Witamina D powstaje w skórze z prowitaminy D pod wpływem promieni słonecznych (nadfioletowych). Witamina D3 powstała w wyniku promieniowania, biosyntezy w skórze, stanowi 80 – 100% potrzebnej ilości tej witaminy w naszych organizmach.
Co należy wiedzieć na temat witaminy D
Występuje w dwóch formach:
- ergokalcyferol (witamina D2 ),występuje naturalnie w roślinach i drożdżach
- cholekalcyferol (witamina D3 ), występuje w organizmach zwierząt i ryb, a także pod wpływem promieni słonecznych, powstaje w naszym organizmie
Zadania i działanie wit. D w organizmie
- reguluje gospodarkę wapniowo – fosforową
- dba o zdrowe i mocne kości oraz zęby
- zapobiega krzywicy, choroby kręgosłupa, u dzieci
- zapobiega i pomaga leczyć osteoporozę, zwiększa gęstość kości oraz zapewnia odpowiednią ich mineralizację
- przeciwdziała mięśniobólom
- bierze udział w podnoszeniu odporności organizmu
- działa energizująco na nasz organizm i samopoczucie
- reguluje sen
Źródła witaminy D w pożywieniu
- gorzka czekolada
- grzyby shiitake
- żółtko jaja
- przetwory mleczne, np. ser żółty
- tłuste ryby
- tran
- makrela
- tuńczyk
- łosoś
- śledź
- pstrąg
- *mleko ludzkie
Niedobór witaminy D
Witamina D jest jedną z najważniejszych witamin w całym naszym okresie rozwojowym. Szczególnie istotne jest, aby niemowlęta i dzieci dostawały jej odpowiednią dawkę.
- brak odpowiedniej ilości wit. D w organizmie prowadzi do zaburzeń wchłaniania wapnia i fosforu, które są pierwiastkami wchodzącymi w skład kości
- niedobór witaminy D w diecie kobiety w ciąży, może powodować późniejsze choroby u dziecka, np. krzywicę.
- ograniczony czas przebywania na świeżym powietrzu (spacery, sport) może grozić brakiem witaminy D
Objawy niedoboru wit. D u małych dzieci (niemowląt):
- częsty płacz
- pocenie się głowy i całego ciała
- zaburzenia snu
- brak apetytu i zahamowanie przyrostu wagi ciała
- biegunka lub zaparcia
- ograniczenie ruchowe
Objawy niedoboru u dorosłych:
- zmniejszenie gęstości kości i psucie się zębów
- osteoporoza
- pogorszona jakość snu
- zmniejszona odporność na niektóre choroby zakaźne
- pogorszenie nastroju
- obniżenie poziomu energii
Dzienna dawka witaminy D jest dostarczana już podczas 15 minut przebywania na słońcu (nie jest możliwe przedawkowanie wit. D w tej formie, należy jednak uważać na nadmierną emisję promieni słonecznych, zakrywać głowę i chłodzić ciało).
Położenie geograficzne a witamina D – jak leczyć się naturą
W Polsce czynne promieniowanie słoneczne przypada głównie na miesiące od marca do października, w ty najmocniejsze około czerwca i lipca, a najsłabsze w grudniu.
Aby zapobiegać niskiej ilości witaminy D, należy spędzać wiele czasu na świeżym powietrzu. W okolicy godzin południowych, jeżeli nie doskwiera upał, warto spędzać aktywnie czas na zewnątrz. Kiedy przebywamy w lesie, odbite promienie słoneczne, także przenikają do skóry, racząc nas wysoką dawką potrzebnej witaminy D. W górach zaś, panują najlepsze warunki nasłonecznienia a taka aktywność, niesie ze sobą cały wachlarz korzyści.
Mgła, dym, kurz i (brudne) szyby, pochłaniają promienie nadfioletowe, czyli zmniejszają mocno możliwość wchłaniania witaminy D przez skórę.
Suplementacja
Jeszcze wiele lat temu, za główne źródło witaminy D był uznawany tran. Podawano go zarówno dzieciom, jak i dorosłym. W niektórych krajach nadmorskich, spożywa się go w dużych ilościach, na przykład w Islandii, gdzie dominuje wietrzna i deszczowa pogoda, a mieszkańcy odczuwają brak promieni słonecznych.
Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dlatego spotyka się ją najczęściej w formie kapsułki. Na rynku dostępne są także roślinne odpowiedniki tej witaminy (bez żelatyny i produktów odzwierzęcych). Można spotkać się też z wit. D w kroplach (często podawana dzieciom) lub aerozolu.
Regularne i dłuższe spożywanie odpowiednio dobranej dawki wit. D, pozwala zaobserwować poprawę nastroju oraz lepszą “mobilność” kości i stawów.
Niektóre produkty spożywcze, na przykład nabiał, płatki kukurydziane lub mleka roślinne, są wzbogacane o witaminę D.
Bibliografia:
Domowy poradnik medyczny pod red. K. Janickiego, Warszawa 1989
L. Kie, K. Bonan, Okinawa food, wyd. Muza, Warszawa 2018.