• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Dlaczego migdały pomagają na zgagę?

Dlaczego migdały pomagają na zgagę?

Migdały posiadają odczyn zasadowy, dzięki czemu potrafią zobojętniać kwasy żołądkowe. Pomagają więc ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Witaminy i minerały / Produkty bogate w wapń

4 grudnia 2019

Produkty bogate w wapń

Spis treści pokaż
1. Oto naturalne źródła wapnia oraz ich przyswajalność:
2. Produkty bogate w wapń:

W naszym ciele występuje w kościach oraz płynie pozakomórkowym. Zawartość tego pierwiastka, w naszym organizmie wynosi około 1kg!

Przyswajalność danego pierwiastka, zależy od wielkości porcji, tego jak bogate jest w nie dane pożywienie oraz jaki % jest absorbowany przez nasz organizm. Odkryj produkty bogate w wapń, które zapewnią wymagany poziom wapnia.

Oto naturalne źródła wapnia oraz ich przyswajalność:

Produkty bogate w wapń, źródła wapnia
ProduktPorcja (g)Zawartość wapnia
w mg
% przyswajalności
Mleko24030032
Migdały308521
Fasola biała i czerwona10024 i 2222 i 18
Tofu (z wapniem)10020431
Liście rzepy709652
Brokuły713553
Kalafior10027,569
Jarmuż654759
Napój sojowy2401031
Rukiew wodna2023,567
Nasiona sezamu283721
Kalarepa8019,567
Szpinak901225.1
Bataty1002767
Kapusta zielona752565

Produkty bogate w wapń:

Warzywa, rośliny strączkowe i tofu

Wiele produktów roślinnych zawiera też sporą ilość wapnia, ale często jego przyswajalność nie jest już tak dobra. Warzywa liściaste takie jak: pak-choi, kapusta włoska, rukiew wodna, brokuł, liście rzepy czy liście musztardowca, mają wysoką biodostępność (czyli przyswajalność). Wapń przyswaja się z nich podobnie, jak z krowiego mleka.

Nasiona, orzechy, suszone owoce

W nich znajduje się moc minerałów i witamin. Są one bowiem łącznikami między składnikami. Zawierają np. zarazem dużo białka, jak i tłuszczy, wapnia, potasu, selenu czy magnezu. Warto spożywać je zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów oraz samodzielnie.

Wymienić można chociażby: figi, morele, miechunka suszona, orzechy np. pekan, włoskie, nerkowce oraz sezam, szczególnie w formie tahini.

Kwas szczawiowy decyduje głównie o przyswajaniu wapnia z diety. Szczawian wapnia przyswaja się łatwo z przewodu pokarmowego, ulega rozkładowi w kwaśnym środowisku. Należy uważać, aby nie spożywać zbyt dużej ilości szczawianów, jednak przy odpowiednim połączeniom produktów, niweluje się to ryzyko, np.:- tofu i buraki lub kapusta- szpinak i tofu, marchew- kawa z mlekiem roślinnym


Opakowanie Go4Taste

Figi suszone greckie Sykiki - 1kg – cena : 32,00 zł

Kup figi suszone greckie sklep go4taste

Niedobór wapnia może skutkować:

  • osteoporozą, czyli zwapnieniem kości, obniżeniem masy i ich gęstości

Co ciekawe, gęstość kości zwiększa się do 30. roku życia, potem maleje wraz z wiekiem.

Czynniki, które mogą sprzyjać na przyswajalność (lub jego zmniejszenie) wapnia w organizmie:

  • palenie papierosów
  • picie alkoholu
  • aktywność fizyczna, tryb życia
  • masa ciała
  • gospodarka hormonalna
  • inne witaminy i minerały

Zdrowie kości zależy nie tylko od wapnia, ale także od:

  1. aktywności fizycznej; sport, joga,  codzienne spacery
  2. spożywania odpowiedniej dawki innych witamin:
  • białka (spożycie białka w postaci np. roślin strączkowych przynajmniej 1 raz  w ciągu dnia, obniża o 65% ryzyko złamań)
  • witaminy C
  • magnezu
  • potasu
  • witaminy B12
  • witaminy D

pH kwasu żołądkowego wpływa na obniżenie biodostępności wapnia. To znaczy, aby uważać na nadkwasotę wywołaną np. dużą ilością cukru, leków lub alkoholu

Dieta wegetariańska i wegańska a gęstość kości

Wielu badaniach wykazywano, że osoby niejedzące produktów zwierzęcych, mają w organizmie mniejsze ilości wapnia. Badania wykonywane na Oxfordzie (2007 r.) wykazały, że weganie są bardziej podatni na złamania kości o 30%. Natomiast między wegetarianami a osobami jedzącymi mięso, nie zauważono różnic. Kiedy w 2016 r. powtórzono te same badania, osoby na diecie wegańskiej miały w organizmie zdecydowanie większa ilość wapnia. Powód? Wzrost zainteresowania dietą roślinną, spowodował produkcję większej ilości produktów z wapniem, np. wegańskich mlek z dodatkiem wapnia/alg.

Oczywistym jest, że składniki zwierzęce w diecie można zastąpić roślinnymi odpowiednikami. Trzeba więc pamiętać, że świadoma dieta jest kluczem do zdrowia i dobrego samopoczucia. Przy każdej diecie można dbać o odpowiednią ilość dostarczanych witamin i minerałów.

Suplementacja

Suplementowanie wapnia nie jest już potrzebne, jeżeli dostarczamy jego odpowiednią ilość z pożywienia. Warto mieć na uwadze picie dużej ilości wody mineralnej oraz spożywanie wit. D, która jest niezbędna w procesie wchłaniania wapnia w jelitach.

Przykłady: produkty bogate w wapń z zapewnieniem dziennej dawki (1000 mg) wapnia:

  • łyżka pestek słonecznika, 10 g 
  • łyżka migdały kalifornijskie całe
  • 1 szklanka napoju wzbogaconego o wapń, 240 g
  • bataty 150 g
  • garść jarmużu i szpinaku
  • tofu, pół kostki (ok. 100g)
  • 2 l wysokozmineralizowanej wody

lub:

  • nasiona chia i sezam, 1 łyżka
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • pół szklanki ugotowanej fasoli (białej lub czerwonej)
  • kapusta włoska lub pekińska, 1 szklanka
  • morele i figi suszone, 2 sztuki
  • woda mineralna
  • napój sojowy z wapniem (można go użyć np. do mrożonej kawy, smoothie itp.)

Opakowanie Go4Taste

Morele suszone niesiarkowane - 1kg Jumbo suszone na słońcu – cena : 42,00 zł

Kup morele suszone niesiarkowane sklep go4taste

Powiązane wpisy

W kategorii:Witaminy i minerały

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Figi suszone greckie Sykiki - 1kg
Figi suszone greckie Sykiki - 1kg
32,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.