorodne dolegliwości m.in. z układem sercowo-naczyniowym. Jak stosować mąkę owsianą w domu?
Orzechy brazylijskie. Poznaj ich właściwości
Orzechy brazylijskie, zbierane w amazońskich lasach deszczowych, wyróżniają się wyśmienitym kremowym smakiem i wysoką zawartością selenu. Dlaczego warto je włączyć do swojej diety?
Jak często jeść orzechy włoskie?
Orzechy włoskie, bogate w cenne składniki odżywcze, mogą znacznie poprawić nasze zdrowie i samopoczucie. Spożywane regularnie, w umiarkowanych ilościach, przyczyniają się do poprawy funkcji serca, kondycji psychicznej oraz zdrowia jelit. Jak często warto powinniśmy sięgać po orzechy włoskie, aby czerpać z nich maksimum korzyści i jakie są zalecane dawki, by uniknąć ewentualnych skutków ubocznych.