Miód lipowy jest smaczny i pożywny. Z tego powodu cieszy się dużą popularnością. Jakie konkretnie właściwości ma ten rodzaj miodu?
Z czego powstaje miód lipowy?
Miód lipowy to miód jednokwiatowy. Produkowany jest w Ameryce Północnej, Wielkiej Brytanii, innych częściach Europy i Azji. Popularny jest także w Polsce. Pochodzi z nektaru kwiatów lipy. To bardzo miododajna roślina. Niestety, pszczelarze nastawiający się na produkcję i sprzedaż tego rodzaju miodu, co roku odczuwają niepewność co do jego ilości. Lipy mają ogromny potencjał do produkcji dużej ilości miodu. Jednak pogoda często może przeszkadzać w osiągnięciu tego celu.
Miód lipowy – wygląd i smak
Kiedy miód lipowy jest najświeższy, jest stosunkowo klarowny z zielonym odcieniem. Z upływem czasu zmienia kolor na żółty aż do bursztynowego. Krystalizuje się szybko – w ciągu około czterech miesięcy – ze względu na wysoki stosunek glukozy do fruktozy. Ponieważ jest to miód o jasnym kolorze, dziwi jego mocny smak i aromat. Niektórzy twierdzą, że początkowo pachnie drzewnie, a potem wyczuwają miętowy, mentolowy zapach. Smak miodu lipowego jest słodki, pikantny i lekko gorzki.

Miód lipowy – wartości odżywcze
Miód lipowy w sumie składa się z ponad 400 substancji i związków organicznych. W porównaniu z innymi rodzajami miodu zawiera więcej witamin z grupy B, a także witaminę C, biotynę i niacynę. Co istotne, rozkład minerałów, w tym wapnia, magnezu, potasu i cynku jest prawie identyczny z ich rozkładem w ludzkim ciele, co sprawia, że są one łatwo wchłaniane.
Działa antybakteryjnie
Miód lipowy ma także interesując właściwości zdrowotne. Zawiera on nadtlenek wodoru, który skutecznie spowalnia rozprzestrzenianie się bakterii. Za sprawą kwaśnego pH oraz niskiej wilgoci, miód lipowy wpływa także na zatrzymanie się rozwoju bakterii w miejscu objętym infekcją.
Na kaszel i ból gardła
Tego rodzaju miód jest szczególnie dobry jako środek na kaszel oraz ból gardła. To bardzo typowe objawy infekcji dróg oddechowych. Działanie miodu polega na oblepianiu wyściółki gardła przez jego gęstą konsystencję. Dzięki temu zapobiega pojawieniu się różnego rodzaju podrażnień. Wyściółka szybciej się goi i infekcja ma łagodniejszy przebieg. Dodatkowo niweluje on odruch kaszlu.


Miód lipowy a alergia
Podobnie jak wszystkie miody, również lipowy może wywoływać reakcję alergiczną. Jest on szczególnie groźny dla osób ze zdiagnozowaną alergią na pyłek lipy. W takim przypadku należy bezwzględnie go unikać. Postępować tak trzeba również przy alergii na pszczoły miodne i wytwarzane przez nie enzymy. W takim przypadku także należy unikać miodu lipowego i nie tylko. Bardzo często zdarza się, że alergie na pyłki zwiększają ryzyko pojawienia się innych alergii, w tym pokarmowych.
Miód lipowy: jak go stosować dobrze?
Miód lipowy najwięcej wartości odżywczych ma w formie surowej, niepodgrzewany i nieprzetworzony. Ciepło niszczy jego dobroczynne właściwości i czyni go nieskutecznym. Najlepiej dodawać go do lekko ostudzonej herbaty i stosować surowy miód do chleba, smoothie i owoców. Sposobem na dostarczenie organizmowi maksymalnej dawki substancji odżywczych, jest włożenie łyżeczki miodu pod język i przytrzymanie go przez chwilę. W ten sposób wchłaniane są różne cenne składniki. Szczególnie istotne są enzymy, które już w żołądku są neutralizowane. Najwięcej wartościowych składników będzie miał ekologiczny miód bez żadnych dodatków, pochodzący z pewnego źródła.
Miód lipowy – przeciwwskazania
Miód lipowy jako źródło cukrów prostych, jest niewskazany dla osób chorujących na cukrzycę i otyłych. Może wywoływać insulinooporność, jeżeli spożywany jest w nadmiarze.