• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Dieta bezglutenowa: na czym polega i co jeść?

Dieta bezglutenowa jest jedną z popularniejszych diet eliminacyjnych. Polega na wyeliminowaniu ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Witaminy i minerały / Produkty bogate w białko roślinne

7 stycznia 2020

Produkty bogate w białko roślinne

Spis treści pokaż
1. Od ilości spożywanego białka zależy:
2. Synteza białek w organizmie
3. Źródła białka roślinnego
4. Białko w produktach zwierzęcych
5. Zapotrzebowanie na białko
6. Odpowiednia ilość białka a niespożywanie mięsa i dieta roślinna
7. Tryptofan
8. Suplementacja białka

Białko jest niezbędnym dla organizmu makroskładnikiem, który pełni wiele istotnych funkcji: buduje tkanki, enzymy i hormony.

Od ilości spożywanego białka zależy:

  • ogólny rozwój człowieka, a w tym wzrost
  • jako element układu immunologicznego, białko wspiera pracę układu odpornościowego
  • regeneracja tkanek, gojenie się ran
  • transport składników odżywczych, białko jest transporterem tlenu (hemoglobiny), żelaza, witaminy B12, witaminy A i innych składników.

Synteza białek w organizmie

Za syntezę, czyli powstawanie białka, odpowiadają aminokwasy. Dzielą się na: endogenne (dostarczanie ich z pożywieniem nie jest konieczne) oraz egzogenne, czyli takie, które muszą być spożywane co dzień. Aminokwasem warunkowo potrzebnym jest arginina, a jej zapotrzebowanie zgodnie z nazwą zwiększa się np. podczas dużej ilości stresu lub różnych stanów chorobowych.

Do syntezy białka potrzebne są także tłuszcze oraz węglowodany.

Zapotrzebowanie na białko zależy od wielu czynników, np.:

  • indywidualnego zapotrzebowanie kalorii
  • stanu zdrowia (warto zwiększyć spożycie białko w wypadku urazów lub niektórych dolegliwości jak biegunka czy krwotoki)
  • wieku i stanu fizjologicznego 
  • ciąży
  • masy ciała i aktywności fizycznej
  • wartości odżywczej spożywanego białka

Źródła białka roślinnego

W tabeli poniżej podane są roślinne produkty bogate w lizynę oraz białko wraz z przykładowymi ilościami:

ProduktPorcjaZawartość białka (g)Zawartość lizyny (mg)
mąka sojowa0,5 szkl.271640 
soja Natto (fermentowane ziarna soi) i soja gotowana0,5 szkl.171000 
tempeh0,5 szkl.17750
tofu0,5 szkl.10560
płatki owsiane0,5 szkl.13545
czerwona i czarna fasola0,5 szkl.7,2500
biała fasola0,5 szkl.9,5650
pistacje0,5 szkl.13700
pestki dyni0,5 szkl.17700
orzechy ziemne (arachidowe)0,5 szkl.19680
soczewica0,5 szkl.9620
ciecierzyca0,5 szkl.5,6380
groch żółty0,5 szkl.8590
pestki słonecznika0,5 szkl.12500
nasiona sezamu niełuskanego¼ szkl.7,7240
orzechy włoskie¼ szkl.7,5220
nasiona konopi łuskane (są bardzo bogate w białko)3 łyżki9,5380
migdały¼ szkl.7,5220
mąka pszenna0,5 szkl.6,5145
orzechy nerkowca2 łyżki5,15265
nasiona chia3 łyżki4,7275
kasza jaglana0,5 szkl.3,0588,5

Lizyna jest niezwykle ważnym aminokwasem w diecie (szczególnie roślinnej). Spożywając produkty bogate w lizynę, pokrywamy tym samym zapotrzebowanie na białko. Niedobór lizyny w diecie ogranicza syntezę białka.


Opakowanie Go4Taste

Słonecznik łuskany, naturalny - 1kg – cena : 11,00 zł

Słonecznik łuskany, naturalny - 3kg – cena : 30,00 zł

Kup pestki słonecznika sklep go4taste

Białko w produktach zwierzęcych

W tabeli poniżej podana jest zawartość białka w produktach odzwierzęcych. Białko pochodzące z produktów zwierzęcych uważa się za najlepsze jego źródło. Toteż, w poniższej tabeli nie ma podanej ilości aminokwasu lizyny, bo produkty zwierzęce posiadają więcej takich aminokwasów.

ProduktPorcja (g)Zawartość białka (g)
wątróbka100 21
kurczak100 21
wieprzowina10020
krewetki10020 – 27
łosoś10021
makrela wędzona10021
ser gouda10025,5
ser camembert10021,5
twaróg10018,5
jajko*1 szt.6,5 

*białko z jajka kurzego nazywa się niekiedy białkiem kompletnym, jest ono najbardziej zbliżone do białek ustrojowych człowieka

Zapotrzebowanie na białko

GrupaŚrednie zapotrzebowanie (g)Zalecane (g)
Niemowlęta

Dzieci 0 – 9 lat1214
Chłopcy 10 – 12 lat30-5040-60
Mężczyźni35-6545-75
Dziewczęta 10-18 lat30-4040-50
Kobiety30-5540-70
Kobiety w ciąży/ laktacja45-7555-95 lub więcej

*Tabela wg. Norm żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja

Odpowiednia ilość białka a niespożywanie mięsa i dieta roślinna

Z pewnością ten wątek budzi wiele wątpliwości i jest jednym z najczęściej zadawanych pytań osobom, które stosują dietę roślinną. Wiele osób sądzi, że niejedzenie mięsa powoduje niedobór białka w diecie. Udowodnionym faktem jest, że rośliny strączkowe, oleiste [nasiona, orzechy], glony czy gryka, posiadają wystarczające ilości białka, aby zapewnić jego odpowiednią ilość. W zasadzie to bardzo proste, aby w diecie roślinnej zapewnić sobie dzienną dawkę białka.

Tryptofan

Jest niezbędnym aminokwasem wchodzącym w skład białek. Dzięki temu składnikowi dochodzi w ciele do istotnych przemian związków jak serotonina i tryptamina. Związki te odpowiedzialne są za dobry nastrój, energię i wewnętrzną harmonię. Przemiany tryptofanu są także źródłem melatoniny, niacyny i roślinnych hormonów wzrostu. Tryptofan odpowiada zatem za wiele ważnych procesów, często nazywa się go naturalnym antydepresantem.

Produkty bogate w tryptofan:

  • nasiona dyni i słonecznika
  • fasola czarna
  • orzechy arachidowe
  • soja/ tofu
  • migdały
  • orzechy laskowe
  • brokuły
  • groszek
  • bataty
  • fasola mung
  • spirulina
  • białko jaja
  • dorsz
  • ser cheddar

Opakowanie Go4Taste

Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil – cena : 42,00 zł

Kup migdały kalifornijskie sklep go4taste

Suplementacja białka

Tę formę dostarczania białka, stosują często osoby aktywne fizyczne, ćwiczące sporty siłowe oraz sportowcy w ogóle. Białko syntetyczne wspomaga przyrost masy mięśniowej, poprzez dużą, skondensowaną dawkę tego makroskładnika. Od rodzaju i jakości produktu zależy jego przyswajalność. Procesy chemiczne wpływają na działanie danej białkowej formy.

Wyróżnić można rodzaje najczęściej stosowane w suplementach białek:

  • białko serwatkowe, uzyskane w procesie filtrowania, ma najwyższą przyswajalność
  • kazeina mleka
  • izolaty białek sojowych
  • albuminy jajka

Niektóre z preparatów posiadają mniej lub bardziej przyswajane białko. Białko serwatkowe wchłania się szybciej i w większej ilości aniżeli białko sojowe. Przed sięgnięciem po suplementy diety, warto rozważyć zróżnicowanie diety tak, aby móc czerpać białko z pożywienia.

Powiązane wpisy

W kategorii:Witaminy i minerały

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Słonecznik łuskany, naturalny - 1kg
Słonecznik łuskany, naturalny - 1kg
11,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.