Pieprz zielony coraz chętniej gości na naszych stołach. Mało kto wie, że ma również prozdrowotne właściwości. Dlaczego warto jeść pieprz zielony? Do czego można go stosować?
Czym jest pieprz zielony?
Zielony pieprz pochodzi z tropikalnego pnącza. Tego samego, z którego produkowany jest pieprz czarny czyli Piper nigrum L.. Na czym polega różnica? Na momencie zbioru i sposobie obróbki. Pieprz zielony wytwarzany jest z niedojrzałych ziaren. Zaraz po zbiorze owoce są suszone na słońcu, gotowane oraz zabezpieczane siarczanem potasu, aby zatrzymać proces utleniania, który powoduje, że pieprz zielony zmienia kolor na czarny. Następnie zielone owoce są liofilizowane albo odwadniane, marynowane w kwasie octowym lub mlekowym albo konserwowane solanką.
Czym różni się pieprz zielony od czarnego?
Ziarna czarnego pieprzu tak samo, jak zielone są niedojrzałymi owocami krzewu Piper nigrum L. – zbierane są w tym samym czasie. Ziarna czarnego pieprzu najpierw są gotowane, a następnie suszenie na gorąco. Ciepło wykorzystywane w tym procesie rozbija ściany komórkowe, a następnie powoduje ich brązowienie. Różnicą między zielonym a czarnym pieprzem jest czas zbioru oraz proces, któremu ziarna poddawane są po zebraniu.
Jaki ma smak zielony pieprz?
Zielony pieprz ma kwiatowy smak i aromat, z nutą pieprzowo – sosnową. Jest mniej ostry niż pieprz czarny. W skali ostrości pieprz zielony ma 3, a czarny 7. Nuty smakowe po zjedzeniu zielonego pieprzu pojawiają się bardzo powoli – dopiero po około 10 sekundach można w pełni docenić rześkość smaku. Dlatego najczęściej spożywa się najczęściej tylko całe wcześniej zamarynowane ziarna.
Właściwości prozdrowotne zielonego pieprzu
Zielony pieprz ma wiele właściwości prozdrowotnych:
- wspomaga proces trawienia – zwiększa produkcję soków trawiennych i pobudza metabolizm;
- ma działanie przeczyszczające – zawiera błonnik pokarmowy, który ułatwia trawienie;
- ma właściwości dezynfekujące;
- przeciwzapalne – dlatego zalecany jest zwłaszcza przy chorobach układu moczowego;
- usprawnia krążenie krwi;
- ma działanie odkrztuszajace;
- łagodzi ból mięśni;
- wpływa pozytywnie na układ nerwowy – m.in. łagodzi skutki stresu.
Pieprz zielony do czego?
Zielony pieprz cechuje się znacznie delikatniejszym smakiem. Jest słodszy, mniej cierpki i rozwija swój aromat dopiero po zmiażdżeniu. Jego szczególny smak sprawia, że jest szeroko stosowany w kuchni chińskiej
- Ze względu na finezję używa się go szczególnie do pasztetów mięsnych, rybnych czy warzywnych. Można nim doprawić rożnego typu przetwory, w tym dania z dziczyzny, kaczki czy drobiu.
- Możesz użyć całego zielonego pieprzu lub po prostu pokruszonego w sosach śmietanowych, farszach i pasztetach, marynatach.
- Można zmielić ziarna i dodać, np. do zupy warzywnej, do dań z makaronu. Delikatny smak zielonego pieprzu świetnie komponuje się z owocami, np. ananasem. Marynowany zielony pieprz idealnie nadaje się do sosu maślanego.
Pasta z zielonego pieprzu, czosnku i cynamonu jest doskonałym dodatkiem do świeżych ryb. - Marynowany zielony pieprz podkreśla również smak popularnych dań takich jak m.in. jajecznica, omlety i dip jogurtowy.
Jak zamarynować zielony pieprz?
Ziarna zielonego pieprzu mogą zostać zamarynowane w zalewie octowej lub słonej. Zalewę można przygotować również wg przepisu na marynowane warzywa. Marynowany pieprz jest łagodniejszy i ma wyrazisty smak. Pieprz po odsączeniu z zalewy można rozdrobnić lub dodać do potraw w całości.
Jak zrobić sos z zielonego pieprzu?
Składniki:
- 2 łyżki zielonego pieprzu z zalewy,
- 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek,
- 2 cebule szalotki,
- 1 szklanka bulionu,
- ½ szklanki śmietany kremówki,
- ½ łyżeczki tymianku,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej patelnię.
- Wlej na nią olej lub oliwę z oliwek.
- W międzyczasie cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Wsyp na patelnię.
- Podsmaż.
- Zalej bulionem i gotuj około 10 min. Aż bulion się zredukuje do połowy objętości.
- Dodaj zielony pieprz i śmietanę.
- Gotuj do zgęstnienia około 3 min.
- Dopraw.
Gdzie kupić zielony pieprz?
Świeży zielony pieprz warto zakupić tylko w sklepach ze zdrową żywnością. Dzięki temu można mieć pewność, że jest wysokiej jakości.