Kawa jest aromatycznym czarnym napojem, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. Wielu z nas szuka idealnego smaku tego naparu, wtedy pojawia się wybór między kawą ziarnistą, a mieloną, która z nich jest lepsza?
Kawa mielona – charakterystyka, wady i zalety
Kawa mielona nazywana również kawą sypaną przygotowywana jest z wypalonych, a następnie zmielonych drobno ziaren. Największą zaletą jest cena – nawet kilkanaście procent niższa do kawy ziarnistej. Jest łatwa w przygotowaniu, a parzenie ulubionego napoju nie zabiera dodatkowego czasu (nie trzeba mielić ziaren). Jedną z istotniejszych wad kawy mielonej jest to, że nigdy nie wiadomo, z jakich ziaren została przygotowana. Zmielone ziarna kawy mają tendencję do „gazowania”, dlatego taka kawa bardzo często długo leżakuje. Niestety z powodu tego procesu wietrzeje, tracąc swój smak i aromat oraz właściwości odżywcze. Jeśli preferujesz kawę mieloną, to sugerujemy kupować wyłącznie małe opakowania świeżo mielonej kawy.
Kawa ziarnista – charakterystyka, wady i zalety
Kawa ziarnista jak nazwa wskazuje, produkowana jest z wypalonych ziaren kawy. Wysokiej jakości kawa ziarnista zawiera od 0,7 do 4,0% kofeiny. Ma intensywny smak i mocny aromat z wyczuwalnymi nutami smakowymi. Ma intensywny zapach, po którym wielu koneserów kawy potrafi rozpoznać w naparze dodatkowe nuty smakowe np. cytrusy czy czekoladę. Taka kawa po otwarciu kusi swoim zapachem. Kawa ziarnista zawiera wyłącznie specjalnie wyselekcjonowane ziarna. Kolejną zaletą kawy ziarnistej jest większa zawartość składników odżywczych, a tym samym ma więcej korzyści prozdrowotnych. Kawa ziarnista mocniej stymuluje organizm. Jedną z najważniejszych wad kawy ziarnistej jest to, że do jej przygotowania niezbędny jest specjalny sprzęt – ekspres do kawy z młynkiem lub młynek do kawy. Mielenie ziaren przed przygotowaniem aromatycznego naparu zabiera czas. Kolejną wadą jest cena – kosztuje kilkadziesiąt procent więcej niż kawa mielona.


Czym różni się kawa mielona od kawy ziarnistej?
Kawa mielona to nic innego jak zmielone wcześniej ziarna. Konsument nigdy nie wie, jakie ziarna zostały użyte do produkcji kawy. Kawa ziarnista jak sama nazwa wskazuje, składa się ze starannie wyselekcjonowanych ziaren, które wymagają zmielenia przed zaparzeniem.
Czy kawa ziarnista jest bardziej aromatyczna od kawy mielonej?
Jak już wspomnieliśmy, kawa ziarnista jest bardziej aromatyczna od kawy mielonej. Wyrafinowani smakosze tegoż trunku potrafią wyczuć różnorodne nuty smakowe m.in. owoców, a nawet czekolady.
Czy kawa ziarnista działa mocniej od kawy mielonej?
Kawa mielona bardzo szybko się utlenia, co powoduje, że traci swoje właściwości pobudzające. Kawa ziarnista mielona jest na kilka minut przed przygotowaniem, dzięki temu lepiej stymuluje organizm, a tym samym ma większe właściwości pobudzające niż gotowa kawa mielona.
Kryterium | Kawa ziarnista | Kawa mielona |
---|---|---|
Smak | Ziarna kawy mają tendencję do posiadania pełniejszego smaku. Ziarna zawierają oleje odpowiedzialne za smak, które zaczynają ulatniać się po zmieleniu. | Po zmieleniu kawa zaczyna tracić swój smak i moc. Im dłużej od momentu mielenia, tym więcej smaku kawa traci. |
Data ważności | Ziarna kawy trwają znacznie dłużej, zwłaszcza jeśli są przechowywane prawidłowo. | Po zmieleniu kawa zaczyna tracić ważność i powinna być przechowywana starannie oraz zużyta w krótkim czasie. |
Łatwość użycia | Mielenie własnych ziaren wymaga specjalistycznego sprzętu, praktyki (jeśli używasz ręcznego młynka) i więcej czasu. | Zmielona kawa jest znacznie bardziej dostępna, jeśli chodzi o sprzęt i wiedzę potrzebną do przygotowania kawy. |
Cena | Wielu specjalistycznych palarni oferuje ziarna kawy i kawę mieloną w tej samej cenie, a także ściera je tak, aby pasowały do preferowanej metody parzenia. | Można znaleźć kawę mieloną w tej samej cenie co ziarna w większości kawiarni i palarni. Najtańszą kawą, jaką można kupić, są zazwyczaj mieszanki Arabiki i Robusty dostępne w supermarketach. |
Rozmiar mielenia | Masz znacznie większą kontrolę nad ziarnami, co oznacza, że kawę można zmielić do dowolnej metody parzenia, o ile Twój młynek jest wszechstronny. To ułatwia uzyskanie idealnego ekstraktu przy espresso. | Niektóre kawy mielone można kupić tak, aby pasowały do konkretnego sprzętu do parzenia, ale większość jest jednorodna i nie jest mielona z uwzględnieniem tej kwestii |
Opakowanie | Mogą być dostępne w większych opakowaniach | Zaleca się kupowanie mniejszych partii na raz |
Która kawa lepsza?
Jak już wspomnieliśmy kawa ziarnista, ma zdecydowanie więcej zalet niż mielona. Można ją przygotować samodzielnie poprzez zmienienie ziaren w młynku lub przygotować napój za pomocą ekspresu z młynkiem. Jeśli preferujesz kawę mieloną, to wybieraj wyłącznie świeżo mieloną w przystosowanym do tego pojemniku. Zachęcamy jednak do przekonania się do kawy ziarnistej, ponieważ możesz cieszyć się dłużej jej walorami smakowymi.
Podsumowanie:
- Kawa ziarnista: Jest to wybór dla tych, którzy cenią sobie jakość i chcą mieć pełną kontrolę nad procesem parzenia kawy. Chociaż wymaga to dodatkowego sprzętu i czasu, daje to bardziej satysfakcjonujący wynik w smaku.
- Kawa mielona: Jest to wybór dla tych, którzy szukają wygody i szybkości przy minimalnym sprzęcie. Chociaż jest to bardziej dostępne, istnieją pewne kompromisy jeśli chodzi o świeżość i jakość smaku.