Sposób przechowywania ziaren kawy jest wręcz kluczowy dla zachowania ich jakości, przekłada się również na smak przygotowanego napoju. W jaki sposób trzymać kawę ziarnistą w domu, aby jak najdłużej cieszyć się jej aromatem?
Oregano suszone (przyprawa) – właściwości i zastosowanie
Oregano jest przyprawą stosowaną głównie w kuchni śródziemnomorskiej. Zioło to ma wiele właściwości prozdrowotnych: wykazuje działanie antywirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Na jakie dolegliwości warto stosować oregano?
Kawa ziarnista i mielona – co lepsze?
Kawa jest aromatycznym czarnym napojem, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. Wielu z nas szuka idealnego smaku tego naparu, wtedy pojawia się wybór między kawą ziarnistą, a mieloną, która z nich jest lepsza?
Herbata z suszonego oregano – przygotowanie i zastosowanie
Herbata z oregano ma ziemisty i lekko gorzki smak. Suszone oregano jest bardziej intensywne w smaku. Herbata z oregano ma wiele prozdrowotnych właściwości, lecz nie każdy może ją spożywać. Kiedy i jak pić herbatę z oregano?
Picie/parzenie kawy 18 najczęstszych błędów
Dla wielu z nas kawa jest niemal pierwszą rzeczą, którą robimy po przebudzeniu. Bez niej nie wyobrażamy sobie poranka. Często jednak podczas parzenia i/lub picia kawy popełniamy błędy, które powodują, że nasz ulubiony napar ma wstrętny smak. Jakie są najczęstsze popełniane błędy podczas picia/parzenia kawy?
Kwasowość i kwaśna kawa – poznaj różnice
Jeśli zastanawiasz się czym jest kwasowość kawy oraz czy warto zwracać uwagę na tę cechę, gdy szukasz swoich ulubionych czarnych ziaren, to świetnie trafiłeś. Dziś postaramy się odpowiedzieć na pytania: czym naprawdę jest kwasowość kawy i jak wpływa na smak ulubionego napoju Polaków? Zapraszamy do lektury!
Herbata Yunnan i jej wyjątkowe właściwości
Chińska prowincja Yunnan jest najbardziej znanym regionem produkującym wysokiej jakości herbatę. Ten górzysty region, w którym panuje ciepły i wilgotny klimat, co sprzyja uprawie herbaty. Co warto wiedzieć o herbacie Yunnan?
5 nietypowych zastosowań liści laurowych
Liść laurowy jest jedną z najbardziej znanych i cenionych przez Polaków śródziemnomorską przyprawą, która stosowana jest ze względu na swoje walory smakowe czy właściwości prozdrowotne. Liście laurowe mają dużo szersze zastosowanie. Już starożytni Grecy i Rzymianie wiedzieli, że liście laurowe mają wielka moc. W końcu laur uważany był za świetne drzewo, to z niego robiono wieniec dla zwycięzcy. Do czego przyda się liść laurowy?.
Jakim ryżem zastąpić ryż do risotto?
Nie zawsze mamy dostęp do dobrego ryżu do risotto, szczególnie tych odmian z północnych Włoch jak Baldo, Roma, Carnaroli i oczywiście Arborio. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy rezygnować z przygotowania risotto. Wręcz przeciwnie, można pokusić się o małe eksperymenty kulinarne i zdecydować się na wykorzystanie innych rodzajów ryżu.
Cynamon i jego właściwości
Cynamon to przyprawa kuchenna bardzo chętnie wykorzystywana w daniach słodkich i wytrawnych. Uzyskuje się ją w procesie zmielenia kory cynamonowca. Można ją spotkać w dwóch formach: albo sproszkowanej, albo w formie kawałków twardej kory cynamonu.
Komosa ryżowa i jej właściwości (Quinoa)
Komosa ryżowa (Quinoa) należy do grona zbóż rzekomych (pseudozbóż). Oznacza to, że nie jest ona zbożem właściwym, ale bardzo je przypomina ze względu na swój wygląd oraz sposób zastosowania, w tym wysoką zawartość skrobi. Inną nazwą komosy ryżowej jest quinoa.
Liść laurowy i jego właściwości
Liść laurowy to przyprawa, która dodaje aromatu sosom, gulaszom i tradycyjnego rosołowi. Czy ma jeszcze dodatkowe właściwości lecznicze? Poznajmy sekrety liścia laurowego.