Suszone owoce to prawdziwy zastrzyk zdrowia. Zawarte w nich witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze, przeciwutleniacze, a także błonnik pokarmowy wpływają korzystnie na rozwój organizmu i wzmacniają odporność i ogólne samopoczucie dziecka. Poznaj 5 suszonych owoców, których nie może zabraknąć w jego diecie.
Czy suszone owoce są zdrowe dla dziecka?
Oczywiście, że tak. Wystarczy uzmysłowić sobie, czym tak naprawdę są suszone owoce. To po prostu owoce świeże, które zostały odwodnione w naturalnym procesie suszenia np. suszenia na słońcu lub w suszarkach mechanicznych. W wyniku tego procesu z suszonego owocu zostaje usunięta woda a większość wartości odżywczych ulega koncentracji. W efekcie w mniejszej porcji owocu suszonego znajduje się więcej składników odżywczych takich jak węglowodany, błonnik, niektóre witaminy, mikroelementy, a także cukier.
Cukier w suszonych owocach a dieta dziecka
To właśnie rzekoma duża zawartość cukru w owocach jest jedną z przyczyn, która w pewnym sensie zniechęca rodziców do włączania suszonych owoców do diety dziecka. Niektórzy dietetycy uważają nawet, że suszone owoce powinny być wykluczone z diety dziecka ze względu np. na ich szkodliwe działanie na zęby. Co ciekawe, nie ma dla tego twierdzenia żadnego naukowego uzasadnienia. A korzyści zdrowotne, jakie wiążą się z jedzeniem suszonych owoców, znacznie przewyższają ich nieudowodnione „negatywne skutki”.
Suszone owoce np. takie jak śliwki mogą oferować potencjalne korzyści zdrowotne dla jamy ustnej i zębów — oczyszczające działanie błonnika, polifenole, które ma działanie przeciwdrobnoustrojowe, a także niską fermentowalność ze względu na wysoką zawartość sorbitolu.

Jakie korzyści dla zdrowia dziecka daje spożywanie suszonych owoców?
Suszone owoce oprócz wybornego smaku oferują również wiele cennych składników odżywczych – witamin i mikroelementów, które pozwalają dziecku właściwie się rozwijać i wzmacniają jego układ odpornościowy. Oto kilka najcenniejszych zalet spożywania suszonych owoców.
Zapewniają energię.
Suszone owoce to przede wszystkim zdrowe i wartościowe źródło energii tak potrzebnej do rozwoju i wzrostu. Słodkie rodzynki, morele czy wyśmienite daktyle oferują dziecku błonnik, białko, cynk, żelazo, dzięki którym może być aktywny i zdrowy przez długi czas.
Wzmacniają odporność.
Składniki zawarte w suszonych owocach mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Regularne spożywanie owoców pomaga wzmocnić naturalną odporność niemowlaków i małych dzieci.
Zapobiegają zaparciom.
Suszone owoce ze śliwkami na czele to bogate źródło błonnika pokarmowego, który może być przydatny szczególnie małym dzieciom. Wspiera wypróżnianie i zapobiega pojawieniu się tak częstych w tym wieku zaparć.
Korzystnie wpływają na układ trawienny.
Suszone owoce (np. rodzynki) zawierają również dużo dobrych bakterii wspomagających zdrowie układu trawiennego i budowanie mikroflory jelitowej. W rodzynkach znajduje się między innymi błonnik, kwasy fenolowe i kwas winowy, które działają podobnie jak probiotyki. Tego typu właściwości mają również suszone śliwki i daktyle czy figi.
Zapobieganie anemii.
Suszone brzoskwinie są bogatym źródłem żelaza, które odgrywa istotną rolę w produkcji hemoglobiny we krwi. Spożywanie suszone owoców może zapobiegać pojawianiu się anemii u małych dzieci.
Kiedy wprowadzić suszone owoce do diety dziecka?
- Przyjmuje się, że suszone owoce można podawać dziecku po ukończeniu 7 miesięcy. Na początku suszone owoce powinniśmy wprowadzać w formie pasty lub proszków, aby zminimalizować ryzyko zadławienia.
- Dzieci starsze między 2-3 rokiem życia mogą spożywać owoce, które będą pokrojone na mniejsze kawałki np. suszone śliwki i daktyle czy niewielkie rodzynki. Aby uprościć dzieciom rozgryzanie, można wcześniej suszone owoce namoczyć, żeby były bardziej miękkie i łatwiejsze do strawienia.
- Mniej więcej w okolicach 4-5 roku życia można podawać dzieciom całe suszone owoce, ale trzeba sprawdzać, czy właściwie je przeżywają i przegryzają je
Jakie suszone owoce bardzo sprowadzać do diety dziecka
1. Rodzynki
Rodzynki prawdopodobnie są jednym z najpopularniejszych owoców, które spożywane są przez małe dzieci. Niewielkie rozmiary oraz miękka i łatwa do żucia konsystencja sprawia, że chętnie dodajemy je do wszelkiego typu płatków czy jogurtów. Rodzynki można potraktować jak słodką i zdrową alternatywę dla cukierków.
Rodzynki, czyli suszone winogrona, zawierają sporo żelaza, miedzi, fosforu, magnezu, potasu i manganu. Okazuje się, że rodzynki mogą również mieć działanie przeciwpróchnicze. Zmniejszają ilość bakterii w jamie ustnej i w tym samym redukują ryzyko powstania próchnicy. Błonnik, który jest zawarty w rodzynkach, stymuluje ruchy jelit i tym samym zapobiega zaparciom.
Czytaj więcej: Rodzynki i ich właściwości


2. Daktyle
Rozpływająca się w ustach konsystencja daktyli i karmelowy smak jest uwielbiany przez dzieci. Oprócz słodyczy oferują przede wszystkim zastrzyk energii i mikroelementów. Owoce palmy daktylowej są cennym źródłem fosforu, wapnia magnezu, potasu i cynku. Ich największą wartością jest natomiast spora dawka żelaza. Regularne spożywanie daktyli zapobiega anemii i niedoborze żelaza u dzieci. Oprócz tego są cennym źródłem kwasu foliowego oraz witamin a grupy B witamina K.
Czytaj więcej: Daktyle i ich właściwości


3. Figi
Suszone figi to owoce cenne przede wszystkim względu na dużą zawartość wapnia i fosforu. Oba mikroelementy odgrywają istotną rolę w procesach tworzenia się kości. Podobnie jak inne suszone owoce figi to przede wszystkim bogata skarbnica błonnika, który działa stymulująco na układ trawienny i pomaga zapobiegać zaparciom.
Czytaj więcej: Od kiedy figi suszone dla dzieci?


4. Suszone morele
Suszone morele niesiarkowane to bogactwo błonnika pokarmowego, potasu miedzi, żelaza, a także witaminy E i niacyny. Wszystkie te składniki są niezbędne na etapie wzrostu i rozwoju dziecka. Morele warto wprowadzić do diety szczególnie z uwagi na wysoką zawartość witaminy A, która korzystnie wpływa na zdrowie oczu.
Czytaj więcej: Morele i ich właściwości


5. Suszone śliwki
Suszone śliwki pozwolą przede wszystkim na zwalczenie zaparć u małych dzieci, ale to nie jedyna zaleta tych owoców. Przede wszystkim zawierają dużo przeciwutleniaczy, fenoli, które mają właściwości antyoksydacyjne, czyli chronią błony komórkowe dziecka przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Warto również wspomnieć o stosunkowo dużej zawartości witaminy C, która bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie, a także pomaga chronieniu układu odpornościowego dziecka.
Czytaj więcej: Śliwki suszone kalifornijskie i ich właściwości


Skutki uboczne spożywania nadmiaru suszonych owoców u dzieci
Suszone owoce należy wprowadzać do diety dziecka rozsądnie i nie przekraczać porcji rekomendowanych przez dietetyków. Wszystko, co dobre jedzone w nadmiarze może również mieć pewne negatywne skutki. Tak również jest z suszonymi owocami. Daktyle figi, suszone, morele, a nawet rodzynki spożywane w dużych ilościach mogą wywołać u dzieci następujące problemy zdrowotne.
- Bóle brzucha biegunki problemy trawienne. Suszone owoce zawierają duże ilości błonnika, a ten spożywany w dużych ilościach, może wywołać pewne problemy gastryczne i trawienne.
- Nadwaga. Suszone owoce oprócz witamin i cennych minerałów zawierają również naturalne cukry tak jak glukoza i fruktoza. Nadmierne spożycie owoców suszonych w dłuższym czasie może wzmagać ryzyko otyłości u dzieci.
- Alergia. Siarczyny zawarte w niektórych suszonych owocach mogą wywołać u dzieci odczyny alergiczne. Z tego powodu należy zwracać szczególną uwagę na pochodzenie oraz sposób produkcji suszonych owoców. Najlepiej dla dzieci wybierać rodzynki i morele niesiarkowane bez dodatku konserwantów.
- Owoce kandyzowane. Należy ograniczyć lub całkowicie unikać owoców kandyzowanych. To owoce, które w trakcie procesu są moczone w roztworze cukru – tak jak ananas kandyzowany. W efekcie tego typu owoce zawierają duże ładunki cukru i bardziej przypominają niezdrowe cukierki niż wartościowe przekąski. Zdecydowanie należy wykluczyć tego typu owoce z diety dziecka.