Chociaż nazwa może zasugerować coś innego, gryka nie jest zbożem. Ziarna zawierają błonnik i białko, a także różne przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze. Zazwyczaj spożywa się je w formie kasz, płatków śniadaniowych, otrębów i mąki. Można z nich zrobić makarony, naleśniki, owsiankę i wypieki. Sprawdź, dlaczego warto włączyć płatki gryczane do swojej diety!
Jak powstają płatki gryczane?
Owoce gryki przypominają drobne orzeszki, które po zbiorze należy najpierw poddać prażeniu (obróbce cieplnej), a następnie łuskać. Tak powstaje kasza gryczana, ale można ją poddać dalej przetwarzać. Spłaszczając ziarna gryki, otrzymuje płatki gryczane o grubości 0,2-0.4 mm grubości i kilku milimetrach długości.
Jakie właściwości mają płatki gryczane?
Płatki gryczane mają niski indeks glikemiczny, dlatego nie powodują skoków glukozy we krwi. Węglowodany wchłaniają się powoli do krwiobiegu, zapewniając organizmowi stały dopływ energii. Gryka pomaga w leczeniu cukrzycy i poprawiają odporność na insulinę. Wiele przeciwutleniaczy znajdujących się w kaszy gryczanej wspiera pracę serca. Nie chodzi tutaj tylko o białko, błonnik, witaminy i minerały, lecz także flawonoidy. Jeden z nich, kwercetyna pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Z kolei oligomeryczne proantocyjanidyny, skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Chronią przed niebezpiecznym zapaleniem, przyczyniającym się do rozwoju raka.
Dlaczego warto włączyć płatki gryczane do jadłospisu?
- Płatki gryczana nie zawierają glutenu, dlatego mogą je jeść osoby z celiakią lub mające alergię na wspomniane białko roślinne. Jeśli cierpisz na zaburzenia trawienne, takie jak zespół nieszczelnego jelita, możesz o nie wzbogacić swój jadłospis.
- W płatkach gryczanych znajduje się osiem niezbędnych aminokwasów, które organizm wykorzystuje do budowy komórek i podstawowych funkcji życiowych.
- W porównaniu do prawdziwych zbóż, gryka jest bogatym źródłem lizyny, czyli aminokwasu wzmacniającego tkanki, skórę i układ odpornościowy.
- Oprócz tego płatki gryczane zawierają błonnik, który wspiera pracę jelit i odbudowuje florę bakteryjną. Dodatkowo zaspokaja głód, dzięki czemu pomaga utrzymać prawidłową wagę.
- Dostarczają również dużą dawkę witamin i minerałów, w tym potas, kwas foliowy, cynk, fosfor, mangan, magnez i witaminy z grupy B.
- Regularne jedzenie płotków gryczanych pomaga zmniejszyć stan zapalny i obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.
- Kolejnym ważnym składnikiem jest rutyna, czyli flawonoid pochodzenia roślinnego. Pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu.
Jak stosować płatki gryczane?
Płatki gryczane mają miękką konsystencję, dzięki czemu doskonale sprawdzą się w owsiance, batonikach musli, ciastkach i babeczkach. Możesz podać je na śniadanie, gotując w wodzie lub mleku (krowim lub roślinnym) według instrukcji na opakowaniu. Jeśli chcesz dodać płatki gryczane do sosów lub placków, podduś je lub usmaż. Aby zmaksymalizować korzyści płynące z gryki, wsyp płatki do wody (w proporcji 1:2) i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut lub do ich zmiękczenia.
Prosty przepis na czekoladowo-orzechową gryczankę
Zdrowe śniadanie zapewni Ci energię na cały dzień. Aby przygotować pyszną gryczankę na śniadanie, potrzebujesz:
- ¼ szklanki gorących płatków gryczanych,
- 2 łyżki mąki orzechowej,
- 2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku,
- 5 kropli stewii waniliowej,
- odrobina cynamonu,
- ¾ szklanki wody + ¼ szklanki (dodawanej po ugotowaniu),
- chipsy czekoladowe,
- masło orzechowe.
Przygotowanie:
W misce żaroodpornej do mikrofalówki wsyp płatki gryczane, stewię, mąkę z orzeszków ziemnych, kakao, cynamon, wlej ¾ szklanki wody i dokładnie wymieszaj. Przykryj naczynie ręcznikiem papierowym i włóż do kuchenki mikrofalowej. Ustaw wysoką temperaturę i podgrzewaj przez 90 sekund. Wymieszaj gryczankę i podgrzewaj w mikrofalówce przez 60-90 sekund. Ostrożnie wyjmij miskę i wlej ¼ szklankę wody. Mieszaj, aż uzyskasz kremową, idealną gryczankę. Posyp ją chipsami orzechowymi i nałóż trochę masła orzechowego.