Makadamia, podobnie jak i inne orzechy, mogą być wprowadzone do jadłospisu dziecka już po ukończeniu szóstego miesiąca życia. Jednak najlepszą formą podawania są zmielone orzechy lub zrobione z nich pasty. Wynika to ze słabego uzębienia i możliwości zadławienia się. Dopiero 5-latki mogą spożywać całe orzechy.
Czarnuszka: jak ją jeść?
Cenne zdrowotne właściwości czarnuszki i ciekawy smak sprawiają, że w kuchni jest powszechnie stosowanym składnikiem. Świetnie sprawdza się w formie oleju, całych i mielonych ziaren. Oprócz tego jest lżejszą alternatywą dla pieprzu. Korzenny smak i zapach uwydatni zalety każdej potrawy.
Kiedy kasza jaglana dla dziecka?
Kasza jaglana idealnie sprawdzi się do rozszerzania diety maluszka. Ma wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego nazywana jest królową kasz. Jest świetnym źródłem białka. Jak i kiedy wprowadzać kaszę do diety maluszka?
Czy śliwki suszone odchudzają?
Dzienne spożywanie kilku suszonych śliwek na pewno sprzyja odchudzaniu. Podczas stosowania diety są one świetną przekąską, ale również dodatkiem do posiłków. Jako źródło sorbitolu i błonnika znacznie poprawia pracę układu trawiennego. Oprócz tego zawarte pektyny, czyli węglowodany ograniczają wchłanianie cukrów i dają większe uczucie nasycenia. Dzięki temu osoba będąca na diecie nie ma ochoty podjadania między posiłkami i potrafi zrezygnować ze słodyczy i innych niezdrowych przekąsek.
Jaka kasza na odchudzanie?
Podczas diety istotny jest dobór właściwych produktów. Powinny one dostarczać do organizmu cenne składniki odżywcze, tak aby wspomagać pracę układu trawiennego i odchudzanie. Do takich należą kasze, a konkretnie: gryczana, jęczmienna i jaglana.
Syrop daktylowy – właściwości i zastosowanie
Syrop daktylowy jest jednym z najbardziej wartościowych zamienników białego cukru. Wyróżnia się intensywnym daktylowym smakiem i aromatem smak. Z czego powstaje syrop daktylowy? Dlaczego warto go używać w kuchni?
Śliwki suszone kalifornijskie i ich właściwości
Śliwki suszone to produkt otrzymywany w wyniku wysuszenia owoców śliwy, szczególnie odmiany węgierka. Zaliczane są one do grona bakalii. Prawdopodobnie suszone śliwki pochodzą z rejonu Morza Kaspijskiego, skąd wywodzi się także samo drzewo śliwy. Suszenie było sposobem na przedłużenie trwałości owoców.
Gotowanie komosy ryżowej: jak ugotować i uprażyć quinoa?
Komosa, czyli inaczej popularna quinoa jest doskonałą podstawą do przyrządzania dań. Komosę ryżową białą i czerwoną możemy przygotować na kilka sposobów: klasycznie ugotować, uprażyć na patelni i… zrobić z niej komosę dmuchaną (jak klasyczny popcorn). Poznaj sprawdzone sposoby na gotowanie quinoa.
Kasza gryczana palona a niepalona
Na rynku dostępne są dwa rodzaje kaszy – palona i niepalona. Ta pierwsza nazywana jest kaszą prażoną ciemną ta druga to kasza gryczana biała. Czym się różnią?
Herbata Rooibos – właściwości i zastosowanie
Rooibos jest czerwonym krzewem pochodzącym z terenów RPA, gdzie uprawiany jest od kilku stuleci. Herbata rooibos ceniona jest za łagodny smak, delikatny bursztynowy kolor oraz szereg właściwości prozdrowotnych. Czym jest herbata rooibos? Dlaczego warto ją pić?
15 herbat oczyszczających organizm
Bez herbaty lub kawy nie wyobrażamy sobie poranka. Jedną z nich są różnorodne zioła oczyszczające, gdy są właściwie dobrane, mają pozytywny wpływ na organizm. Niektóre z nich dodatkowo mają działanie uspokajające i zmniejszające stres. Czym są herbaty oczyszczające? Jak działają?
Od kiedy migdały dla dziecka?
Prawidłowo zbilansowana dieta jest często zmartwieniem wielu rodziców. Jeśli również należysz do tego grona, to polecamy podawać dzieciom migdały ze względu na bogactwo składników odżywczych.