• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Go4taste Blog

  • Facebook

Zapraszamy do sklepu: Go4Taste.pl

Jesteś tutaj: Home / Cukier / Inulina z cykorii – właściwości i zastosowanie

1 grudnia 2021

Inulina z cykorii – właściwości i zastosowanie

Spis treści ukryj
1. Co to jest inulina?
2. Inulina i jej właściwości
3. Inulina a cukrzyca
4. Wartości odżywcze inuliny
5. Inulina a indeks glikemiczny
6. Inulina w ciąży
7. Inulina – zastosowanie
8. Inulina – skutki uboczne
9. Przeciwwskazania do spożywania inuliny
9.1. Powiązane wpisy

Inulina jest wielocukrem, który występuje w wielu roślinach. Coraz częściej stosowana jest jako zamiennik cukru białego. Jakie ma właściwości inulina z cykorii?


Co to jest inulina?

Inulina jest wielocukrem występującym w wielu roślinach. Ten rodzaj cukru należy do grupy fruktanów. Występuje najczęściej jako biały proszek, który swoją strukturą przypomina skrobię. Inulina jest w pełni rozpuszczalna w wodzie. Na skalę przemysłową produkowana jest z cykorii. Można ją znaleźć również w innych roślinach: bulwach karczocha, cykorii, topinamburu, mniszka lekarskiego, cebuli, pora, czosnku, szparagów i bananów.
Inulina nie jest trawiona przez układ pokarmowy, dlatego pełni funkcję błonnika pokarmowego. Właściwości inuliny były wykorzystywane od tysięcy lat. Obecnie wielu producentów żywności dodaje inulinę do wysoko przetworzonej żywność, aby:

  • zastąpić nią tłuszcz,
  • zastąpić nią cukier,
  • poprawić korzyści zdrowotne,
  • zwiększyć zawartość błonnika pokarmowego w produkcie.


Inulinę można najczęściej znaleźć m.in. w:

  • batonach białkowych,
  • batonach zbożowych,
  • jogurtach i przetworach mlecznych,
  • napojach
  • wypiekach,
  • deserach.
Najwięcej inuliny znajduje się w korzeniu cykorii.


Badania potwierdziły, że inulina występuje w około 36 tys. gatunków roślin. Największa ilość inuliny znajduje się w

  • korzeniu cykorii – 46,7 w 100 g.

Świetnym naturalnym źródłem inuliny są również:

  • karczoch jerozolimski – 20g w 100g,
  • czosnek – 16g w 100g,
  • surowe szparagi – 3g w 100 g.


Inulina i jej właściwości


Inulina ma wiele właściwości prozdrowotnych:

  • poprawia zdrowie układu pokarmowego – zwiększa ilość pożytecznych bakterii, które są niezbędne do utrzymania zdrowych jelit i ochrony organizmu przed chorobami;
  • łagodzi zaparcia – badania wykazały, że spożywanie 15 g inuliny przez 4- tygodnie ułatwia wypróżnianie;
  • wspomaga odchudzanie – inulina pomaga również w utracie wagi, potwierdziły to amerykańskie badania;
  • pomaga kontrolować poziom cukru we krwi;
  • obniża również poziom cholesterolu we krwi;
  • wzmacnia zdrowie kości – inulina poprawia wchłanianie wapnia i magnezu;
  • wspomaga zdrowe serce – badania potwierdziły, że spożywanie 10g inuliny powoduje spadek trójglicerydów i cholesterolu;
  • zapobiega rakowi okrężnicy – pomaga w ochronie komórek okrężnicy;
  • pomocna w nieswoistego zapalenia jelit (IBD) – zmniejsza stan zapalny w jelitach;
  • pomaga uzyskać lepszą jakość snu.


Inulina a cukrzyca

Kilka amerykańskich badań [1] [2] potwierdziło, że inulina może poprawiać poziom cukru we krwi u osób, które mają cukrzycę i stan przedcukrzycowy. W jednym badaniu inulina zmniejszyła ilość tłuszczu w wątrobie osób mających stan przedcukrzycowy.
W innym badaniu kobiety z cukrzycą typu 2 spożywały 10g inuliny dziennie. Dzięki temu poziom cukru we krwi obniżył się o 8,5%.


Opakowanie Go4Taste

Inulina z cykorii - 1kg – cena : 33,00 zł

Kup inulinę sklep go4taste


Wartości odżywcze inuliny

Inulina jest wielocukrem o niskiej kaloryczności – jest prawie 10 razy mniej słodsza niż cukier. Inulina jest zamiennikiem dla tłuszczu 1g inuliny, to 4 g tłuszczu. Produkty spożywcze zawierające inulinę nie tracą swoich właściwości i zachowują swoje wartości odżywcze. Inulina polepsza smak i strukturę produktu.
Inulina stosowana jest jako zamiennik tłuszczu przez osoby będące na diecie odchudzającej. Ten wielocukier blokuje łaknienie i daje uczucie sytości. Dlatego inulinę powinny stosować osoby, które są na diecie lub chcą się prawidłowo odżywiać.


Inulina a indeks glikemiczny

Inulina ma niski indeks glikemiczny (IG=15), a jej kaloryczność wynosi 1-1,5 kcal/g. Może być bezpiecznie stosowana osoby cierpiące na cukrzycę i insulinoodporność. Ponieważ inulina nie wpływa na wydzielanie insuliny i glukagonu oraz nie podwyższa poziomu stężenia glukozy we krwi. Inulina ma właściwości hipoglikemizujące – obniża poziom cukru we krwi.


Inulina w ciąży

Obecnie nie ma żadnych badań potwierdzających stosowanie inuliny w ciąży. Wydaje się, że nie powinna wywoływać negatywnych skutków ubocznych. Z powodu zbyt małej ilości informacji zaleca się ograniczenie stosowania inuliny w ciąży.


Inulina – zastosowanie

Stosując inulinę, trzeba zacząć od niewielkich ilości. Zaleca się początkowo stosować 2- 3 g inuliny dziennie przez okres 2-3 tygodni. Dawkę można powoli zwiększać do 5-10 g dziennie. W większości badań nad inuliną stosuje się 10- 30 g inuliny dziennie.


Inulina – skutki uboczne

Stosując inulinę, warto rozpocząć od niewielkich ilości. Dzięki powolnemu zwiększeniu spożycia organizm może się do niej przystosować. Najczęstszymi skutkami ubocznymi są:

  • wzdęcia,
  • gazy,
  • uczucie dyskomfortu w jelitach,
  • biegunka.


Przeciwwskazania do spożywania inuliny

Nie ma przeciwwskazań do stosowania inuliny. Jest ona bezpieczna dla zdrowia. Może być również stosowana przez dzieci i kobiet w ciąży. Jednak musi być stosowana w racjonalnych dawkach. Szczególną ostrożność w stosowaniu zaleca się osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego.

Materiały źrodłowe:

  1. Effects of High Performance Inulin Supplementation on Glycemic Control and Antioxidant Status in Women with Type 2 Diabetes, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3638225/ [dostęp 01.12.2021r.]
  2. A randomized controlled trial: the effect of inulin on weight management and ectopic fat in subjects with prediabetes, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4619305/ [dostęp 01.12.2021r.]

Powiązane wpisy

W kategorii:Cukier

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Mąki
  • Miody
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

młody jęczmień i jego właściwości

Młody jęczmień i jego właściwości

Jęczmień to jednoroczna roślina należąca do rodziny traw. Jest to roślina paszowa, pokarmowa i ...

Czytaj więcej

Copyright© 2022 · Brunch Pro by Feast Design Co.