Spis treści
pokaż
Prażenie orzechów laskowych to doskonały sposób na to, żeby wydobyć z nich wyrazisty smak i aromat. Możemy uprażyć orzechy laskowe na dwa sposoby: w piekarniku i na patelni.
Jak uprażyć orzechy laskowe?
- Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Orzechy laskowe w rozłóż równomiernie na blasze do pieczenia.
- Piecz w piekarniku przez 10 minut lub do momentu, aż orzechy laskowe będą aromatyczne i lekko przypieczone, a skórki zaczną pękać.
- Skórki orzechów laskowych mogą smakować bardzo gorzko. Aby je usunąć, umieść orzechy laskowe w czystej ściereczce i delikatnie potrzyj.
Jak uprażyć orzechy laskowe na patelni?
- Przed rozpoczęciem prażenia musimy dobrze rozgrzać patelnię. W ten sposób orzechy szybciej się uprażą i stracą mniej składników odżywczych.
- Na nagrzaną patelnię wrzucamy orzechy i lekko poruszamy naczyniem. Cały czas kontrolujemy stan orzechów i pilnujemy, żeby orzechy się nie przypaliły
- Prażenie trwa bardzo krótko, do momentu, gdy wyczujemy charakterystyczny zapach (lekko przypieczonych pestek). W tym momencie kończymy proces i zdejmujemy orzechy z patelni.
Możesz również kupić gotowe orzechy laskowe prażone.
Przeczytaj więcej na temat właściwości orzechów laskowych w artykule: Orzechy laskowe – właściwości i wartości odżywcze.