Kasza jaglana należy do jednych najzdrowszych kasz. Przede wszystkim jest kaszą bezglutenową, ma właściwości alkalizujące i zawiera wiele przeciwutleniaczy. To tylko kilka z wielu powodów, które powinny przekonać was, że włączenie jej do diety jest znakomitym pomysłem. Abyśmy mogli cieszyć się w pełni ze wszystkich walorów kaszy jaglanej, musimy wiedzieć jak odpowiednio ją przygotować. W tym artykule odpowiadamy na większość waszych pytań związanych z gotowaniem kaszy jaglanej na sypko, bez woreczka, na słodko i w innych różnych wariantach.
Jak smakuje gotowana kasza jaglana?
Kasza jaglana wyróżnia się łagodnym, kukurydzianym smakiem z odrobiną słodyczy. Jeżeli zdecydujemy się na uprażenie kaszy jaglanej przed gotowaniem, dodatkowo wydobędziemy charakterystyczny, orzechowy aromat i smak. Zaletą kaszy jaglanej jest jednak to, że podobnie jak ryż bardzo dobrze wchłania smaki innych składników. Z kaszy jaglanej możemy zrobić danie na słodko jak i w wersji pikantnej. Wszystko zależy od tego, jakie składniki dodamy do wody czy wywaru, w którym będziemy ją gotować.
Czy namoczyć kaszę jaglaną przed gotowaniem?
Wstępnie namoczyć czy nie namoczyć? To jedno z pytań, które z pewnością zadajecie sobie przed rozpoczęciem gotowania kaszy jaglanej. Moczenie kaszy jaglanej przed gotowaniem nie jest konieczne, ale warto to zrobić. W trakcie moczenia następuje hydroliza kwasu fitynowego. W ten sposób namoczona kasza jaglana jest łatwiejsza do strawienia, a składniki w niej zawarte lepiej wchłaniają się do organizmu. Minusem moczenia kaszy jaglanej jest to, że zazwyczaj jest to dość czasochłonny proces.
Jeżeli planujesz przygotować posiłek z kaszy jaglanej, najlepiej namocz ją dzień wcześniej. W tym celu zalej kaszę jaglaną trzy razy większą ilością wody i pozostaw na co najmniej 7 osiem godzin. Po tym czasie odlej wodę z naczynia i dokładnie wypłucz.
Jeżeli nie masz tyle czasu na przygotowanie kaszy, nie musisz jej moczyć. Przed gotowaniem jednak dobrze ją wypłucz, aby pozbyć się nadmiaru skrobi.
Czy trzeba płukać kaszę jaglaną?
Płukanie kaszy jaglanej nie jest koniecznością. Kasza jaglana w przeciwieństwie do sorgo nie zawiera gorzkich tanin, czy jak komosa ryżowa – saponin. Płukanie kaszy jaglanej zalecane jest wtedy, kiedy nie została namoczona. Płuczemy ją pod kranem z gorącą lub zimną wodą, aby usunąć zanieczyszczenia.
Czy uprażyć kaszę jaglaną przed gotowaniem?
Dobrym sposobem na wzmocnienie orzechowego smaku jest uprażenie ziaren przed gotowaniem. Kaszę jaglaną prażymy w tradycyjny sposób na rozgrzanej patelni tak, aby nie przypalić ziarenek. Więcej na ten temat przeczytasz w: Jak uprażyć kaszę jaglaną?
Gotowanie kaszy jaglanej na różne sposoby: na sypko, na słodko i pikantnie
1. Gotowanie kaszy jaglanej na sypko
Korzystając z tego przepisu, otrzymasz sypką, pyszną kaszę jaglaną, która sprawdzi się jako dodatek do różnych potraw, a także sałatek.
Składniki:
- 1 szklanka surowej kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody (lub rosołu, jeśli wolisz)
- 1/4 łyżeczki soli, opcjonalnie
- 1 łyżka masła niesolonego, opcjonalnie
Przygotowanie:
- Praż kaszę jaglaną a dużej patelni z grubym dnem lub w dużym rondlu. Podpiecz surową kaszę jaglaną na średnim ogniu przez 4-5 minut lub do momentu, gdy zmieni kolor na intensywny, złoty kolor, a ziarna staną się pachnące.
- Dodaj wodę i sól na patelnię i dobrze wymieszaj kaszę jaglaną.
- Zagotuj mieszaninę, a następnie przykręć i gotuj na wolnym ogniu.
- Dodaj masło i przykryj garnek. Masło zapobiega sklejaniu się kaszy jaglanej.
- Gotuj na wolnym ogniu, aż ziarna wchłoną większość wody ok. 15 minut. Mieszaj oszczędnie. Zbyt energiczne mieszanie rozbije ziarna i zmieni teksturę.
- Podobnie jak większość zbóż, kasza jaglana potrzebuje trochę czasu, aby w pełni wchłonąć płyn. Pozostaw na 10 minut pod przykryciem i zdejmij z ognia.
- Po tym czasie spulchnij kaszę widelcem i dopraw do smaku. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
2. Kasza jaglana à la owsianka na śniadanie
Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 4 szklanki wody
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną przepłucz czystą wodą.
- Umytą kaszę zalej 4 szklankami wody w garnku. Dodaj więcej wody, jeśli wolisz rzadszą owsiankę.
- Doprowadź garnek do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Co jakiś czas mieszaj, aby nie przywierała.
- Dodaj szklankę mleka do ugotowanej kaszy jaglanej i przygrzej na średnim ogniu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Wyłącz i odstawi mieszaninę na kilka minut.
Tak przygotowana kasza jaglana doskonale nadaje się na śniadania. Dodaj swoje ulubione posiekane owoce i orzechy; skrop łyżką miodu wielokwiatowego lub syropu klonowego, a Twoje smaczne i zdrowe śniadanie jest gotowe.
3. Kasza jaglana na pikantnie
Jak wspominaliśmy wcześniej, kasza jaglana doskonale wchłania smak i aromat różnych płynów zdrówka. Z tego względu, jeżeli chcemy przygotować kaszę jaglaną do pikantnych lub obiadowych dań, dobry pomysłem jest od razu gotować ją w bulionie warzywnym, wołowym czy też wzbogacić wodę różnymi przyprawami.
4. Kasza jaglana na słodko
Jeżeli chcesz uzyskać kaszę jaglaną na słodko, wówczas dobrym pomysłem będzie wykorzystać do tych celów różnego typu masło mleko roślinne, migdałowe, sojowe czy ryżowe z dodatkiem cynamonu lub innych przypraw.
Kasza jaglana czas gotowania
Czas gotowania kaszy jaglanej zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania. Zazwyczaj kasza jaglana w pełni ugotowana jest po 15 minutach.