Chcesz dodać swoim potrawom ognistego smaku? W takim razie najlepszym rozwiązaniem będzie sięgnięcie po pieprz cayenne, czyli ostrą papryką w proszku. Czym wyróżnia się cayenne i jakie ma właściwości?
Herbata jaśminowa sypana i jej właściwości
Herbata jaśminowa powstaje z połączenia prawdziwych liści herbaty i kwiatów jaśminu. Kwiaty jaśminu są zazwyczaj zbierane z jednej odmiany jaśminu znanej jako Jasminum officinale.
Mąka z ciecierzycy – do czego używać? Wszystko co warto o niej wiedzieć.
Mąka z ciecierzycy to składnik, który warto wpleść do codziennych przepisów. Oprócz wyjątkowego konsystencji i smaku posiada też wiele walorów zdrowotnych. Jak stosować mąkę z cieciorki?
Jak działa guma guar? Właściwości i zastosowanie w kuchni
Guma guar to dość tajemnicza, ale powszechnie występująca w produktach spożywczych, i nie tylko, substancja. Czym tak naprawdę jest czy jest szkodliwa i w jakim celu się ją stosuje?
Tymianek. Poznaj jego właściwości
Tymianek to śródziemnomorskie zioło, które słynie z właściwości dietetycznych, dekoracyjnych i leczniczych. Od wieków stosuje się olejek, kwiaty i liście, aby złagodzić liczne objawy i dolegliwości. Przynosi ulgę w bólu brzucha, biegunce, zapaleniu gardła, czy reumatyzmie. Sprawdź, dlaczego warto włączyć go do swojej diety!
Różnica między lnem brązowym a złotym
Nasiona lnu to bardzo pożywne ziarna, które powszechnie występują w sklepach ze zdrową żywnością. Istnieją ich dwie podstawowe odmiany: len złoty i brązowy. Obie mają wiele wartości odżywczych, ale różnią się od siebie pod kilkoma względami.
Jak gotować fasolę adzuki? 3 najlepsze sposoby
Fasola adzuki to nie tylko smaczny, ale i wyjątkowo zdrowy dodatek do wielu potraw, popularny w kuchni azjatyckiej. Przygotowanie fasoli adzuki nie jest takie trudne. Podpowiadamy jak uzyskać idealnie miękką fasolę, pełną smaku i wartości odżywczych.
Jak uprażyć sezam?
Prażenie sezamu to prosty sposób na wydobycie pełni jego smaku i aromatu. Niezależnie od tego, czy wybierzesz sezam biały, czy czarny, proces prażenia dodaje ziarnom głębi oraz intensywności. Dowiedz się, jak uprażyć sezam na patelni lub w piekarniku, aby cieszyć się chrupiącymi, orzechowymi nutami, które wzbogacą sałatki, dania stir-fry i desery.
Sezam biały i jego właściwości
Ziarna sezamu to prawdopodobnie jedna z najwcześniej wykorzystywanych przez ludzi roślin oleistych, ceniona za wysokiej jakości olej z nasion. Jedzenie nasion sezamu ma również pozytywny wpływ na nasze zdrowie i odporność.
Która fasola jest najzdrowsza? Porównujemy
Fasola jest jedną z najczęściej uprawianych roślin strączkowych na świecie. Ceniona jest ze względu na wysoką zawartość białka oraz witamin z grupy B (co jest bardzo ważne dla wegetarian). Czym jest fasola? Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Czym jest fasola? Fasola jest jedną z najdłużej uprawianych roślin. Początki upraw sięgają 7 000 p.n.e…..
W jakich produktach jest najwięcej estrogenów?
Estrogeny są grupą żeńskich hormonów, które odgrywają znaczącą rolę u kobiet, m.in. odpowiadają za rozwój hormonów płciowych. Są również bardzo ważne dla mężczyzn – regulują popęd seksualny oraz wspomagają produkcję plemników. Czym są estrogeny? Jaka jest ich rola w diecie?
Czy czarnuszka odchudza?
Czarnuszka egipska dzięki zawartości składników odżywczych obniża apetyt i zmniejsza wchłanianie glukozy w jelicie cienkim. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych poprawia metabolizm, co oznacza, że sprzyja odchudzaniu. Jak jeszcze czarnuszka może wspierać proces odchudzania?