Papryczki piri piri należą do jednych z najostrzejszych na świecie. Dlaczego warto je jeść i jakie mają zastosowanie w kuchni? Zobacz nasz kompletny przewodnik na temat chili Bird Eyes.
Skąd pochodzą papryczki piri piri?
Papryczki piri-piri nazywane również pili pili, peri peri, chili Bird Eyes (afrykański ptasie oko) to odmiana Capsicum frutescens. Peri peri znane są jako z papryczki z Afryki, tymczasem tak naprawdę pochodzą z Ameryki Południowej. Zostały sprowadzone do Mozambiku w 1487 roku przez przybywających z Ameryki Portugalczyków.
Papryczki te mają różne nazwy w zależności od regionu i miejsca, w którym są używane. Nazwa „piri piri” pochodzi z języka suahili i oznacza „pieprz pieprzowy”. Papryczki piri piri bardzo często określane są też afrykańskim czerwonym diabłem lub chili Bird Eyes, czyli afrykańskim „ptasim okiem”. To ostatnie bezpośrednio nawiązuje do charakterystycznego kształtu i wyglądu papryczek.
Obecnie papryczki piri piri uprawiane są przede wszystkim w krajach afrykańskich. Do wiodących producentów należą Uganda, Malawi, Zimbabwe, Zambia i Rwanda.
Jak wyglądają papryczki piri piri?
Roślina, na której rosną piri piri, jest klasycznym reprezentantem gatunku Capsicum frutescens. Doskonale czują się w tropikalnym, ciepłym i gorącym klimacie. Z tego powodu uprawiane są w centralnej i południowej Afryce. Byliny piri piri rosną krzaczasto i rzadko osiągają wysokość większą niż jeden metr.
Niedojrzałe papryczki przybierają zieloną barwę, która później zmienia kolor na czerwony. Mają zazwyczaj koło 2 do 5 cm długości. Są podłużne i zwężają się ku końcowi. Owoce na krzewie są skierowane we wszystkich kierunkach – rosną prosto, poziomo lub lekko zwisają.
Jaką mają ostrość papryki piri piri?
Papryczki piri piri swoją niezwykłą popularność zawdzięczają przede wszystkim ostrości, która plasuje je na szczycie najgorętszych i najostrzejszych papryk na świecie. Ostrość papryczek mierzona skalą Scoville’a waha się na poziomie od 80 000 do 150 000 SHU. A to oznacza, że wyżej od niej znajduje się tylko i wyłącznie odmiana red savina.
Oczywiście na świecie istnieją również papryki, które są znacznie mocniejsze od piri piri. Najostrzejsza papryka wpisana do księgi Guinnessa miała przecież ponad 2 miliony SHU (Carolina Reaper – 2 200 000 SHU).
Atutem piri piri jest nie tylko sama ostrość, ale również mieszanka smaków i aromatów, w której na pierwszy plan wysuwa się słodka i wędzona nuta. Nie daj się tylko nabrać! Piri piri są bardzo zwodnicze. Na początku nie czuć ich diabolicznej ostrości, która ujawnia się dopiero na samym końcu.
Papryczki piri piri – składniki odżywcze
Roślina, na której rosną papryczki, ceniona była nie tylko ze względu na walory kulinarne. Łodydze papryki przypisywano właściwości magiczne (wykonywano z niej amulety). Wykorzystywano ją również do celów leczniczych. W lasach Amazonii zmielone kłącza pili pili stosowane były do leczenia epilepsji i chorób układu nerwowego a w Ekwadorze do obniżenia gorączki i przy informacjach grypy. W Peru i Kolumbii z piri piri (znanych również jako chintul lub kajiji) przygotowywano miksturę miłosną zwaną pusanga. Papryki sprawdzały się również jako antidotum na ukąszenia węży.
Papryczki piri piri o oprócz swojej ostrości dostarczają organizmowi wiele cennych składników. W strąkach papryczek zawarte są liczne przeciwutleniacze i mikroelementy w tym witaminy z grupy B (B1, B2, B3), kwas foliowy, potas, fosfor, żelazo i wapń. Czerwona piri-piri zawiera w swoim składzie więcej witaminy A niż świeża marchewka. Suszenie papryczek sprawia, że zawartość witaminy A i karotenu w jednej porcji papryczek jest jeszcze większa.
Kapsaicyna znajdująca się w dużych ilościach w papryczkach w dużej ilości działa jak naturalny antybiotyk. Hamuje i opóźnia rozwój drobnoustrojów w organizmie człowieka, jak również w produktach spożywczych. Regularne spożywanie pili pili pobudza nasz metabolizm ukrwienie organizmu krążenie, a także apetyt.
I na koniec informacja, która z pewnością ucieszy osoby, które znajdują się na diecie redukcyjnej i odchudzającej. Papryczki nie zawierają tłuszczu, mają mało kalorii za to są bardzo bogate w błonnik.
Zdrowotne właściwości papryczek chili Bird Eyes
Wspomagają proces trawienia.
Papryczki piri piri, podobnie jak wszystkie ostre papryki, pobudzają wydzielanie soków i przez to korzystnie wpływają na proces trawienia. Kapsaicyna zawarta w paprykach stymuluje działanie układu pokarmowego (żołądek, błony śluzowe jamy ustnej, jelita). Działają również jako lekki i naturalny środek przeczyszczający.
Mocny przeciwutleniacz
Chili Bird Eyes zawierają również w swoim składzie wiele przeciwutleniaczy w tym kwercetynę i luteolinę oraz flawonoidy. Chronią komórki naszego organizmu przed stresem oksydacyjnym i w ten sposób pomagają zapobiegać chorobom układu krążenia czy wszelkiego rodzaju nowotworom.
Mają właściwości przeciwzapalne
Kapsaicyna zawarta w pili pili może działać przeciwzapalnie. Szczególnie pomaga na bóle reumatyczne, a także bóle związane ze stawami, kośćmi (w tym rwę kulszową), a także fibromialgię, bóle i skurcze mięśniowe,
Wspierają odchudzanie
Jak wspominaliśmy wcześniej, papryczki piri piri nie zawierają sobie tłuszczu i są niskokaloryczne. Kapsaicyna przekształca zły tłuszcze w dobre tłuszcze. Poprzez przyspieszenie metabolizmu papryczki pomagają spalić ponadprogramowy tłuszcz. W ten sposób szybciej pozbywamy się niechcianej tkanki tłuszczowej i nadmiaru kalorii.
Korzystne dla cukrzyków
Bogata w kapsaicynę papryczka piri piri korzystnie działa również na organizm osób chorych na cukrzycę. Jak wynika z badań kapsaicyna odgrywa bardzo istotną rolę w obniżaniu poziomu cukru we krwi, a także przyczynia się do eliminowania złego cholesterolu.
Właściwości potowe i moczopędne
Zwiększone spożycie papryczek ostrych papryczek powoduje również zwiększone wydzielanie potu. Im więcej się pocisz, tym więcej i złych toksyn zostaje wydalonych z twojego organizmu. W ten sposób za pomocą papryczek Piri Piri możesz wspierać oczyszczanie swojego organizmu.
Właściwości antybakteryjne peri peri
Ostre papryczki mają również udowodnione działania przeciwbakteryjne. Pomagają w eliminacji niektórych szczepów bakterii, które odpowiedzialne są za powstawanie infekcji jelitowych. Może łagodzić przeziębienia i inne choroby bakteryjne.
Lepsze samopoczucie
Piri piri zapewniają nie tylko wiele emocji i intensywny ostry smak, ale również dobre samopoczucie. Jak to się dzieje? Okazuje się, że po zjedzeniu papryczek w organizmie podnosi się poziom endorfin – hormonów przyjemności, które zapewniają nam dobre samopoczucie. Jak widać spożywanie papryczek piri piri może poprawić nam humor.
Zastosowanie piri piri w kuchni
Ze względu na swoją ostrość i charakterystyczny smak chili Bird Eyes są chętnie wykorzystywane w potrawach. Jak wspominaliśmy wcześniej, oprócz ostrości wyróżniają lekko owocową i wędzoną nutą, która doskonale pasuje do dań i podkreśla ich pikantność.
Papryczki piri piri stosowane są w wielu kuchniach świata, ale szczególnie kuchni afrykańskiej, a także portugalskiej. W potrawach wykorzystuje się nie tylko papryczki świeże, ale również suszone i mielone (przyprawa piri piri). Jednym z najpopularniejszych produktów, które wytwarzany jest na bazie papryczek chili Bird Eyes jest ostry sos piri piri.
Świeże papryczki często używane są w marynacie z różnymi składnikami: m.in. cebulą, czosnkiem, bazylią, liściem laurowym itp.
W wersji ususzonej można je stosować w całości, jak również zmielić na proszek i używać jako przyprawę.
Peri peri możesz wykorzystywać wszędzie tam, gdzie chcesz dodać potrawom tej charakterystycznej słodkiej i wędzonej pikantności. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs i sosów. Do najbardziej znanych potraw z papryczkami należy kurczak piri piri – jedno z tradycyjnych dań Mozambiku.
Papryczki suszone piri piri można dodawać również do wszelkiego rodzaju sałatek. Odważniejsi, którzy kochają eksperymenty smakowe, mogą również wykorzystać je w deserach. Podobno lody z dodatkiem piri piri są… intrygujące.