Tymianek jest ziołem pochodzącym z rejonu Morza Śródziemnego. Stosowany jest ze względu na swoje walory smakowe oraz właściwości prozdrowotne. Do czego można stosować tymianek świeży, a do czego suszony? Czy można je stosować zamiennie?
Co jeść, aby podnieść testosteron? 15 produktów
Obniżony poziom testosteronu może negatywnie wpływać na wiele aspektów życia mężczyzn, począwszy od funkcji seksualnych, przez różnego rodzaju dolegliwości fizyczne, aż po zaburzenia natury psychicznej. Czym jest testosteron? Co jeść, aby zwiększyć jego poziom?
Figi suszone – ile dziennie?
Mimo tego, że stanowią świetną przekąskę, nie należy zajadać się nimi bez umiaru. Gdy przesadzimy, dostarczymy do organizmu sporą dawkę kalorii. Optymalnie z zachowaniem rozwagi dziennie można zjeść kilka sztuk (2-3) suszonych fig. Taką ilość warto potraktować jako samodzielny przerywnik w ciągu dnia lub też dodać do innego posiłku.
Jak przygotować suszone figi?
Suszone figi są egzotyczną i słodką przekąską, która podbija serca wielu smakoszy. Można traktować je jako samodzielny element między posiłkami, gdy pojawi się ochota na coś słodkiego. Jak przygotować suszone figi? Czy warto je moczyć? Suszone figi są gotowe do spożycia zaraz po otwarciu opakowania, i choć wiele osób cieszy się ich smakiem w tej…
Ryż na masę. Jaki ryż jeść przed i po treningu?
Zdajesz sobie sprawę, że ryż jest jednym z chętniej spożywanych pokarmów przez sportowców? To uwielbienie do ryżu nie wynika jedynie z preferencji smakowych, chociaż niewątpliwie jest on smacznym dodatkiem do potraw. Ryż jest szczególnie ceniony i spożywany przede wszystkim przez tych, którzy potrzebują budować masę ciała.
Ryż jaśminowy i jego właściwości
Ryż jaśminowy to wyjątkowy rodzaj ryżu, który przyciąga uwagę swoim charakterystycznym, delikatnie kwiatowym zapachem oraz subtelną, lekko słodkawą nutą. Choć na stałe zadomowił się w kuchniach Azji Południowo-Wschodniej, coraz częściej pojawia się na naszych stołach jako doskonała baza do dań o intensywnych smakach. Jednak ryż jaśminowy to nie tylko walory kulinarne – jego właściwości oraz wysoki indeks glikemiczny sprawiają, że warto poznać go bliżej i dowiedzieć się, jak najlepiej wykorzystać jego potencjał w codziennym gotowaniu.
Jak uprażyć orzechy laskowe?
Prażenie orzechów laskowych to doskonały sposób na to, żeby wydobyć z nich wyrazisty smak i aromat. Możemy uprażyć orzechy laskowe na dwa sposoby: w piekarniku i na patelni.
Jak często jeść orzechy nerkowca?
Nerkowce są doskonałą przekąską, ale również dość kaloryczną i… uzależniająca. Ile jeść orzechów nerkowca dzienni i jak często, aby korzystnie wpływały na nasz organizm?
Mąka orkiszowa – jej zalety i zastosowanie
Mąka orkiszowa zdobywa coraz większą popularność w polskiej kuchni. Jej zalety znane są od tysiącleci. Jakie ma właściwości i jak stosować mąkę orkiszową w przepisach?
Jakie suszone owoce i orzechy pomagają na zaparcia?
Zaparcia to wstydliwy, ale także nieprzyjemny problem dotykający sporej części Polaków. U niektórych ten problem jest przelotny, u innych natomiast rozwija się w tak zwane zaparcia nawykowe. Istotny wpływ na poradzenie sobie z nieprzyjemnymi dolegliwościami ma właściwa dieta. Sięganie po suszone owoce i orzechy pomaga w poradzeniu sobie z nimi. Które produkty najlepiej wybrać?
Jak często jeść orzechy pekan?
Orzechy pekan coraz częściej pojawiają się na naszych stołach jako chrupiąca przekąska lub dodatek do popularnych owsianek czy musli. Jak często i w jakiej porcji należy je spożywać?
Dlaczego płatki gryczane? Poznaj ich właściwości i zastosowanie
Chociaż nazwa może zasugerować coś innego, gryka nie jest zbożem. Ziarna zawierają błonnik i białko, a także różne przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze. Zazwyczaj spożywa się je w formie kasz, płatków śniadaniowych, otrębów i mąki. Można z nich zrobić makarony, naleśniki, owsiankę i wypieki. Sprawdź, dlaczego warto włączyć płatki gryczane do swojej diety!