Dieta paleo z roku na rok zyskuje na popularności. Inspirowana jest jadłospisem naszych przodków żyjących w czasach prehistorycznych. Uchodzi za sposób żywienia, który zapobiega pojawianiu się chorób cywilizacyjnych. Czym jest dieta paleo? Jakie mąki można stosować?
Cynamon – 16 zaskakujących zastosowań
Cynamon stosowany jest głównie w kuchni jako aromatyczna korzenna przyprawa. W swoim składzie ma cenne substancje czynne, które mają pozytywny wpływ nie tylko na człowieka, lecz również na rośliny. Do czego można stosować cynamon?
Pomidory suszone – jak i z czym podawać?
Suszone pomidory są jednym z elementów diety śródziemnomorskiej. Można zakupić je bez dodatków albo z kaparami, ziołami, pestkami słonecznika etc. Suszone pomidory pasują do sałatek, zapiekanek, tart, a także spaghetti, pizzy, kanapek, serów. Jak jeść i z czym serwować suszone pomidory?
Fasola mung – właściwości i zastosowanie (przepisy)
Rośliny strączkowe od wieków stosowane są w polskiej kuchni. Od kilku lat można zauważyć wzrost zainteresowania fasolą mung, która ma zastosowanie w wielu różnych przepisach. Jak gotować fasolę mung? Co można z niej przygotować?
Jakie płatki jeść przy refluksie?
Niektóre rodzaje płatków śniadaniowych zalecane są przy refluksie, ponieważ pomagają zapobiegać atakom tej choroby i łagodzą jej objawy w ciągu dnia. Jakie płatki śniadaniowe warto jeść przy refluksie?
Płatki orkiszowe dla niemowlaka. Od kiedy podawać i w jakiej formie?
Wprowadzanie nowych produktów do diety maluszka jest bardzo ważnym etapem w jego rozwoju. W tym czasie kształtuje się smak, dlatego tak ważne jest podawanie maluszkowi produktów bez dodatków soli i cukru. Dlaczego warto wprowadzić płatki orkiszowe do diety niemowlaka?
Ksylitol fiński i jego właściwości
Ksylitol fiński, czyli cukier brzozowy, to substancja słodząca naturalnego pochodzenia, należąca do grupy alkoholi cukrowych. Czy ksylitol jest zdrowy? Jakie ma właściwości?
Jagody goji i ich właściwości
Jagody Goji nie bez powodu zaliczane są do kategorii superfoods. Co zawierają i dlaczego warto włączyć je do diety? Poznaj ich właściwości!
Dlaczego warto jeść płatki orkiszowe? Właściwości płatków orkiszowych.
Płatki orkiszowe są przez wielu dietetyków uznawane za superfood – zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Dlaczego warto jeść płatki orkiszowe? Czy każdy może je jeść?
Jak jeść płatki orkiszowe? Przepisy na zdrowe posiłki.
Płatki orkiszowe są świetnym zamiennikiem płatków owsianych. Mają bardzo dużo witamin i minerałów. Są świetnym dodatkiem zarówno do słodkich, jak i słonych potraw. Jak najlepiej jeść płatki orkiszowe?
Czym zastąpić komosę ryżową? 7 doskonałych zamienników.
Komosa ryżowa (quinoa) jeszcze kilka lat temu był stosunkowo trudno dostępnym produktem. Obecnie znajdziemy ją w większości sklepów spożywczych, super- i hipermarketów, a także w sieciach dyskontów. Pomimo tego, nie zawsze jest dostępna. Co zrobić, gdy znaleźliśmy przepis na świetne danie, ale jednym ze składników jest właśnie komosa? Czy istnieje alternatywa dla komosy ryżowej w daniach? Jakie są zamienniki quinoa przepisach?
Młody jęczmień i jego właściwości
Jęczmień to jednoroczna roślina należąca do rodziny traw. Jest to roślina paszowa, pokarmowa i lecznicza. Młody jęczmień jest niczym innym, jak właśnie tą rośliną uprawną zbieraną na wczesnym etapie wzrostowym, dzięki czemu jest prawdziwą bombą witaminową.