Amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Nazywany jest coraz częściej zbożem XXI wieku. Czym jest amarantus? Dlaczego warto włączyć go do codziennej diety?
Jaka herbata na migrenę i ból głowy?
Ból głowy i migrena są dolegliwościami, na które cierpi bardzo wiele dorosłych osób. Najczęściej nie zwiastują żadnych poważniejszych problemów zdrowotnych. Czy można ból głowy wyleczyć herbatą?
Co zrobić z mąki orkiszowej?
Mąka orkiszowa po latach niebytu coraz częściej pojawia się na polskich stołach. do polskich domów. Dowiedz się z czego powstaje mąka orkiszowa, jakie są jej rodzaje i co można z niej zrobić?
Które suszone śliwki wybrać ?
Suszone śliwki warto włączyć do diety, ze względu na bogactwo wartości odżywczych. Wyróżniają się głębokim czerwono-brązowym kolorem, miękką konsystencją i słodkim smakiem. Które suszone śliwki wybrać ?
Które daktyle wybrać ?
Daktyle to słodkie i sycące owoce. Które daktyle wybrać ? Daktyle Medjool, Irańskie, Deglet Nour czy może odmiany Ameri, Deri i Halawi ? Sprawdź, czym się różnią.
Które migdały wybrać ?
Migdały występują w wielu odmianach. Ich rodzaj i formę trzeba dobrać do osobistych preferencji. Czym różnią się migdały kalifornijskie Nonpareil, Carmel i australijskie ? Które migdały wybrać ?
Czy kasza gryczana ma gluten?
Czy kasza gryczana zawiera w składzie gluten? Czy osoby z celiakią mogą jeść kaszę gryczaną białą i prażoną? Odpowiadamy!
Kasza gryczana i jej właściwości
Bezglutenowa kasza gryczana to produkt, którego nie powinno zabraknąć w zdrowej diecie. Oprócz wybornego smaku i konsystencji oferuje szereg cennych składnik odżywczych. W jej składzie znajduje się skrobi, białka, błonnika pokarmowego, cennych mikroelementów i przeciwutleniaczy. Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną? Czy jest zdrowa?
Dlaczego warto jeść migdały na noc?
Migdały to doskonała przekąska dla wszystkich tych, którzy mają problemy z zaśnięciem. Zawierają składniki, które korzystnie wpływają na działanie naszego układu nerwowego i stymulują produkcję hormonu snu, czyli melatoniny.
Daktyle: ile jeść dziennie?
Daktyle świeże to nieocenione źródło składników odżywczych (m.in. błonnika, witamin A, B1, C, B2 i potasu) oraz energii (wysoka zawartość cukrów prostych). Z tego powodu nie wolno zajadać się nimi bez ograniczeń. Ile jeść daktyli dziennie?
Dlaczego migdały pomagają na zgagę?
Jedzenie migdałów to jeden z najlepszych domowych sposobów na zniwelowanie zgagi. Migdały również wywierają korzystny wpływ na funkcjonowanie całego układu pokarmowego.
Aloes suszony i świeży: właściwości i zastosowanie
Od wieków znane są właściwości prozdrowotne aloesu. Liście tej rośliny bogate są w witaminy i minerały oraz przeciwutleniacze. Dlaczego warto jeść aloes kandyzowany? Do czego można go używać?