Dieta lekkostrawna bogatoresztkowa zawiera więcej niż przeciętna błonnika pokarmowego, dlatego stosowana jest w dolegliwościach układu pokarmowego. Co należy wiedzieć o diecie bogatoresztkowej?
Z czym pić zieloną herbatę?
Zielona herbata jest jednym z najbardziej popularnych napojów spożywanych na świecie. Ma wiele zalet zdrowotnych, ale jest doceniana również z uwagi na swój smak. Można ją podawać z różnymi dodatkami, przez co dłużej się nie znudzi.
Kawa czy zielona herbata – porównanie
Zarówno kawa, jak i zielona herbata mają w swoim składzie kofeinę. Tak naprawdę są to jedyne źródła tego składnika w diecie człowieka. Czy oba napoje są tak samo zdrowe i czy warto po nie sięgać?
Stopień palenia kawy: o co chodzi?
Ziarna kawy muszą zostać przetworzone, abyś mógł przygotować z nich swój ulubiony napój. Czym są stopnie palenia kawy? Jaką kawę warto wybrać?
Jak dobrze przyprawiać potrawy? 25 sztuczek
Właściwe używanie przypraw do potraw jest sztuką. Poznaj sprawdzone triki na dobre przyprawianie dań
Kasza jaglana czy płatki jaglane?
Kasza jaglana to wartościowe źródło błonnika a także wielu mikroelementów w tym żelaza i witamin z grupy B. Czy płatki jaglana oferują tyle samo wartości odżywczych? Kiedy warto postawić na płatki a kiedy na kaszę jaglaną?
Czy w ciąży można pić kawę?
Wiele ciężarnych zastanawia się, czy picie kawy jest bezpieczne dla dziecka. Choć napój ten nie jest zakazany przez ginekologów, to nie można przesadzać z jej ilością. Jakie dawki kawy są bezpieczne w ciąży?
Jak prawidłowo doprawiać pieprzem?
Pieprz jest podstawową przyprawą w wielu domach. W jaki sposób właściwie doprawiać tą przyprawą potrawy?
Jak zrobić mąkę migdałową w domu?
Mąka migdałowa to podstawowy element upieczenia makaroników. Sprawdzi się jednak nie tylko jako składnik tego deseru. Można ją przygotować samodzielnie w domu, ale czy efekt będzie zadowalający?
Soczewica zielona czy czerwona — porównanie
Soczewica jest jednym z popularniejszych warzyw wśród wegan i wegetarian z uwagi na dużą zawartość białka roślinnego. Którą soczewicę wybrać zieloną czy czerwoną?
Miód spadziowy – rodzaje, właściwości i zastosowanie
Miód spadziowy znajduje się w gronie najdroższych miodów produkowanych w Polsce. Wyróżnia się oryginalnym, intensywnym smakiem i żywicznym aromatem. Ceniony jest za swoje prozdrowotne działanie. Dlaczego i przy jakich dolegliwościach warto spożywać miód spadziowy?
Skórka pomarańczowa – właściwości i zastosowanie
Pomarańcze są jednym z najbardziej popularnych owoców cytrusowych. Oprócz soczystego miąższu można też konsumować skórkę, która również ma wiele prozdrowotnych właściwości. Dlaczego warto jeść skórkę pomarańczową? Do czego można ją stosować?